Ambassadeur Hugo Broos: “De knieën van Ulrich plooiden langs de verkeerde kant. Dankzij de vrijwillige chirurgen van Mercy Ships kan hij nu gewoon wandelen zonder krukken.” (foto Mercy Ships)

Ambassadeur Hugo Broos roept op om Mercy Ships te steunen

Geen enkele arts in Sierra Leone kon de 10-jarige Fudia helpen. Het zag ernaar uit dat het meisje haar hele leven met kromme benen zou moeten doorbrengen en bij elke stap die ze zette pijn zou lijden. Tot de chirurgen van Mercy Ships haar succesvol konden opereren. “Aan boord van het ziekenhuisschip worden mirakels verricht”, zegt ambassadeur Hugo Broos.

Ex-voetballer en huidig bondscoach van Zuid-Afrika Hugo Broos heeft een speciaal plekje in zijn hart voor de allerarmsten. In 1986 was hij erbij toen in de marge van het WK Voetbal in Mexico met de steun van de Rode Duivels het tehuis voor kansarme kinderen Casa Hogar werd opgericht. Sinds 2017 is hij ook ambassadeur voor Mercy Ships. “Toen ik deze vraag kreeg, heb ik meteen een bezoek gebracht aan het ziekenhuisschip dat toen in Kameroen aangemeerd lag. Dat waren heel aangrijpende dagen”, vertelt Hugo Broos. “Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers aan boord verandert het leven van heel wat mensen in Afrika. Dat heeft me meteen overtuigd om me ook in te zetten voor Mercy Ships.”

Mirakels

Hugo Broos, die op dat moment ook coach was van de nationale ploeg van Kameroen, ontmoette er ook Ulrich. “Die jongen was toen twaalf jaar en net geopereerd aan zijn misvormde benen. Zijn knieën plooiden aan de verkeerde kant, waardoor hij niet naar school ging en hij werd weggestopt door zijn familie. Twee jaar later zag ik hem bij een tweede bezoek bij hem thuis opnieuw en kon hij gewoon wandelen, zonder krukken. Zonder Mercy Ships zou die jongen nooit geholpen zijn. Ik heb aan boord ook mensen met enorm grote gezwellen gezien die door de chirurgen operationeel werden verwijderd. De vrijwilligers op het ziekenhuisschip verrichten echte mirakels.”

Ulrich voor zijn operatie. (foto Mercy Ships)
Ulrich voor zijn operatie. (foto Mercy Ships) © Shawn Thompson

“Mercy Ships heeft een bijzondere plek in mijn hart”

Hugo Broos, ambassadeur

Goed nieuws

Het verhaal van Ulrich is geen alleenstaand geval. Momenteel ligt de Global Mercy opnieuw voor de kust van Sierra Leone waar het schip hoop brengt voor onder meer de 10-jarige Fudia. De benen van het meisje staan helemaal krom, waardoor ze pijn voelt bij elke stap die ze zet. “Kinderen uit de buurt lachen Fudia uit”, vertelt haar oom Joseph die zich ontfermt over dit weeskindje. “Haar aandoening is zo ernstig dat geen enkele arts in ons land haar kan helpen. Toen we hoorden over Mercy Ships, zijn we naar Freetown verhuisd om het schip zeker niet te missen. We kregen er het goede nieuws te horen dat de chirurgen van Mercy Ships Fudia konden opereren. De komende maanden zullen verpleegkundigen en kinesisten Fudia bijstaan tijdens haar revalidatie.”

Fudia aan boord van het ziekenhuisschip van Mercy Ships. (foto Mercy Ships)
Fudia aan boord van het ziekenhuisschip van Mercy Ships. (foto Mercy Ships)

Steun Mercy Ships

“Ik doe mijn hoed af voor het engagement van de vrijwilligers op de ziekenhuisschepen”, gaat Hugo Broos verder. “Wat een passie leggen zij aan de dag! Bovendien werken ze gratis en betalen ze hun eigen kosten. Mijn respect voor al deze mensen is groot. Mercy Ships heeft een bijzondere plek in mijn hart. Daarom roep ik al mijn contacten in de voetbalwereld, maar ook elke voetbalfan en elke lezer op om Mercy Ships te steunen. Iedereen kan helpen door een gift te doen, of door je te engageren als vrijwilliger op één van de ziekenhuisschepen.”

Hoe werkt Mercy Ships?

Mercy Ships vaart met twee volledig operationele ziekenhuisschepen (de Africa Mercy en de Global Mercy) naar de allerarmsten in Afrika. Vanaf dag één onderzoeken de vrijwillige gezondheidswerkers patiënten en behandelen ze zo snel mogelijk de dringendste gevallen. De private ziekenhuisschepen hebben uitstekende medische apparatuur en ervaren chirurgen. Doordat iedereen gratis werkt, gaat zoveel mogelijk geld van de fondsenwerving naar de aankoop van medisch materiaal, patiëntenzorg en lokale projecten. Elk verblijf duurt ongeveer tien maanden. Na het vertrek van het schip laat Mercy Ships niet alleen hoop en genezing achter voor vele duizenden mensen, het draagt ook bij aan de verbetering van het lokale gezondheidssysteem door de opleiding van medisch personeel en de renovatie van ziekenhuizen. Binnenkort start de bouw van een gloednieuw ziekenhuisschip dat binnen enkele jaren de Africa Mercy en de Global Mercy zal vervoegen.

Je kunt Mercy Ships steunen door een gift te doen of je aan te melden als vrijwilliger via de website www.mercyships.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier