Zomerbars snakken naar zon, maar twee topmaanden kunnen het seizoen nog redden

Dat we de voorbije maanden de op één na natste lente ooit beleefden in ons land, merken ook de uitbaters van zomerbars. Geen zon betekent minder volk en minder werk voor flexi’s of jobstudenten. Gelukkig zijn er mensen die het niet aan hun hart laten komen en toch naar de zomerbar trekken, waar zonneluifels veranderen in paraplu’s en waar terrasverwarmers de zon vervangen.

“Het is inderdaad een flauwe start van het seizoen”, vertelt Erwin Renders van zomerbar Blue Beach in Blankenberge. Toen we hem deze week contacteerden, stond er 7 Beaufort wind aan zee en was zijn zomerbar gesloten. “Wij zijn open sinds de paasvakantie. Begin mei hadden we een goed weekend, maar nu is het toch al enkele weken kwakkelweer. Het probleem is dat mensen geen plannen maken. Wanneer mooi weer wordt voorspeld, prikken mensen uit het binnenland vaak een dagje aan zee in het weekend. Nu gebeurt dat niet. Dat alles heeft impact op onze organisatie. Veel jobstudenten kunnen we niet laten komen en dat is jammer, want die jongeren rekenen er natuurlijk op dat ze kunnen werken en geld verdienen. Het slechte weer heeft ook financiële gevolgen. We investeerden in onze zomerbar, waardoor je natuurlijk met afbetalingen zit. Het kan dus al eens gebeuren dat een factuur een tijdje blijft liggen.”

Andere sfeer

Horecaondernemer Bart Boelens is al tien jaar medevennoot van Polé Polé Beach op het strand van Oostende. “Het is niet dramatisch, maar het is toch een pak kalmer dan de voorbije jaren”, vertelt hij. “Wij zijn open sinds 1 mei. Tijdens de weekends valt het nog mee, maar op weekdagen is het twee keer niks. Gelukkig hebben wij tien jaar ervaring. Wie dit jaar voor het eerst een zomerbar uitbaat, zal het financieel niet gemakkelijk hebben. Onze zomerbar is voor een deel overdekt, bedoeld als bescherming tegen de zon, maar nu dus vooral tegen de regen. Het mindere weer zorgt ook voor een andere sfeer. Doordat het al zo lang wisselvallig is, zien we dat veel mensen uiteindelijk toch eens buiten komen en naar een zomerbar gaan. We hebben een grote poule flexi-jobbers, waarmee we wel wat kunnen schuiven naar andere horecazaken. Anders zou het gevaar bestaan dat ze ander werk zoeken. Dat er soms weinig werk is, is niet leuk voor de flexi-jobbers, maar ook niet voor ons.”

Terrasverwarmers

In Oudenaarde heeft Numa Summerbar zich aangepast aan het kwakkelweer. “De seizoensstart was kouder en natter dan anders”, weet Niotis Simoens. “Ondanks dat alles krijgen we toch veel volk over de vloer. We beschikken over een grote overdekte tent, installeerden terrasverwarmers en voorzien in fleecedekentjes. We stellen vast dat veel mensen toch eens buiten willen komen. De mensen zijn er qua kledij ook op voorzien. In onze zomerbar organiseren wij heel wat evenementen. Tweewekelijks doen we op zondag een foodevent. Vorige week tekenden met Vaderdag meer dan 250 mensen in op onze brunch. Straks zenden we ook EK-wedstrijden uit. Op verschillende plaatsen in onze zomerbar zijn schermen voorzien. Ondanks de extra kosten blijven we wel doorgaan met het uitwerken van verschillende concepten. We hopen dat we, net zoals bij het vorige WK voetbal, tijdens de EK-wedstrijden op een vol huis kunnen rekenen.”

“We beschikken over een grote overdekte tent, terrasverwarmers en fleecedekentjes”

Niotis Simoens van Numa Summerbar

Echt zomerweer

Valt het seizoen nog te redden voor de zomerbars? “Ik deel het seizoen altijd op in drie stukken”, zegt Erwin Renders van Blue Beach Blankenberge. “Het voorjaar (april, mei, juni) en de topmaanden juli en augustus. Als we in twee van de drie delen goed kunnen draaien, is het seizoen geslaagd.” Ook Bart Boelens van Polé Polé Beach verliest er de moed niet bij. “Hopelijk krijgen we droog weer in de rest van juni en daarna volop zon in juli en augustus. Twee topmaanden kunnen nog veel goedmaken, maar als dat niet gebeurt, valt het seizoen letterlijk en figuurlijk in het water. Dat geldt trouwens niet alleen voor de zomerbars, maar voor alle horecazaken. Bij dit weer doen mensen geen terrasjes, maar gaan ze ook minder op restaurant.” Niotis Simoens van Numa Summerbar anticipeert alvast op minder mooi weer: “Om de schade van de voorbije weken in te halen, hebben we voor augustus enkele bedrijfsfeestjes gepland. Op die manier ben je bij slecht weer toch verzekerd van volk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier