Hotels met een verhaal: Hôtel Belles Rives, waar de geest van F. Scott Fitzgerald nog rondwaart

Wat maakt een hotel een plaats waar je graag nog eens terugkeert ? Meestal is dat een combinatie van factoren: de attente service van de medewerkers, het lekkere eten, de leuke slaapkamer met een supergoed bed, een gebouw met een rijke geschiedenis. In ‘Hotels met een verhaal’ gaan we enkele weken naar dit alles op zoek in de vier windstreken. Vandaag: Hôtel Belles Rives (Juan-les-Pins, Frankrijk).

1. Geschiedenis

Er was eens … een mooie villa, Villa Saint-Louis, in Juan-les-Pins die uitkeek op de Golfe du Juan. Geen noemenswaardig feit op zich maar alles veranderde vanaf 1925. De schrijver F. Scott Fitzgerald, notoir lid van de ‘Lost Generation’ ofwel de Amerikaanse jongeren die door WO I hun jeugd hadden verloren, nam met zijn echtgenote Zelda en zoontje Scott zijn intrek in Villa Saint-Louis. De feestjes die het koppel er organiseerde, werden legendarisch. De Franse actrice Mistinguett, het Amerikaanse miljonairskoppel Murphy, schrijver Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Rudolf Valentino, iedereen tekende present op de wilde champagne- en dansfeestjes van het koppel Fitzgerald.

F. Scott Fitzgerald zelf schreef er zijn meesterwerk Tender is the night en Villa Louise leverde ook de inspiratie voor zijn andere klassieker The Great Gatsby. Het koppel woonde maar twee jaar in Villa Louise aan de Côte d’Azur maar had Juan-les-Pins op de kaart gezet voor de jetset van toen.

In 1929 kocht Boma Estène, een Russische inwijkeling met roots in de hotelsector, de villa en hotel Belles Rives was geboren. Het werd het allereerste hotel direct aan zee van de Côte d’Azur. In 1930 en 1931 kwam er een vleugel en twee verdiepingen bij zodat het hotel 42 kamers telde. In 1970 stierf Boma en zoon Casimir nam het hotel over. In 2001 kocht zijn nichtje en kleindochter van Boma, Marianne Estène-Chauvin, de overige familieleden uit en werd zij eigenaar en zaakvoerder van het vijfsterrenhotel. In 2006 kocht ze ook het vlakbijgelegen vijfsterrenhotel Juana. Nu is de zoon van Marianne, Antoine Chauvin-Estène, de CEO van de Groupe Belles Rives.

Het hotel doet er alles aan om de geest van de roaring twenties te behouden met uiteraard heel verwijzingen naar zijn illustere vroegere bewoners. De hele inrichting is art deco maar ook de literaire prijs ‘Prix Fitzgerald’ die sinds 2011 wordt uitgereikt in het hotel is een belangrijk event. In 2023 zakte niemand minder dan Quentin Tarantino af naar Belles Rives om deze literaire prijs in ontvangst te nemen voor zijn boek ‘Cinéma Spéculations’.

2. Het hotel en de gemeenschappelijke ruimtes

Aan de buitenkant laat het hotel geen overweldigende indruk na met uitzondering van de prachtige toegangsdeur die de bezoeker meteen in de art deco hall brengt. Tegenover de conciergedesk (hoofdconcierge Luca is uiteraard een clé d’or-concierge wat de absolute top van hotelconcierges is) bevindt zich de originele hotellift met dubbele houten deurtjes. De toiletten die zich eveneens rechts van de hall bevinden, zijn ook volledig in art deco-stijl. Bar Fitzgerald bevindt zich rechts in de hall en sterrenrestaurant La Passagère links. Wanneer we door de hall wandelen, komt er meteen een ongelooflijk wow-moment: het zicht vanop het terras op de Golfe du Juan is on-o-ver-trof-fen. Geen wonder dat gasten hier graag lunchen, dineren of gewoon genieten van een lekkere cocktail of een glas wijn.

Vanop het terras is er de trap naar zee en we passeren het massagesalon en schoonheidsinstituut vooraleer we aan restaurant Plage Belles Rives komen. Dat restaurant bevindt zich eigenlijk op een ponton waar we ook ligzetels met parasols en restaurantbediening vinden. Er zijn ook brede ladders in zee en op het einde van het ponton is er de waterskiclub van Nathalie Grilli. Grootvader Marc Grilli liet jong en oud vanaf 1949 voor de allereerste keer kennismaken met de waterskisport en zijn zoon Marco nam vanaf 1966 de fakkel over. Nu is het dochter Nathalie die hotelgasten en andere sportievelingen op (waterski)sleeptouw neemt in de Golfe du Juan. Haar dochters Anaïs en Carla staan al klaar om in de zaak te komen. Een waterskitochtje is wel niet goedkoop: je betaalt 50 euro voor ‘een sortie’ van tien minuten. Maar niet iedereen kan dan ook zeggen dat de kleindochter van de uitvinder van het waterskiën in hun begeleidingsboot zat.

3. De kamer

Ik logeer in een Superieur kamer van 26 vierkante meter met uitzicht op de Cap d’Antibes. Er zijn ook kamers met zeezicht maar die zijn een stukje duurder. Mijn kamer kost tussen 160 euro en 900 euro per nacht zonder ontbijt. De prijzen variëren volgens beschikbaarheid, seizoen en activiteiten in het hotel of de regio.

Op mijn kamer staat een welkomstschaaltje met verse druiven, frambozen en aardbeien met een flesje Vittel. Geen enkele kamer is op dezelfde manier ingericht in Belle Rives maar het art deco-thema is overal aanwezig. Een kingsize bed met vier of zes kussens domineert de kamer maar er is ook ruimte voor een bureau met art deco lamp, een rond tafeltje en twee zetels voor het kleine balkon. Een televisie aan de muur en klimaatkoeling kunnen niet ontbreken.

In de badkamer is een wasmeubel in natuursteen met dubbele lavabo met heerlijke ouderwets aandoende kranen en grote spiegels. Er is ook een bad met douchekraan. De haardroger is prima voor mij maar voor dames (of heren) met een zeer weelderige haardos kan die een beetje te licht uitvallen. Gelukkig kunnen gasten een kapper aan huis, in dit geval de kamer, bestellen bij de concierge. Belles Rives opteert al vele jaren voor de Blenheim Bouquet bad- en verzorgingsproducten van het Engelse luxemerk Penhaligon’s.

4. De restaurants

Bar Fitzgerald werd vorig jaar volledig gerenoveerd en dat is ook de plaats waar de woon- en leefkamer van het koppel Fitzgerald was en de wilde feestjes plaatsvonden. Ook lang nadat Scott en Zelda zijn verdwenen, komen belangrijke gasten er over de vloer. Denk dan Woody Allen, Ella Fitzgerald, Cathérine Deneuve, Sting en … de rocker met Belgische roots Johnny Hallyday.

Grote troef van de bar zijn de bartenders. Ze hebben magnifieke eigen cocktailcreaties naast de bestaande klassiekers. Zo staat een ‘Zelda Azzura’ op de kaart met Italicus, Curaçao, Mandarine Napoléon, perzik, limoen en een scheutje Perrier. De cocktails kosten tussen de 24 en 28 euro per stuk maar je krijgt er wel een kommetje verse olijven bij.

In Bar Fitzgerald is een beknopte menukaart en de klanten kunnen binnen in de bar of op het terras eten.

In het restaurant Plage Belles Rives aan het water serveert men dezelfde keuken als in de bar maar is de kaart uitgebreider. Heel leuk is dat men als huiswijn een Cru Bourgeois uit de Médoc serveert van 2016 en dat men per glas slechts 16 euro vraagt. Een koopje voor deze wijn.

In het restaurant aan zee komt men de desserts gewoon presenteren aan tafel en dan is het ontzettend moeilijk om ‘non, merci’ te zeggen. Het Paris-Brest taartje dat we proefden, was uit de kunst.

Gastronomen moeten natuurlijk een tafeltje reserveren in La Passagère. Gasten van dat restaurant hebben niet alleen het beste uitzicht op de zee maar genieten ook van de sublieme kookkunsten van chef Aurélien Véquaud. Deze chef die in 2017 aan het hoofd kwam van La Passagère slaagde er niet alleen in de Michelinster te behouden maar is nu hard op weg om er een tweede ster bij te doen. Naast zijn eigen talent als chef kan Aurélien rekenen op chef patissier Steve Moracchini, op hoofdsommelier Aymerick en op een perfect ingespeeld restaurantteam.

Na een glas champagne Bollinger 2015, jaargang die net op de markt is, en de gebruikelijke en verrassende amuusjes en versgebakken brood met hemelse olijfolie volgen enkele voorgerechtjes. Een ober die een telefoontje van een gast krijgt voor een room service verlaat onmiddellijk het terras. Gasten van La Passagère mogen onder geen beding afgeleid worden door een storend geluid. Ondertussen schenkt Aymerick een witte wijn van de abdij van Lérins van het eiland Saint-Honorat, vlak voor de kust. Hij zal trouwens de hele avond wijnen van de eilanden uit de Middellandse Zee voorstellen bij het menu. Dan trekt chef Aurélien alle registers open met zijn signature dish: een ravioli gevuld met krabbenvlees en verveine met een lepeltje kaviaar erop. Dit is genieten tot in de toppen van de tenen. Daarna volgt een rouget die licht aangebakken is en aan tafel wordt gefileerd. Tomaatjes die licht zongedroogd zijn, komen naast de vis in het bord en dit alles wordt overgoten met een visfumet. Een eigen versie van een bouillabaisse maar veel lekkerder. Aymerick presenteert er een verrassende vin orange van Sicilië bij. Nog vermelden dat er als laatste hapje heerlijke zwarte chocolade is die er uitziet als een scheermesje (de zeevruchten uiteraard). Hier serveert Aymerick een Lérincello bij die gemaakt is van bio-citroenen uit Menton.

5. De troefkaarten van Belles Rives

Er zijn er een heleboel. Eerst en vooral het credo van alle immomakelaars: locatie, locatie, locatie. Nergens heb je een mooier uitzicht op de Golfe Juan van de Côte d’Azur en dit uitzicht krijg je vanuit bijna ieder hoekje van het hotel. Hier is dolce far niente tot een levenskunst verheven.

Voor nostalgici is en blijft het dé plaats waar literair fenomeen F. Scott Fitzgerald zijn meesterwerken heeft geschreven of er inspiratie voor heeft opgedaan. Een cocktail in de bar, zijn vroegere huiskamer, terwijl de huispianist een crooner speelt, is een must.

Ook restaurant La Passagère is een belangrijke reden om in Belles Rives te verblijven. Chef Aurélien zit in de laatste rechte lijn voor een tweede Michelinster en ik weet echt niet wie of wat hem zal tegenhouden.

Je hoeft niet in het hotel te logeren om een tafeltje in een van de restaurants (of ligzetel op het ponton) te boeken. Ook passanten zijn welkom in Belles Rives en kunnen van een cocktail en de ondergaande zon genieten.

Belles Rives is niet goedkoop, we moeten daar niet flauw over doen. Maar het is een haven van rust en epicurisme. Precies daarom komen de rich and famous er graag over de vloer. Wie niet tot die categorie behoort en een gemiddeld inkomen heeft zoals de meeste Belgen, kan overwegen om drie nachten Belles Rives te boeken in plaats van veertien dagen in een all-in resort. Mijn keuze zou alvast snel gemaakt zijn.

Vanop de luchthaven van Nice is het een half uurtje rijden naar Belles Rives. Wij huurden een wagen bij Sunny Cars en genoten van een totale zorgeloze beleving van begin tot einde.

Hotel Belles Rives maakt deel uit van Small Luxury Hotels of the World.

33 Boulevard Edouard Baudoin

06160 Antibes – Juan-les-Pins

+33493610279

info@bellesrives.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier