Tom Dumoulin, bijna twee jaar profrenner-af volgt zijn eerste liefde, de koers, nog altijd op de voet. “Ja, ik heb zeker naar deze Tour uitgekeken. Het worden drie leuke weken.” (foto Getty) © Michael Steele Getty Images

Ex-Girowinnaar Tom Dumoulin (33) over de rit van vandaag, de Tourfavoriet én onze Belgen: “Ik verwacht de volledige eerste week vuurwerk”

Hij had nog zomaar deze Tour kunnen rijden, maar sinds augustus 2022 is Tom Dumoulin geen profrenner meer. Mentaal uitgeblust. De Nederlander, eindwinnaar van de Giro in 2017 en wereldkampioen tijdrijden in 2018, volgt de wielersport echter nog altijd op de voet. Recht voor de raap, zoals we hem kennen. “Als Vingegaard en Pogacar in topvorm zijn, denk ik dat Evenepoel bergop tekort zal komen.”

Zes keer reed Tom Dumoulin de Tour. In 2016 won hij een bergetappe en een individuele tijdrit. In 2018 triomfeerde hij nogmaals in een tijdrit en werd hij tweede in het eindklassement op 1’51” van Geraint Thomas. In 2020 hielp hij zijn Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic bijna aan Tourwinst en werd hij zelf nog zevende in de eindstand. Nu, minder dan vier jaar later, is Dumoulin, die tijdens zijn topjaren in het Limburgse Kanne resideerde en intussen in Maastricht woont, geen profrenner meer. Hij blijft echter sportief vorig najaar liep hij in de halve marathon van Amsterdam een scherpe 1 u. 10’04” en volgt zijn eerste liefde, de koers, nog altijd op de voet. “Ik heb zeker naar deze Tour uitgekeken, al voel ik zelf geen stress meer”, glimlacht Dumoulin. “Het worden drie leuke weken.”

Tom, het is een Tourstart om u tegen te zeggen: gisteren tussen Firenze en Rimini 3.600 hoogtemeters, vandaag tussen Cesenatico en Bologna slechts 1.850, maar wel twee keer de Colle San Luca (1,9 km à 10,6%) in diepe finale. Primoz Roglic won al vier keer op die klim: driemaal de Giro dell’Emilia en één keer een individuele tijdrit in de Giro van 2019. Jij werd toen vijfde.

(knikt) “Het is een lastige en steile klim. Het zal er druk zijn, met veel mensen langs de kant van de weg. Voor de renners zal dat benauwend aanvoelen. Ik verwacht vuurwerk op de San Luca. Het wordt vooral heel lastig om aan de voet met een gestrest peloton als eerste op te draaien. Het zal nodig zijn, want opschuiven is daar onmogelijk. Er zal veel stress en hectiek aan te pas komen. Ik verwacht strijd en denk dat UAE en Pogacar de tegenstand meteen zullen testen. Vingegaard heeft sinds april niet meer gekoerst. De vraag is hoe goed hij is. Dit eerste weekend is geschikt om dat te weten te komen.”

Vingegaard en Primoz Roglic, twee gewezen ploegmaats van jou, horen bij de favorieten op eindwinst. Typeer hen eens.

“Roglic is een allrounder en heeft op een slotklim een geweldige laatste kilometer in de benen. Als je hem meeneemt, wordt het lastig om hem te verslaan. Alleen valt hij heel veel. Primoz is best handig op een fiets, maar kan het soms moeilijk inschatten. Daardoor vindt hij niet gemakkelijk zijn weg in het peloton en ligt hij er geregeld bij. Vingegaard is allround nog beter. Tijdrijden kan hij tegenwoordig ook. Dat hebben we vorig jaar mogen vaststellen. Hij won niet zomaar twee keer de Tour. Op lange beklimmingen in het hooggebergte – ik heb het dan over een lange Alpencol van 20 km op grote hoogte – is hij al twee jaar beter dan Pogacar. Maar alles hangt af van zijn huidige conditie. Daar hebben we niet zoveel zicht op. Zwakheden? De voorbije twee jaar hebben we die niet gezien. Ik ben wel benieuwd naar wat Vingegaard in de graveletappe van volgend weekend in Troyes zal doen. Dat wordt koersen zoals in een klassieker, wat hem niet ligt. Pogacar is veel handiger op de fiets en veel meer coureur dan Vingegaard.”

Visma-Lease a Bike zit al het hele jaar in de hoek waar de klappen vallen, maar Vingegaard kan net daardoor wel opnieuw rekenen op Wout van Aert, die de Tour in 2024 normaal niet ging rijden.

“Wout is inmiddels alweer enkele weken goed aan het trainen. Het is afwachten hoe hij voor de dag zal komen. Met een Evenepoel in vorm wordt het in de tijdrit van komende vrijdag heel moeilijk. De realiteit is dat Wout de laatste twee jaar in tijdritten niet meer voor winst heeft meegedaan. Hij blijft natuurlijk een wereldtopper en is extreem allround. Hij kan alles, maar het lijkt bij Wout allemaal 2% minder goed te draaien dan vroeger.”

Iedereen zegt dat Pogacar de topfavoriet is: akkoord?

“Dat denk ik ook wel. Er is in deze Tour één vijfsterrenfavoriet en dat is Pogacar. Alleen valt nog af te wachten hoe hij uit de Giro is gekomen.”

Hij wil als eerste sinds Marco Pantani in 1998 de dubbel Giro-Tour verwezenlijken. Ik ken er eentje die daar zes jaar geleden ook niet zo heel ver van zat.

(glimlacht) “Ik ben samen met Chris Froome inderdaad de laatste die het heeft geprobeerd (Froome won in 2018 de Giro voor Dumoulin, waarna Geraint Thomas de Tour won voor Dumoulin en Froome, red.) . Het is een heel pittige combinatie. Toen was er bovendien een week extra tussen Giro en Tour. Dat voordeel heeft Pogacar niet, maar het is een heel bijzondere renner, veel beter dan ik ooit ben geweest. Hij kan iets wat velen niet kunnen. Als er dus één renner de Giro en Tour in hetzelfde jaar kan winnen, is hij het wel.”

Speelt de wetenschappelijke evolutie in zijn voordeel?

“De sport is erg geëvolueerd op vlak van training en voeding, maar ik betwijfel of dat de combo Giro-Tour makkelijker maakt. Je moet een ronde van drie weken goed verteren en er zijn er niet veel die dat twee keer kort na mekaar kunnen. Dat zal nu niet anders zijn, ook voor Pogacar niet. De mentale belasting in een grote ronde maakt het verschrikkelijk zwaar. Als klassementsrenner mag je werkelijk geen enkele steek laten vallen en moet je elke dag de concentratie behouden. Dat sloopt een mens. Pogacar lijkt daar goed mee om te kunnen, maar toch …”

Pogacar kan in deze Tour rekenen op een extreem sterke ploeg, met zelfs een Belg: Tim Wellens. Jij hebt een goeie band met jouw generatiegenoot.

(knikt) “Tim en ik hebben altijd een goeie klik gehad. Het is zo’n sterke renner, al heeft hij de stap naar de absolute top net niet kunnen zetten. Die zege in de grootste klassiekers is uitgebleven, maar misschien komt dat nog. Bij UAE wordt Tim echt gewaardeerd. Hij zal in deze Tour een belangrijke rol spelen. Als knecht uiteraard. Met zoveel sterke klimmers binnen de ploeg zal hij zijn werk op het vlakke moeten doen. Geloof me, als je de luxe hebt om een renner als Tim Wellens op het vlakke te gebruiken, beschik je over een wel heel sterk team.”

Ik interviewde Wellens in februari. Hij vertelde me dat hij van zijn trainer bij UAE voortdurend snelle duurtrainingen tegen de aerobe drempel moet afwerken, waardoor bijna niemand nog met hem kon gaan trainen. Willen ze bij UAE dit jaar doen wat Jumbo-Visma in de Tour van 2022 en 2023 heeft gedaan: de tegenstand met een hoog tempo versmachten?

“Dat is net het vreemde aan het hele verhaal: bij Visma trainen ze helemaal anders dan bij UAE. Wat ik al vaker heb gehoord, is dat de renners bij UAE stevige duurtrainingen aan een hard tempo moeten afwerken, terwijl Visma de focus legt op rustige duurtrainingen en stevige intervallen. Het is een andere benadering. Vorig jaar was Visma de betere ploeg, dit seizoen is dat UAE. Je ziet: er is niet één weg die naar Rome leidt.”

Wat de Tourzege betreft: in België hopen we natuurlijk met zijn allen op Remco Evenepoel, met wie jij ook nog koerste. Ik herinner me een leuke anekdote van jou uit de UAE Tour in 2019.

“Ik zat in een tweede waaier. Remco in de derde, maar hij was al op zijn eentje komen aansluiten. Een enorm straffe stoot. Bijna niemand kan dat, maar hij dus wel. Vervolgens reed hij met de volledige tweede waaier in zijn wiel ook nog eens naar de eerste groep. Toen wist ik: dit is iets speciaals. Het is een supertalent. Hij zit zo goed op zijn fiets. Remco is extreem aerodynamisch, wat hem enorm veel voordeel oplevert. Op die manier is hij gemaakt om met lange solo’s te winnen. Maar hij heeft ook een zwakte: de bergen. In de Dauphiné hebben we dat opnieuw gezien. Als alles, maar dan ook alles meezit – Remco in topvorm en de concurrentie net iets minder – kan hij met de besten mee bergop. Hij heeft in 2022 niet zomaar de Vuelta gewonnen. Als Vingegaard en Pogacar in topvorm zijn, denk ik echter dat hij net iets tekortkomt. Maar pas op, hij mag me altijd verrassen.”

Dinsdag is er al de eerste Alpenrit over de Galibier. Dat is vanuit Briançon niet de lastigste beklimming, maar de laatste 10 km zullen we ons wel boven 2.000 meter bevinden. Weten we dan meer?

(knikt) “Dan weten we meer. Ik verwacht een gevecht tussen de klassementsrenners, maar eigenlijk verwacht ik de volledige eerste week vuurwerk.”

Wie wint de Tour?

“Dan ga ik toch voor Pogacar.”

Tot slot, ook even vooruitblikken naar de Spelen … Wie wordt volgens jou, ex-medaillewinnaar, straks olympisch kampioen tijdrijden en olympisch kampioen op de weg?

“Dan zet ik mijn geld in op Ganna en Van der Poel. Ik verwacht dat Evenepoel na drie Tourweken als klassementsrenner niet op tijd hersteld zal zijn voor de tijdrit. Ook Mathieu is geen verrassend antwoord. Voor mij is hij simpelweg de grootste kandidaat op goud. (grijnst) Maar gelukkig wint in de koers niet altijd de topfavoriet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier