Zondagse kost: Tarte Tatin
23-03-2018, 12:43
Bijgewerkt op: 15-09-2020, 11:57
Elke week verklapt een lezer zijn favoriete zondagse kost. Deze week stelt Luca uit Londerzeel haar favoriete gerecht voor: tarte tatin. Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be.
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
150 g suiker, een scheutje water, 60 g boter, 8 appels en 1 vel bladerdeeg. Gebruik een ovenvaste diepe pan (diameter ong. 25 cm) en serveer met verse slagroom en/of vanille-ijs.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Strooi de suiker in de pan en voeg er een scheutje water aan toe.
- Laat het suikerwater al roerend smelten tot een goudgele karamel.
- Neem de pan van het vuur en voeg voorzichtig de koude boter toe.
- Blijf roeren tot je een gebonden karamel krijgt.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in 4 parten.
- Schik de appelparten op de bodem van de pan met karamel met de bolle zijde naar onder.
- Rol het vel bladerdeeg uit bovenop de laag appels.
- Vouw de randen van het vel deeg rond de appels die langs de rand van de pan liggen.
- Maak in het midden van de lap deeg een klein gaatje, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
- Bak de tarte tatin 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Prik even in de taart om te checken of de appels gaar zijn.
- Plaats een groot bord omgekeerd op de pan en draai ze vervolgens om, zodat de taart op het bord valt.
- Serveer de tarte tatin warm of koud.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier