Elke week krijgen 20 à 25 chauffeurs een alcoholslot

Het aantal dronken bestuurders dat met een alcoholslot rondrijdt, neemt tien jaar na de invoering ervan nog steeds toe. Bij één op vier dodelijke ongevallen speelt alcohol een rol. Daarom hernemen, ondanks corona, alcoholcontroles weer volop en komt er ook deze winter een BOB-campagne.

Tien jaar geleden verplichtte de Mechelse politierechtbank voor het eerst in ons land een dronken bestuurder om een alcoholslot te laten installeren in zijn auto. Het was een primeur voor ons land. Tien jaar later staat de teller op 674 geïnstalleerde toestellen. Toch kende het alcoholslot geen vliegende start, klinkt het bij veiligheidsinstituut VIAS. “De eerste jaren legden politierechters heel weinig alcoholsloten op, tot de wet in juli 2018 werd aangepast. Sindsdien zijn ze verplicht iedereen die met meer dan 1,8 promille achter het stuur kruipt er een op te leggen, net als wie in drie jaar tijd twee keer betrapt wordt met meer dan 1,2 promille”, zegt VIAS-woordvoerder Stef Willems. Wekelijks worden nu 20 à 25 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd.

Mentaliteitswijziging

Sommige veroordeelden kiezen ervoor hun auto een tijdje aan de kant te zetten, want zo’n slot installeren kost ongeveer 3.500 euro. “Toch zijn er ook mensen die er na hun straf meestal 1 tot 5 jaar voor kiezen het alcoholslot te houden”, vertelt Willems. “Zo bouwen ze een extra zekerheid in voor zichzelf en hun omgeving. En het is een soort bewijs dat je veranderd bent.” Dat is voor VIAS het succes van het alcoholslot. “Er wordt gewerkt aan een mentaliteitswijziging bij die chauffeurs. Je krijgt een begeleider die je opvolgt. Stel dat iemand telkens op zondagochtend de auto wil starten, maar dat lukt niet. Dan gaat die begeleider dat met hem bespreken. Zo proberen we mensen bewust te maken van hun gedrag. We proberen ervoor te zorgen dat mensen niet alleen tijdens de periode dat ze een alcoholslot moeten hebben niet gaan rijden, maar ook zo lang mogelijk erna.”

Toch is er nog werk aan de winkel. Voor het eerst in acht jaar steeg het aantal verkeersdoden in ons land vorig jaar opnieuw. Bij 1 op 4 van de dodelijke ongevallen speelt alcohol nog steeds een rol. In België sterven elk jaar minstens 180 personen in het verkeer door alcohol. Daarom blijft het belangrijk om controles en sensibiliseringscampagnes onverminderd voort te zetten. Deze zomer was er door corona geen BOB-campagne. Maar het VIAS belooft dat BOB er deze winter opnieuw zal zijn. Het is nog niet duidelijk of dat met een groots controleweekend zoals vorig jaar zal zijn. Nu gebeuren de controles wel coronaproof, met wegwerp-blaaspijpjes en een nieuw, hygiënischer toestel.

(Jolien De Bouw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier