Ecologiste op hoge hakken Anne Drake helpt je met tips voor een verspillingsvrij leven

BRUSSEL – Heel wat Vlamingen maken al duurzame keuzes in hun dagelijkse leven, blijkt uit de bevraging van De Zondag . “Op een duurzame manier leven, is de som van vele kleine zaken. En eens een uitschuiver maken is toegelaten”, zegt auteur Anne Drake die in haar boeken toont hoe je streeft naar een zero waste lifestyle . “Het is beter dat miljoenen mensen op een niet-perfecte manier duurzaam proberen te leven, dan wanneer slechts een handvol mensen dat voor de volle 100 procent doen.” Enkele conclusies en heel wat tips…

1. Voedsel weggooien is een no-go

De Vlaming doet grote inspanningen als het om voeding gaat. We letten erop zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien (86 procent), zoveel mogelijk seizoensgebonden producten te kopen (67 procent) en regelmatig voeding uit de snelverkoop te kopen (60 procent). “Bewust omgaan met voedsel is inderdaad een laagdrempelige manier om duurzaam te leven”, zegt Anne Drake, auteur van de boeken Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken en Eco Lifestyle. Aan de slag! . “Een handige tool is de website van Voedselteams. Wanneer je je postcode ingeeft, zie je meteen waar je lokale producten kunt kopen. Uiteraard kan je ook in de supermarkt goed letten op wat je meeneemt. Wanneer je lokaal koopt, blijft het ook langer vers. Ik noteer telkens het menu voor de hele week op een blaadje en neemt dat mee om te gaan winkelen. Minder afval in huis halen en voedselverspilling tegengaan, vragen wat voorbereiding en organisatie, maar het brengt ook rust.”

2. Kleding geven we graag weg

Kledij die we zelf niet meer dragen, geven we volgens onze bevraging aan een goed doel (58 procent), brengen we naar de kringwinkel (56 procent) of geven we door aan familie of vrienden (42 procent). “Kringwinkels zijn heel interessant, niet alleen voor kledij trouwens”, vervolgt Anne Drake. “Let wel op en blijf niet volop fast fashion kopen omdat je redeneert: ik breng het daarna toch naar de kringwinkel. Wees je bewust van waar je kleren vandaan komen en hoe ze zijn samengesteld. Cosh! is een Belgisch platform dat gespecialiseerd is in duurzame kledij. Ze hebben per stad een lijst van winkels waar je duurzaam kunt kopen. Je vindt er ook veel informatie en tal van tips terug.”

3. We letten op ons water- en energieverbruik

Zeker in deze tijden, letten we goed op ons water- en energieverbruik. De kraan niet onnodig laten lopen, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, is de meest genomen maatregel om waterverbruik te beperken (86 procent). Daarna volgen het gebruik van was- en vaatwasmachine wanneer die volledig vol zit, het niet sproeien van gras bij droogte en kortere douchetijden. De Vlaming gebruikt ook LED-lampen (84 procent), zet de verwarming lager (78 procent) en kiest voor energiezuinige huishoudelijke toestellen (75 procent).

Duurzaam leven vraagt organisatie, maar brengt ook rust”

“Op verbruik van water ben ik streng in huis”, vervolgt Anne Drake. “Toen ik startte met een zero waste lifestyle voor ons gezin, stonden de kinderen heel lang onder de douche, onder het motto: ik heb dat nodig om wakker te worden. Nu hangt in de badkamer een zandloper van vijf minuten om te douchen.”

4. De centjes tellen mee

“Duurzaam leven heeft ook een positief effect op je financiën. Wil je iets kopen, vraag je dan af of je het echt nodig hebt, want vaak zijn het impulsaankopen. Voeding is ook heel duur geworden, als je daar goed mee omgaat, kan je echt wel een groot verschil maken in je portemonnee”, benadrukt Anne Drake. “Er is niet één groot ding waardoor je duurzamer leeft en geld bespaart, het is de som van al die kleine zaken die het verschil maakt. In het eerste jaar dat we zo zijn gaan leven, heeft dat ons gezin van vijf toch zo’n 5.000 euro bespaard.”

5. Alles draait rond vijf richtlijnen

“Streef je naar een verspillingsvrij leven, dan draait alles eigenlijk om vijf richtlijnen: weiger afval, verbruik minder, hergebruik, recycleer en composteer”, zegt Anne Drake.

In het eerste jaar dat we duurzaam zijn gaan leven, heeft dat ons gezin van vijf toch zo’n 5.000 euro bespaard”

“Weiger om dingen in huis te halen waar je dan zelf van af moet geraken. Ik weiger bijvoorbeeld om nog plastic flesjes water te kopen voor onderweg. Wat je niet kunt weigeren of vermijden, kan je misschien wel beperken. Moeten al die lichten wel aan? Kan ik een andere douchekop installeren waardoor ik minder water verbruik? Een derde pijler is investeren in dingen die je heel lange tijd kunt gebruiken. Op het vlak van recycleren scoort ons land dan weer heel hoog. Breng geregeld zaken naar het recyclagepark in plaats van ze stiekem in je restafvalzak te stoppen. Een laatste actie voor een zero waste lifestyle is composteren. Wie het niet thuis in de tuin kan doen, kan gebruik maken van een GFT-bak. Probeer sowieso niet perfect te zijn, want dat lukt niet. Net zoals je in een gezond eetpatroon ook wel eens een taartje of frieten eet, maak je ook rond duurzaam leven wel eens een uitschuiver. Dat is niet erg, want het is beter dat miljoenen mensen op een niet-perfecte manier duurzaam proberen te leven, dan wanneer slechts een handvol mensen dat voor de volle 100 procent doen.”

Nog meer tips van Anne vind je op www.annedrake.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier