5 heldere antwoorden op al jouw vragen over autoverzekeringen
Worstel je met vragen over je autoverzekering? Wij bieden een helder antwoord op de vijf voornaamste vragen rond het thema.
“Welke veranderingen moet ik doorgeven aan mijn autoverzekeraar om correct verzekerd te blijven?”
Sommige veranderingen in uw leven geeft u beter door. Zo blijft u correct verzekerd. Naast administratieve wijzigingen, gaat het ook om ook veranderde situaties die het risico op een ongeval kunnen vergroten of verminderen. Hier enkele voorbeelden.
1. U verhuist
Onlangs verhuisd of verhuisplannen? Laat dit zo snel mogelijk weten aan uw verzekeraar. Anders loopt u het risico dat u een betalingsuitnodiging mist en zonder geldige groene kaart valt. En dan is uw wagen niet langer verzekerd.
2. Uw kind of nieuwe partner gebruikt uw auto
Breng uw verzekeraar op de hoogte als uw kind of nieuwe partner regelmatig uw auto gebruikt. Zo vermijdt u dat u bij een ongeval zelf voor alle schade moet opdraaien.
3. U krijgt een handicap
Met een handicap kan het moeilijk zijn om een auto te besturen. Een oplossing is uw voertuig te laten aanpassen. CARA, het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassing, kan u hierbij adviseren
4. U krijgt een ernstige ziekte of neemt medicatie die gevaarlijk is bij het rijden
Diabetes treft 2 op 5 Belgen en kan, net als een hartziekte of epilepsie, de rijvaardigheden negatief beïnvloeden. Hebt u een ernstige aandoening, laat het uw verzekeraar zeker weten.
Doe dat ook als u medicatie neemt. Lees altijd aandachtig de bijsluiter en contacteer uw dokter of apotheker bij vragen. Gebruikt u medicijnen, en stelt u uw verzekeraar niet op de hoogte, dan riskeert u dat u na een ongeval zelf voor alle kosten moet opdraaien.
P&V Verzekeringen spreekt graag klare en duidelijke taal. Op www.pv.be vindt u heel wat antwoorden op uw vragen. En u verneemt er alles over de persoonlijke en unieke service van onze P&V agenten.
“Ben ik verplicht om mijn auto te laten herstellen?”
Was u bij een ongeval in ‘uw recht’ en kreeg u een schadevergoeding voor uw wagen van de verzekeraar van de tegenpartij (de BA-verzekeraar)? Dan bent u niet verplicht uw auto te laten herstellen: u krijgt in ieder geval een vergoeding voor de schade aan uw wagen. Krijgt u een schadevergoeding van uw eigen omniumverzekeraar, dan moet u wél een factuur van de herstelling kunnen voorleggen.
“Mag ik na een ongeval zelf kiezen waar mijn auto hersteld wordt?”
Hebt u geen omniumverzekering en bent u zelf aansprakelijk voor het ongeval, dan krijgt u geen vergoeding. Eender welke garage mag dus uw auto herstellen.
Hebt u wel een omniumverzekering of bent u het slachtoffer, dan kunt u voor herstelling naar de garage zodra de expertise achter de rug is. Veel verzekeraars, ook P&V, werken met een netwerk van erkende herstellers of geconventioneerde garages. Dat zijn garages waarmee de verzekeraar een samenwerkingsakkoord heeft. Bij zo’n garage hoeft u dankzij de derdebetalersregeling zelf niets voor te schieten. De factuur wordt rechtstreeks betaald door uw autoverzekeraar. Enkel de vrijstelling is voor uw rekening.
U kunt ook kiezen om naar een andere garage te gaan. Uw verzekeraar betaalt u dan de herstelkosten terug na ontvangst van het verslag van de expert.
“Ik heb teveel gedronken en mijn beste vriend brengt mij met mijn auto naar huis. Hij veroorzaakt echter een ongeval? Wat nu?”
Uw beste vriend neemt na een avondje uit het stuur van uw wagen over zodat u veilig thuis geraakt. Hoewel hij nuchter is, veroorzaakt hij toch een ongeval. Gelukkig enkel blikschade. Maar wie betaalt die schade?
P&V Verzekeringen voegde een zogenaamde BOB-waarborg toe aan haar BA-autoverzekering. In dat geval worden bij een ongeval de kosten van de schade terugbetaald. Ook als u zelf BOB bent voor een vriend of familielid en u veroorzaakt (materiële) schade zal die vergoed worden. Controleer daarom best of ook uw autoverzekering een BOB-waarborg heeft voor u in de auto van een dronken vriend stapt.
“Wat betekent het principe van de zwakke weggebruiker?”
Raakt u als zwakke weggebruiker (een fietser, voetganger of passagier van een motorfiets) betrokken bij een ongeval waarbij een auto, vrachtwagen of motorfiets betrokken is, dan zult u in bijna alle gevallen vergoed worden voor uw schade. Dat is het principe van de zwakke weggebruiker.
Bereken hier uw premie voor een omnium bij P&V.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier