Vastgoedtip op zondag: Kan je zomaar een bod op een woning intrekken?
Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.
Het moment waarop je voor het eerst een bod uitbracht op een woning blijft bij velen in het geheugen gegrift staan. Logisch, aangezien het om één van de belangrijkste momenten in een mensenleven gaat. Toch wordt het bieden op een woning nog al te vaak als iets vrijblijvends gezien. Niets is minder waar.
Geen weg terug
Als je als kandidaat-koper een concreet bod uitbrengt, is dat bindend. Aanvaardt de verkoper het bod, dan is de overeenkomst een feit en ben je als bieder verplicht het pand te kopen tegen de geboden prijs. Tenzij koper en verkoper akkoord gaan om de overeenkomst minnelijk te ontbinden, is er geen weg terug.
Wat bij contractbreuk?
Pleeg je als koper contractbreuk, dan heeft de verkoper de keuze: hij kan je dagvaarden en je verplichten om de verkoop toch te laten doorgaan of hij kan een ontbinding met schadevergoeding eisen. Anderzijds biedt het ook voordelen voor de koper. Wanneer de verkoper het bod aanvaardt, mag je als koper op beide oren slapen. Ook al komt er nog een ander hoger bod, de verkoper kan dit niet meer aanvaarden.
Laat je goed adviseren
Kortom, ga nooit lichtzinnig om met de aankoop van een woning. Een bod is bindend. Meestal koop je slechts één keer in je leven een woning. Je laat je dan ook maar beter goed adviseren voor je zo’n belangrijke beslissing neemt.
www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier