Brexit-referendum maakt duidelijk dat uw stem wèl iets kan veranderen
De Brexit zindert nog steeds na over het Kanaal. Velen blijken nu pas te beseffen wat er gebeurd is. Ruim 3,5 miljoen Britten ondertekenden een online petitie waarin ze een nieuw referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie vragen. Dit lijkt indrukwekkend, maar is het eigenlijk allerminst als je weet dat er ruim 16 miljoen stemmen waren om in de EU te blijven. De kans dat er een nieuw referendum komt, lijkt dus miniem.
De uitslag van het referendum liet diepe verdeeldheid zien in Groot-Brittannië, zowel geografisch als tussen sociale klassen en generaties. In Engeland stemde 53,4 procent voor de Brexit, terwijl in Schotland 62 procent in de EU wil blijven. Ook Noord-Ierland (55,7%) en Londen (60%) stemden voor het behoud van het lidmaatschap. Er was ook grote verdeeldheid tussen de jonge kiezers (pro-EU) en oudere kiezers (anti-EU), en het verschil tussen hoog- en laagopgeleide Britten was nog frappanter.
De jongeren klagen dat hun toekomst gehypothekeerd wordt door de oudere generatie. Ze vinden het niet eerlijk dat zij veel langer de gevolgen van de huidige beslissing zullen ondervinden. Dat is uiteraard zo, maar wat is het alternatief? Bij een referendum en bij verkiezingen stemmen toekennen à rato van het aantal levensjaren dat men statistisch nog te goed heeft? Een twintiger tien stemmen geven terwijl een tachtiger het met eentje moet stellen?
En moet er dan niet gediscussieerd worden over de kennis van zaken waarmee gestemd wordt? Heeft iemand die Europese Zaken gestudeerd heeft aan de universiteit niet meer recht op inspraak dan een nitwit die amper weet waar Brussel zich bevindt? Misschien wel, maar het ‘One (wo)man, one vote’-principe waarvoor zo lang is gestreden, lijkt ons toch nog steeds het meest faire. En dan moeten we er ons bij neerleggen dat het resultaat kan tegenvallen. Dat mensen zich laten vangen aan holle slogans. En dat ze achteraf spijt hebben van hun keuze.
Goed nadenken voor we onze stem uitbrengen, is dus de boodschap. Al te vaak denken we dat er toch niets zal veranderen, dat onze stem niets uitmaakt. Een druppel in de zee. Maar veel druppels kunnen een tsunami veroorzaken, dat hebben ze in Londen gemerkt…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier