De experten van Immovlan.be geven 5 tips om nieuwbouw betaalbaar te houden

Belgen hebben een baksteen in de maag. Maar met de stijgende grondstofprijzen en lonen in ons land ligt die baksteen een aantal mensen misschien net iets te zwaar op de maag. Toch hoeft bouwen niet onbetaalbaar te zijn. We bekijken wat je kan doen om binnen je budget je woondroom te realiseren.

1. Bespaar op je bouwgrond

De aankoop van een bouwgrond neemt een serieuze hap uit je budget: de mediaanprijs van bouwgrond in Vlaanderen steeg tijdens de afgelopen 5 jaar met maar liefst 50 %, tot 429 euro per vierkante meter. Maar als je niet meteen gehecht bent aan een bepaalde regio, dan kan het de moeite lonen om over de gemeentegrenzen of zelfs de provinciegrenzen te kijken om te besparen.

Oost-Vlaanderen is bijvoorbeeld recordhouder met een mediaanprijs van 554 euro/m², terwijl dat in Limburg slechts 230 euro/m² is. In Vlaams-Brabant betaal je met 403 euro/m² niet weinig, maar het is wel de enige provincie waar de prijzen gedurende het afgelopen jaar daalden (-10,6%).

Hou er ook rekening mee dat de oriëntatie en ondergrond van het terrein een invloed kunnen hebben op de bouwkost.

2. Breek een woning af

Door gebruik te maken van de regeling voor sloop en heropbouw, waarbij de btw verlaagd wordt van 21 % naar 6 %, kan je een smak geld uitsparen. Je zal je wel moeten haasten, want de maatregel werd eind vorig jaar verlengd tot 31 december 2023 … over vier maanden dus.

Als je je vergunningsaanvraag nog niet ingediend hebt, geldt die btw-verlaging bovendien maar op een gedeelte van het totaalbedrag, tenzij je kan aantonen dat er een groter gedeelte van de kosten werkelijk is uitgegeven in 2023 en het niet gaat om een voorschotfactuur voor werken die later zullen gebeuren. Afhankelijk van je situatie zou het uiteindelijke voordeel dus beperkter kunnen uitvallen, maar vele kleintjes …

3. Vraag je af wat je echt nodig hebt

Hoe groter je bouwt, hoe hoger de bouwkost en de energiekosten achteraf. Ga het gesprek aan met je architect en bekijk wat je precies verwacht van je woning in je huidige situatie en in de toekomst. Bekijk slimme oplossingen die ruimtes multifunctioneel maken of aanpasbaar naarmate de jaren vorderen.

Vraag je ook af wat voor materialen je wil gebruiken voor de afwerking: basic maar duurzaam is goedkoper in aankoop en tijdlozer dan de nieuwste trends volgen.

En misschien moet niet alles in je huis ook meteen afgewerkt zijn. Een goed gemetste muur zonder bepleistering kan in sommige gevallen bijvoorbeeld ook zijn charme hebben. Voor de bouw zelf kan je het ontwerp dan weer eenvoudiger houden om kosten te besparen, of denken aan alternatieve bouwwijzes. Je architect speelt hierbij een sleutelrol.

4. Steek de handen zelf uit de mouwen

Ben je handig? Bekijk dan met de aannemer of je zelf de handen uit de mouwen kan steken. Niet elke aannemer zal aanvaarden dat je zelf een deel van de werken gaat uitvoeren, maar anderen willen misschien wel de minder technische klussen uit handen geven. Spreek in dat geval goed af wat je precies doet en hoe, om te vermijden dat je fouten maakt die uiteindelijk weer rechtgezet moeten worden door een vakman.

Misschien kan je ook zelf instaan voor een aantal meer technische klussen, bijvoorbeeld met de hulp van firma’s die gespecialiseerd zijn in het leveren van technieken en materialen en die je begeleiden bij de plaatsing. Voor de werken die je wel laat uitvoeren door een vakman, moet je dan weer zorgen dat alles goed op papier staat: wat er precies opgeleverd wordt, welke kwaliteit van materialen daarbij gebruikt wordt en ook hoe eventuele prijsverhogingen van materialen al dan niet doorgerekend worden.

5. Kies voor sleutel-op-de-deur

Ben je niet meteen handig? Dan is een sleutel-op-de-deurformule misschien wel iets voor jou. Dat klinkt misschien contradictorisch na de vorige tip, maar sleutel-op-de-deur bouwfirma’s kunnen een budgettair voordelige optie bieden. Ze hebben al uitgewerkte plannen van de huismodellen die ze aanbieden, en ook de vaklui in huis om zo goed als alle aspecten van de bouw in eigen beheer te realiseren.

Bovendien kopen ze bouwmaterialen in het groot aan, wat hen in veel gevallen een betere prijs oplevert dan wanneer je diezelfde materialen als particulier zou gaan aankopen. Bovendien ben je door op deze manier te bouwen ook zeker van een goede opvolging en de nodige garanties achteraf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier