Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, naar aanleiding van Dag van de Landbouw: “Dierenwelzijn is prioriteit”

De Boerenbond werkt aan een dierenwelzijnscan voor haar leden. Dat maakt voorzitter Sonja De Becker bekend op de Dag van de Landbouw.

Uit een enquête van iVox blijkt dat ondanks de eiercrisis vier op vijf Belgen het vertrouwen behoudt in onze landbouwproducten. Dat doet deugd, beaamt Sonja De Becker. “Het is fijn om te zien dat de mensen de sector respecteren. Als je sommige kranten leest, zou je denken dat de landbouw de grote boosdoener is op vlak van klimaat, dierenwelzijn en water. Ik ben blij dat de Vlaming dat doorprikt en door heeft dat die crisis nooit een gevaar voor de volksgezondheid vormde.”

Is die crisis opgeblazen?
Ik vind van wel. En dat stuit me echt tegen de borst. Al wie zich wou profileren op de kap van onze sector of het voedselagentschap, kreeg een publiek forum. Ik vond dat buiten proportie. Wij zijn in die eiercrisis slachtoffer geworden van fraude. Maar de volksgezondheid kwam nooit in gevaar. De bedrijven die in aanraking kwamen met fipronil, werden onmiddellijk geblokkeerd.

Hoe groot is de schade voor de sector?
De imagoschade, mede door die uitvergroting, is groot, maar moeilijk te schatten. De economische schade schatten we voorlopig op 14 miljoen euro. In principe moeten de fraudeurs dat vergoeden. Maar ik maak me geen illusies. Gelukkig hebben we een principiële toezegging van de federale overheid op twee niveaus. De overheid zal de operationele kosten dekken, bijvoorbeeld voor het vernietigen van eieren en kippen, én tegemoetkomen in een deel van de economische schade. Was dat niet het geval, zou een aantal bedrijven failliet gaan.

Toont die crisis niet aan dat er iets fout loopt in de controle van ons voedsel?
Neen, integendeel. Het schandaal deint uit naar meer dan veertig landen. Maar waar is ze aan het licht gekomen? (feller) In België. Dat is niet toevallig. Dat bewijst dat het autocontrolesysteem werkt. Het FAVV, het voedselagentschap, bracht vanaf dag één de juiste boodschap: er zit een verboden product in de eieren, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Volgens Groen was het fout om het voedselagentschap over te hevelen van Volksgezondheid naar Landbouw.
Dat heeft er niets mee te maken. Het functioneren van het FAVV is daarna niet veranderd. Ik kan u verzekeren dat het FAVV voedselveiligheid altijd voorop zet en streng is naar onze bedrijven toe. Ons voedsel werd nooit zo gecontroleerd als nu. Maar fraude uitsluiten kan je nooit.

Dit voorjaar was er ook de uitzonderlijke droogte. Is die al erkend als ramp?
Neen. Het advies van het KMI is nu wel gunstig. Ik hoop dat de erkenning snel volgt, want er is grote schade ontstaan. Pas dan kan de overheid die schade compenseren.

Dit toont de kwetsbaarheid aan van boeren. Kan de sector zich daartegen wapenen?
Je wapenen tegen extreme weerfenomenen is moeilijk. We ontwikkelen nu een meersporenbeleid om ons toch iets beter te beschermen. Een eerste zaak is efficiënter watergebruik én betere wateropslag. Dat laatste kan op gebiedsniveau in samenwerking met de watermaatschappijen. Een tweede spoor is een betaalbare verzekering tegen extreem weer. Dat bestaat vandaag niet, op uitzondering van een hagelverzekering. Ik reken op de Vlaamse overheid om een duwtje in de rug te geven. Want momenteel draaien we in kringetjes. Er zijn niet genoeg landbouwers om in te stappen, want de premie is te hoog. En zolang er te weinig landbouwers zijn, zal de premie niet zakken. De Vlaamse overheid kan middelen uit het plattelandsbeleid gebruiken. Het derde spoor is het rampenfonds dat essentieel blijft voor uitzonderlijke situaties.

Sommigen omschreven 2016 als een horrorjaar voor de landbouw. Hoe zal 2017 de geschiedenis ingaan?
Vorig jaar was ook de prijsvorming zeer slecht in nagenoeg alle sectoren. Dat is iets beter dit jaar. En gelukkig maar. Voor de melkveesector is de prijs behoorlijk, wat niet wil zeggen dat de putten uit het verleden gevuld zijn. Ook de varkensprijzen zijn iets beter.

Over varkens gesproken. Na Tielt doken deze week beelden op van dierenmishandeling in het slachthuis van Izegem. Schrikt u daarvan?
Absoluut. Ik was geschokt. Verbijsterd. Ik mag hopen dat dat geïsoleerde gevallen zijn. En dat de slachthuizen eindelijk wakker worden. Dit is zeer slecht voor het imago van de sector. Onze boeren voelen dat ook. Zij behandelen hun dieren met veel zorg, en verwachten dat ook van de slachthuizen.

Is dierenwelzijn een prioriteit voor Boerenbond?
Absoluut. Dat moet het ook zijn. Dierenwelzijn is een maatschappelijk gevoelig thema. De boer heeft er ook belang bij zijn dieren goed te behandelen. Zijn inkomen hangt ervan af. Ik kan u verklappen dat we werken aan een dierenwelzijnscan, naar analogie met de energiescan. Dit initiatief staat los van de wantoestanden in die slachthuizen. Maar onze leden zitten wel met vragen over dierenwelzijn. Wij willen hen bijstaan. Maar we gaan niet overhaast te werk. De scan moet body en betrouwbaarheid hebben. Vandaar dat we samenwerken met onderzoeksinstellingen en universiteiten. Binnen enkele maanden zou die scan op punt moeten staan. Dan kan elk landbouwbedrijf nagaan wat goed is, en wat beter kan. We werken daarnaast onder andere met de hogeschool Thomas More een extra vormingsprogramma uit voor onze boeren.

Info: www.dagvandelandbouw.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier