Een overlijden vernemen via Facebook: onwezenlijk!
Alsof je aan het wandelen bent en plots met je gezicht tegen een glazen wand aan knalt. Zo voelt het als je nietsvermoedend Facebook aan het bekijken bent en geconfronteerd wordt met een berichtje waaruit blijkt dat een jeugdvriend is gestorven. Het overkwam ons dit jaar al tweemaal en het zal in de toekomst ongetwijfeld nog vaker gebeuren. Maar er aan wennen, zullen we nooit.
Op dramatisch nieuws kan je je amper voorbereiden. Maar als iemand de slechte boodschap persoonlijk overbrengt, zie je het toch al een beetje aankomen. Aan de manier waarop iemand zich gedraagt, aan zijn of haar ernstige gezicht,… “Ik vrees dat ik slecht nieuws heb”, klinkt het dan. Of: “Heb je het al vernomen van x?” En dan blijkt dat x opgenomen is in het ziekenhuis of nog erger, schielijk overleden is. En dat is uiteraard een schok.
Out of the blue
Maar hetzelfde nieuws vernemen via Facebook is nog erger. Want de overgrote meerderheid van de geposte berichten is luchtig, positief en grappig. Je wenst tante Lea een gelukkige verjaardag, liket de babyfoto’s van de buurvrouw en geeft commentaar bij de vakantiekiekjes van een bevriend koppel. En dan plots, out of the blue, verschijnt een bericht met de boodschap ‘RIP lieve Lee, we zullen jou nooit vergeten’. Huh? Dat kan toch niet waar zijn, denk je dan. Maar als je dan klikt op de naam van de jeugdvriend, verschijnen op zijn profielpagina een hele reeks rouwberichten.
Afspreken? Later, want nu is het te druk-druk-druk
Zelfs als het om iemand gaat die je al een hele tijd niet meer zag, komt dergelijk nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Want je hoopte toch ooit nog samen een pint te gaan drinken, herinneringen op te halen aan die goede oude tijd. Maar omdat iedereen het altijd zo druk-druk-druk heeft, komt het er niet van. Later spreken we wel eens af, nu past het niet. Trouwens, er is al zoveel tijd verstreken, wat maakt het dan uit of er nog een paar weken of maanden bij komen? Maar het kan wel uitmaken, beseffen we nu. Vreemd toch eigenlijk, dat we zo weinig rekening houden met het keiharde feit dat het leven eindig is.
Stop dus met uitstellen en contacteer familieleden, kennissen en vrienden met wie je wil bijpraten. Want het kan elk moment onherroepelijk te laat zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier