Een pluim voor Bart De Wever: “Dankzij hem is hier geen discussie over een exit uit de EU”
De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Bart De Wever, voorzitter van N-VA.
Met één welgemikt zinnetje heeft Bart De Wever zich deze pluim toegeëigend. “Ik hoop ondanks alles dat iedereen beseft dat deel uitmaken van een groter geheel zoals de Europese Unie nog altijd meer voordelen dan nadelen biedt,” zei hij op de VRT na de Brexit. De gevolgen van die uitspraak mag je niet onderschatten. Had De Wever, als meest invloedrijke politicus van ons land, het omgekeerde gezegd, dan zou ook hier de bom gebarsten zijn. Dan was een gevaarlijke doos van Pandora geopend. Dan zouden ook wij vandaag debatteren over een uitstap. Wat dus niet het geval is. Dankzij dat zinnetje.
Ik heb geen diepgravend onderzoek gevoerd naar de beweegredenen van de Brexit-Britten, maar mijn kleine teen voelt aan dat die niet in hoofdzaak economisch zijn, maar veeleer emotioneel. Een beursklap, een pond die zakt, waarschijnlijk nieuwe belastingen, dat zijn de eerste economische gevolgen van de Brexit. Denk je dat iemand daarom voor de uitstap gestemd heeft? Helaas blijken velen aan het Luxemburg- en Schumanplein dat niet te snappen. Dat na de Brexit alleen over economische gevolgen gepalaverd werd, heeft dat pijnlijk duidelijk gemaakt.
De mensen zijn hun geloof in Europa kwijt. Ze zien de Unie niet meer als een vredesproject, maar als een wereldvreemd speeltje van vaak uitgebluste politici. Heb je het interview gezien met voormalig Nederlands eurocommissaris Neelie Kroes op de VRT? Die ivoren toren waarin vele diehard eurofielen zitten, blijkt wel heel hoog. Maar dat betekent niet dat het project, dat nog steeds de beste garantie biedt op vrede en welvaart, overboord moet. Daarom is het lovenswaardig dat iemand als Bart De Wever, die een grote geloofwaardigheid geniet bij het brede publiek, niet mee holt in het populaire deuntje dat de Unie in niets deugt. De Wever heeft het debat naar de juiste vraag geleid. En die luidt niet: moet de Europese Unie blijven bestaan? Maar wel: hoe moet die Unie eruit zien? Vandaar deze pluim. Opdat dat debat ten gronde gevoerd mag worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier