Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “Je kan er je klok op gelijkzetten: bij elke wissel duiken de vragen op. Maken we van dat gedoe voltooid verleden tijd?”
Goeiemorgen,
Goed geslapen?
Ik geef toe dat ik het net even moest opzoeken … Droomden we vannacht nu een uur meer? Of was het een uurtje minder?
De wintertijd zorgt hier in huis altijd voor wat verwarring. De zomertijd ook. Maar dat is vanaf nu voorbij. Na 41 jaar twijfelen, vonden we op het internet wat duidelijkheid. Een ezelsbruggetje. Een trucje om (het) nooit meer te vergeten. Hou je vast …
Korte broeken slapen korter, lange broeken slapen langer.
Je outfit vertelt je dus wat de klok gaat doen. In het ‘voor’jaar gaat de tijd ‘voor’uit, maar vannacht werd drie dus twee. Goed nieuws voor langslapers, een nachtmerrie voor jonge ouders.
Waar je ook je klok op gelijk kan zetten: bij elke wissel duiken de vragen op. Maken we van dat gedoe voltooid verleden tijd? Of snoozen we weer de hele discussie? Gewone mensen liggen er wellicht niet wakker van, maar anderen vinden het precies wel belangrijk …
Ik geef toe dat ik dit ook even moest opzoeken, maar de tijden zijn blijkbaar veranderd in het jaar 1977. Sindsdien slapen de meeste Europeanen soms langer, soms korter. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben de Duitsers ook even een soort van zomer- en wintertijd ingevoerd, maar al de tijd daarvoor lukte het dus zonder gepruts met wijzers en uurwerken.
“Je kan er je klok op gelijkzetten: bij elke wissel duiken de vragen op. Maken we van dat gedoe voltooid verleden tijd?”
De reden waarom het ooit is ingevoerd, blijkt simpel. We besparen er energie mee. In de zomer is het nu langer licht en zo verbruiken we dan minder elektriciteit. Handig.
De reden waarom ze het willen afvoeren, blijkt ingewikkeld. In de krant stond het deze week zo uitgelegd: zeven maanden zomeruur is even slecht als elke dag fastfood. Bam. Daar lig je dan.
Als we het goed begrijpen, ligt de zomertijd verder van ons bioritme. En dat is niet goed voor onze gezondheid. Vandaar dat we de voorbije maanden dagelijks een portie hamburgers met frieten en pizza hebben binnengespeeld. Figuurlijk dan. Gelukkig starten we vandaag met ons winters dieet.
Ik wens iedereen een fijne zondag … en een zalige nachtrust!
Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? bart.casteleyn@roularta.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier