Sven Ornelis

“De ziekte was heel erg, maar de maatregelen ook”

Radiomaker Sven Ornelis staat elke week stil bij het kleine of het grote nieuws.

Het is exact vijf jaar geleden. We hoorden al een tijdje vreemde nieuwsberichten over een mysterieuze ziekte uit China maar we dachten: dat zal wel loslopen zeker? Even later had België z’n eerste coronapatiënt, kwamen er mensen doodziek terug van skivakantie en op 10 maart 2020 werd de allereerste dode betreurd in ons land. Niet zoveel later gingen alle scholen, restaurants en niet-essentiële winkels dicht. Al snel ging de hele wereld plat. De beelden uit de Italiaanse ziekenhuizen, waar honderden mensen in de gangen lagen te sterven, zal ik nooit vergeten. De ziekte was onbekend en zeer heftig, de paniek ook. Er kwamen lockdowns en later bubbels. En we wisten niet meer hoe de toekomst eruit zou zien. Zou normaal leven ooit nog mogelijk worden? Zou er een vaccin komen? We wisten het niet. Het leven werd onvoorspelbaar en zeer onwezenlijk.

Ik vier graag verjaardagen, maar die van vijf jaar covid vind ik geen bubbels waard. Ik vond het een afschuwelijke periode. De ziekte was heel erg, maar de maatregelen ook. En het feit dat wij met z’n allen waanzinnige zaken als een avondklok hebben aanvaard, en dat we de volledige bevolking verboden hebben om hun dorp te verlaten, zelfs om even te wandelen, of op een bankje te rusten tijdens een fietstocht, blijf ik hallucinant vinden. Ik ben ook niet trots op mezelf, want ik deed maandenlang niets anders dan op de radio de mensen oproepen om zich rigoureus aan alle regels te houden, zonder al te veel nuance. Alsof mijn kritische zin ook was aangetast; ik schaam me daar nog voor. Sorry.

Het feit dat onze ministers, virologen en ordediensten nadien nooit gezegd hebben: sommige maatregelen waren overdreven, vind ik echt onbegrijpelijk. De vrijheid van mensen inperken is zeer ernstig en gevaarlijk. Het waren uitzonderlijke omstandigheden, maar de gretigheid waarmee onze leiders ons leven aan banden hebben gelegd, blijft ongezien. Een beetje kritische zelfreflectie hebben we nooit gehoord. Excuses kwamen er niet. En zelden klaagt iemand dit aan. Waarom?

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier