Bart Casteleyn

“Misschien moeten we nog eens onze pandemie-traditie in ere herstellen”

Goeiemorgen,

Waarvoor mogen ze jou ’s nachts wakker maken? Voor frietjes? Dat komt dan goed uit, want we zouden het hier graag even over de goudgele koning van onze eetcultuur hebben. Het is Week van de Friet en die wordt deze keer geserveerd met een portie nieuws…

Uit onderzoek van VLAM blijkt namelijk dat een op de vijf Vlamingen elke week naar de frituur gaat. En voor alle duidelijkheid: VLAM is het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Misschien was Het Grote Frietonderzoek dus wel een ideetje van de Vlaamse minister-president? Matthias Diependaele eet namelijk zeven tot tien keer per week frieten… maar sst, in deze krant vroeg hij nog niet zo lang geleden vriendelijk om te zwijgen over die superkracht. Terug naar de gemiddelde Vlaming dus.

Die heeft twee favoriete momenten om zijn frietjes te halen: vrijdag en (jawel!) zondag. Heel wat lezers gaan dus smullen vanavond. Een klein bakje wordt het vaakst besteld, meest met zout én mayonaise. De helft van de Vlamingen gaat voor één vleesje, 40 procent zelfs voor twee. Benieuwd naar de populairste frituursnacks volgens de onderzoekers?

Wel, op de vijfde plaats: de viandel. Net naast het podium: de boulet. Brons gaat naar de Bicky Burger, de saté krijgt dan weer zilver en de kampioen is… de frikandel (elders blijkbaar ook gekend als de curryworst of de lange hamburger). Van bitterballen vreemd genoeg geen spoor.

Maar het onderzoek ging ook dieper: we blijken een bezoek aan het frietkot steeds vaker als een ritueel te beschouwen. Twintig jaar geleden noemde een kwart van de Vlamingen naar de frituur gaan een traditie. Nu is dat aantal volgens VLAM aangewakkerd tot 62 procent. Benieuwd hoe dat verder evolueert onder de huidige Vlaamse regering…

Hier thuis was frieten halen vooral in 2020 een ferm ritueel. Bij het begin van de coronacrisis besloten we om de ‘enkele weken’ die we ‘in ons kot’ moesten blijven, te overbruggen door elke donderdag naar de frituur te gaan. Om de zeven dagen een vettig lichtpunt, en dat bijna een jaar lang. Maar het virus hield het langer uit dan de frietjesmicrobe.

Misschien moeten we vanavond nog eens onze pandemie-traditie in ere herstellen. Twee kleintjes, twee kinderbakjes met mayo, kaaskroket, frikandel, chicken fingers, Bicky en bitterballen alstublieft!

En beste lezer, goed om weten nog: na de Week van de Friet is het de Zondag van de Bakker. Deze krant geeft volgende week dan een jaar gratis brood weg… en ja, de minister-president mag gerust ook zijn kans wagen.

Fijne zondag allemaal!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier