Binnenkijken: groenbeleving, buiten én binnen, in een stadsappartement

Een stadsappartement met tuintje omtoveren tot een nieuwe thuis voor zichzelf en haar zoon. Interieurarchitect en tuin- en landschapsarchitect Karlien Heremans zag er meteen de gezellige mogelijkheden van in, en die zijn op zijn minst verrassend te noemen. Ze verbouwde het appartement tot een groene oase.

Na jaren in dezelfde buurt te hebben gewoond, wilde Karlien het liefst niet weg uit haar vertrouwde woonomgeving, en die van haar zoon. Zo stootte ze op dit voormalige huurappartement dat ze via een openbare verkoop aan een mooie prijs kon kopen. “Ik had eerder ook cohousing bekeken, maar dat kon mijn budget niet aan. Het hoefde zeker geen grootse woning te zijn”, blikt Karlien enkele jaren terug. Bewust van het concept compact wonen zocht ze naar een appartement met tuin. “Ook al is het leven in een appartement niet helemaal ideaal met stedelijk lawaai of een lekkage bij de buren, ik houd ervan om hier te wonen.”

Omgedraaide indeling

Het appartement was voordien gerenoveerd met goedkopere materialen en helaas ook niet zo goed onderhouden. “Hoe dan ook wilde ik de indeling volledig omgooien: slaapkamers vooraan en de leefruimten achteraan bij de tuin. En dat is toch wel verrassend bij een appartementsinterieur. Bezoekers zijn vol lof over de lichtrijke leefruimte en het zicht op de tuin. Als je een kleinere woning wilt kopen of al hebt, doe je er goed aan de ruimten te optimaliseren om zo je welzijn en woongeluk te vergroten”, tipt Karlien.

(Opberg)ruimte

Ook noemenswaardig zijn de vele ruwbouwwerken die ze finaliseerde. Een totaalrenovatie dus. “Er zijn toch wel wat muren en oude sanitaire leidingen verdwenen. Nieuwe dragende structuren kwamen in de plaats en aan het plafond is brandwerende gyproc geplaatst. Daarnaast had ik graag de gevel geïsoleerd, maar dat lukt alleen als ook de buren hierin participeren”, zegt Karlien.

“Het was ook een hele puzzel om de twee slaapkamers en ook een badkamer en berging te kunnen onderbrengen in het middendeel waarrond de circulatie plaatsvindt. De focus was ruimtelijkheid kunnen aanvoelen en tegelijk ook voldoende opbergruimte creëren. Het enige minpunt is dat de kamer van mijn zoon geen daglicht heeft. In de badkamer laten we het licht binnen door figuurglas.”

Dynamiek

Om meer ruimte te gunnen zonder te veel tuin in te nemen, is een kleine achterbouw gerealiseerd. Zo is de woonoppervlakte uitgebreid naar 80 vierkante meter. In de leefruimte toont de massiefeiken parket opvallend schuin. “Uiteraard is dit parket bewust zo gelegd om een dynamiek en groter ruimtelijk effect te beogen”, lacht Karlien. De nis in de zithoek is meteen ook het favoriete plekje van Karlien en haar zoon: “Hier lijkt het wel of we in de tuin zitten.”
Met de gecreëerde zichtlijnen en de uitgekiende inrichting en beplanting in de tuin ervaar je een ruimer gevoel. Bloemen en planten, kruiden én gras: er is plaats voor een diverse mix die optimaal bij elkaar past.

Biodiversiteit in de stad

In tegenstelling tot bij Karlien is het in andere stadsdelen zoeken naar groen. Karlien is dan ook voorstander om zelf meer groen te creëren. “Heel wat mensen willen meer bloemen en bijen, maar weten niet hoe eraan te beginnen. Samen met een projectgroep ga ik de uitdaging aan om voortuinen te vergroenen. Vanuit mijn ervaring wil ik me ook engageren om meer tegeltuinen aan te planten.”

Vanuit een zelf ontworpen beplantingsgids zet ze mensen met groene vingers op weg om voor hun tuin de ideale plantencombinaties te ontdekken en zo hun tuin groener te maken.

WIN de beplantingsgids

Hoe bepaal ik welke planten geschikt zijn voor mijn tuin? En hoe maak ik daar een mooi geheel van? Tuindeskundige Karlien Heremans van studio k bundelt deze vragen in deze praktische beplantingsgids. De Zondag mag 10 exemplaren – elk ter waarde van 45 euro – wegschenken. Wil je kans maken, ga dan snel naar de wedstrijdpagina voor zondag 30 mei en vul de wedstrijdvraag in. Veel succes!

Woonfiche

Locatie: Deurne

Architect: Daniel Rivera Pinal

Interieurarchitect en tuinarchitect: Karlien Heremans, studio k

Type woning: Appartement

Bouw en/of renovatiejaar(periode): 2015

Budget: 210.000 euro, inclusief tuin

Woonoppervlakte: 80 m2

(Tekst: Kelly Cuypers – Foto’s: David Dumon en Kaatje Verschoren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier