Binnenkijken in een herbouw van een zonevreemde woning: Overal volop licht en zicht
De bewoners van deze recentelijk opgeleverde nieuwbouw waren op zoek naar een woning dichter bij hun werk en vooral in het groen gelegen. Ze gingen voor een compact en eenvoudig ontwerp, waarbij alle dienstenfuncties als een geclusterd blok boven elkaar doorlopen. De woning biedt een goed antwoord op de vraag naar licht en zicht, waarbij binnen en buiten in elkaar overlopen.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Guyne-us photography)
Deze nieuwbouw verrees op de plaats waar eerder een zonevreemde woning stond, gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Omwille van de vele naaldbomen op het terrein werd de grond als bosgrond gecategoriseerd. “Voor de eerste ontwerplijnen overlegden we met het Agentschap Natuur en Bos. Ook nadien toetsten we nog regelmatig het ontwerp met hen af”, schetst architect Koen Senecaut.
“Omwille van enkele waardevolle bomen verlegden we de oorspronkelijke inrit tot het perceel en hebben we het bouwvolume zo compact mogelijk gehouden binnen een zone die geen waardevolle bomen bevat.”
Grote overkraging
De woning is opgebouwd uit twee balkvormige volumes, waarbij de verdieping met een overkraging van ongeveer 3,50 meter op het gelijkvloers is geplaatst. De architect legt de opbouw van de constructie uit: “Op de betonnen plaatfundering is een klassieke structuur met gelijmde snelbouwsteen aangezet. De verdiepings- en dakvloer bestaan uit welfsels die de volledige breedte van de woning overspannen. De grote uitkraging ter hoogte van de carport wordt opgevangen door betonnen liggers met voldoende opleg te voorzien ter plaatse van de lange zijgevels, waartussen de welfsels gelegd worden. Om de grote, hoge raampartijen te creëren, is gebruikt gemaakt van omgekeerde betonbalken.”
Open indeling
De twee gestapelde volumes kenmerken zich door een eigen karakter. “Zo creëerden we een open gelijkvloers dat aansluiting zoekt bij de meest interessante en zonrijke plekken, terwijl de verdieping zichten biedt op de kruinen van de omliggende bomen. Op het gelijkvloers aan de linkerzijde vinden we een overdekte inkomzone en carport. Nadat je de inkomzone met het dienstenblok, waarin een toilet, vestiaire, bergruimte, trap en keukenwand werden ondergebracht, gepasseerd bent, kom je in een ruime, lichtrijke leefruimte met open keuken terecht, gescheiden door een centraal tv-meubel”, leidt de architect rond.
“Op de verdieping vinden we vier slaapkamers en een badkamer in de lengte langs een lange lichtrijke gang. Langs de ene kant bevindt zich het oudergedeelte met ruime slaapkamer en douchecel. Aan de andere zijde liggen de drie kinderkamers.”
Natuurlijke blikvangers
De blikvangers zijn letterlijk de lichtrijke ruimtes die in rechtstreeks contact met de buitenomgeving staan, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping. “We opteerden voor raampartijen die tot de dakrand lopen om het effect te versterken. De douchekamer bevat een daklicht ter grootte van de volledige douche waardoor het effect van een buitendouche gecreëerd wordt”, somt Koen Senecaut op.
“Het duidelijk afgelijnde dienstenblok in een donker houtaccent contrasteert met de gepolierde betonvloer. Deze vloer geeft een erg ruimtelijk effect, maar is overigens ook een budgetvriendelijke keuze. Tot slot opvallend (of net niet) is de roodbruine baksteen, waarbij een raamkleur werd gekozen die aansluit bij de kleur van de steen. We kozen voor materialen en kleuren die zo neutraal mogelijk zijn, waarbij de woning ondergeschikt diende te zijn aan de natuur.”
Woonfiche
- Locatie: Diest
- Wie: koppel met twee kinderen
- Architect: Zin-architecten
- Type woning: vrijstaande eengezinswoning
- E-peil/K-peil: E23/S27
- Bouwjaar: 2021-2022
- Woonoppervlakte: 220 m2
- Budget: 400.000 euro exclusief btw/kosten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier