Internationale Dag van de Olifant: zes weetjes over deze imposante dieren
Vandaag, 12 augustus, staat de olifant wereldwijd in the picture. Op deze jaarlijkse ‘Internationale Dag van de Olifant’ wordt aandacht gevraagd voor het lot van deze intelligente reuzen, die in hun voortbestaan worden bedreigd door onder meer de ivoorjacht en hun kleiner wordende leefgebieden. Wij verzamelden zes weetjes over dit immer mateloos fascinerende dier.
1. De olifant is het grootste landdier dat op onze aarde rondloopt.
2. Een olifant kan niet springen. Hij is er gewoon te zwaar voor en zijn enkels zijn er ook niet op voorzien.
3. Het opvallendste kenmerk van een olifant is ongetwijfeld zijn slurf. En deze is heel multifunctioneel. Olifanten gebruiken hun slurf om te eten en te drinken maar ook om te voelen en te ruiken, om te douchen, te communiceren, te ‘trompetteren’, te vechten en om dingen mee op te rapen. De slurf is heel flexibel; ze bevat geen botjes maar wel eindeloos veel spieren.
4. Olifanten beschikken over een uitstekend gehoor en geheugen. Zo kunnen ze geluiden opvangen van kilometers ver en kunnen ze lage frequentie geluiden horen, iets wat wij niet kunnen. Olifanten zijn ook heel sterk in onthouden. Zij hebben geen gps nodig om hun route terug te vinden: trekroutes maar ook goede water- en voedselplaatsen onthouden ze jarenlang.
5. Hun oren kunnen je meer duidelijk maken over hun gemoedstoestand. Liggen de oren plat tegen het hoofd, dan voelt de olifant zich niet op zijn gemak. Is hij boos of voelt hij zich bedreigd, dan zal hij zijn oren spreiden om zo zijn tegenstander te proberen te imponeren.
6. De ene olifant is de andere niet. Algemeen worden twee olifantsoorten erkend: de Aziatische en de Afrikaanse, die duidelijk verschillen van elkaar. In onze Belgische dierenparken wonen voornamelijk Aziatische olifanten.
(foto’s: istock)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier