De inflatie kloppen? Investeer in vastgoed!
De waarde van geld op spaarrekeningen heeft stevig te lijden onder de stijgende inflatie en ook de aandelenkoersen zijn sterk onderhevig aan de conjunctuur. Vastgoed blijft daarentegen een uitstekende belegging, zelfs nu de rentevoeten stijgen en de hausse van de huisprijzen lijkt af te vlakken.
Het bleek onlangs nog uit een studie in opdracht van Knack en de VRT: geld op een spaarrekening heeft op 20 jaar tijd een kwart van zijn koopwaarde verloren, en dat zal er gezien de stijgende inflatie de komende jaren niet beter op worden. Wie zijn spaargeld investeerde in vastgoed, is daarentegen beter af. Alleen al de laatste tien jaar stegen de vastgoedprijzen bijzonder snel, waarbij ze de indexstijging stelselmatig klopten.
De mediaanprijzen in België gingen volgens Statbel voor alle types woningen omhoog, met voor het volledige jaar 2021 in vergelijking met 2011 zo’n 39% meerwaarde voor appartementen (van 160.000 euro naar 223.000 euro), 42% voor halfopen bebouwingen (van 173.000 euro naar 245.000 euro) en zelfs 49% voor de open bebouwingen (van 235.000 euro naar 350.000 euro)! En dan hebben we het enkel nog maar over de waarde van vastgoed, en niet de eventuele huuropbrengsten (maar ook niet de renovatie- en onderhoudskosten). Maar weet wat je koopt en hoe.
1. Koop slim
Spaargeld investeren in vastgoed is dus een aanrader, maar de bedragen voor de gemiddelde woning liggen misschien hoger dan het geld dat je te besteden hebt. Overweeg in dat geval om een krediet te nemen om het juiste pand te financieren, een pand met een groter potentieel. De rentevoeten voor hypothecaire kredieten mogen dan wel gestegen zijn in vergelijking met de historisch lage percentages van de afgelopen jaren, ze blijven wel interessant.
Je financieel adviseur kan je bijstaan door je een inzicht te geven in hoeveel je potentieel kan lenen en dus te besteden hebt, maar ook rond de keuze van de juiste financieringsformule. Naast traditionele hypothecaire leningen met een vaste of variabele rentevoet, zijn er ook andere formules, zoals een bulletkrediet waarbij je maandelijks niet het kapitaal aflost maar enkel een lager bedrag voor de intresten, en op het einde van de looptijd het volledige bedrag van het kapitaal – dat je waarschijnlijk kan financieren met de waarde van het pand dat je kocht, of spaargeld dat je in tussentijd opbouwde. Maar er zijn nog andere mogelijkheden, zoals het onder bepaalde voorwaarden inzetten van een aantal pensioenspaartegoeden voor de aankoop van onroerend goed. Mogelijkheden legio.
2. Koop het juiste pand
Maar of je nu je spaargeld gebruikt om te investeren in vastgoed of een andere vorm van financiering, koop in elk geval het juiste pand. Zoals wel vaker het geval is, geldt ook bij investeringsvastgoed: koop niet enkel een prijs. Er zijn natuurlijk goedkope panden die een goede investering zijn, maar let erop dat de renovatiekosten niet te hoog zijn, of dat je die in elk geval incalculeert.
In sommige regio’s zijn de verkoopprijzen van woningen ook laag omdat de huurmarkt eerder lauw is, waarbij je investering op het einde van de rit misschien toch niet zo interessant zal zijn als je gehoopt had. Weet dus wat je koopt, hoeveel een eventuele renovatie zal kosten, wat je pand op termijn waard kan zijn en hoeveel de maandelijkse kosten en opbrengsten zullen zijn.
3. Let op mogelijke verborgen kosten
Let bij de aankoop van een woning voor verhuur ook op eventuele verborgen kosten. Koop je een woning met een afgekeurde elektrische installatie, dan moet je die voor je het pand verhuurt in orde laten brengen. En dat kan hoge kosten met zich meebrengen. Informeer je dus op voorhand voldoende over wat er nog moet gebeuren en wat dat zal kosten, eventueel bijgestaan door een vakman. In sommige gewesten gelden ook isolatievereisten om een pand te mogen verhuren of een EPB-gekoppelde indexering van de huur.
Misschien volstaat het zelfs niet om aan die minimumvereisten te voldoen om de woning vlot verhuurd te krijgen. Sinds de energiecrisis letten huurders immers extra op de energieprestaties van een woning en vallen panden waar een hoog gas- en elektriciteitsverbruik verwacht wordt, uit de boot of brengen ze een lagere huur op. Of erger nog, misschien daalt hun waarde op termijn waardoor je pand toch niet zo’n goede investering is. Laat je dus goed adviseren en kijk in elk geval uit je doppen.
(i.s.m. Immovlan.be )
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier