De zomerplannen van weervrouw Jacotte Brokken: “Op vakantie wil ik alles volplannen”
Brussel – Eén zwaluw mag dan de lente niet maken, één lente volstaat wel om vast te stellen dat de nieuwe weervrouw anders is. Er is een meetkundige hoek af. Of het tegendeel: Jacotte Brokken heeft meer hoeken dan de doorsnee mens. Niet alleen heeft ze een ongewone naam, ze is ook slimmer dan jij en ik, zat nog maar in de tweede kleuterklas toen al werd vastgesteld dat ze hoogbegaafd was en een jaar kon overslaan. Het zou een verrassing zijn, mocht ze ons in de toekomst niet vaker verrassen.
Ze zit op haar dertig nog op TikTok en je kan haar daar net als op Instagram en YouTube vinden onder de noemer @doedieszot. Ze is verslaafd aan haar gsm en om in te dommelen neemt ze soms filmpjes met fluister- of smakgeluiden tot zich. Haar favoriete reisbestemming is Japan en daar heeft ze een voorliefde voor sumoworstelen aan overgehouden. Vraag haar naar haar favorieten en zonder één hapering kraamt ze de namen uit van Kagayaki, Takayasu, Terunofuji, Takakeisho, Wakamotoharu en andere Daieisho. Gelukkig had ze ook woorden die we wel verstonden.
Wat is vakantie voor jou?
“Vakantie voor mij is dat niets moet, alles mag. Gewoon een lege to-do-lijst. Al te vaak wanneer ik vrijaf heb, staart de lijst to-do’s me aan en voor je het weet voelt dat vrije moment weer aan als werk. Ik heb ook moeite om de vakantie in te plannen. Pas op, ik ga zeer graag op vakantie, maar niet te lang. Als student heb je die fantasie om op wereldreis te gaan, maar een jaar er tussenuit trekken zou ik niet aankunnen, simpelweg omdat ik te intensief op vakantie ga. Ik wil alles zien en alles volplannen. Als je dat drie weken doet, dan ben je kapot en heb je een extra week nodig om te bekomen.”
Wat doe je op werkdagen om je te ontspannen?
“Ik ben een geweldige Bourgondiër en ik geniet ervan om af en toe te gaan eten. En soms moet het niet meer zijn dan in mijn zetel naar de tv te zitten kijken. Ik ben een enorme bingewatcher, ik heb elk abonnement dat er bestaat om zoveel mogelijk series uit te kunnen kijken. Als ik voel: het is een drukke periode geweest, dan moet ik een dag kunnen blokkeren en dan zit ik van ’s morgens tot ‘s avonds in mijn pyjama voor de tv en kan ik er weer tegen voor een paar weken. Dat ontspant mij.”
Wat bekijk je dan?
“Dat gaat van dramaseries over comedy, een stukje reality-tv zit daar ook wel in, zoals nu Million Dollar Island. Zeer verrassend. I love it. Ik ben zo op een lui moment beginnen kijken en ik was meteen verkocht, dat had ik niet verwacht. Below Deck is ook schitterend. Je reist als kijker mee met de crew die op die fancy yachts werkt. Kolossale boten die voor een week worden verhuurd aan miljonairs en miljardairs. Je krijgt er een vakantiegevoel van.”
Waar vaart jouw jacht dit jaar naartoe?
“Nee, het zal iets bescheidener zijn. We gaan naar Griekenland. Omwille van de keuken vooral. Zodra de zon schijnt begin ik feta te eten. Ik ben heel blij dat ik nu eindelijk ook eens naar het land van de feta kan gaan.”
Gaan we in de toekomst met de klimaatopwarming niet veeleer naar Alaska of de Noordpool op vakantie trekken?
“We gaan alleszins niet meer naar het zuiden van Spanje moeten om de zon te zien. Ik denk dat we zeer onzekere tijden tegemoet gaan. Wie weet of het in de zomer nog zonnig zal zijn en in de winter nat. Het zou wel eens omgekeerd kunnen zijn. In mei had je in Italië nog een lange periode van zware regenval. We gaan vaker zien dat een bepaald weertype langer blijft hangen.”
Straks nog wat meer over het weer. Eerst even over jou. Je bent vrij nieuw op tv, maar je staat al langer voor de camera. Hoe is dat eigenlijk gekomen?
“Door in mijn jeugd naar YouTube-filmpjes te kijken, denk ik. Ik was op jonge leeftijd al bezig met theater. Ik stond graag op een podium. Het moet ongeveer in 2017 geweest zijn dat de klik is gekomen en dat ik zelf echt iets met YouTube wou gaan doen. Eerst maakte ik filmpjes met mijn gsm, maar ik heb al vrij snel een camera gekocht, heb mezelf leren monteren met andere en betere software en ben reisvideo’s gaan maken en iets later ook video’s over wetenschappen. Ik was ondertussen afgestudeerd en ik was onderzoeker aan de UGent en de vragen die in me opkwamen, ging ik researchen, om de antwoorden vervolgens in een origineel en grappig filmpje te gieten. Ik heb ook een jaar over eten gevlogd, voor Jong Keukengeweld, waarbij we verschillende restaurants mochten bezoeken en de Jong Keukengeweld-menu mochten eten.”
Heb je ooit overwogen om filmstudies te volgen?
“Nee, tegen dat YouTube populair genoeg was, was ik al lang afgestudeerd. Maar toen ik in het zesde middelbaar meespeelde in Oorlog in de Stad, een docudrama over de tweede wereldoorlog in Sint-Niklaas, dacht ik er wel even aan om te gaan acteren of iets voor de radio te doen. De richting woordkunst-radio aan het conservatorium leek me een toffe optie, tot ik op een opendeurdag naar een toonmoment ging kijken en er niets van snapte. Ik dacht: ik kan dit niet. En toen heb ik andere opties bekeken. Mijn beste vak op school was chemie en dus ben ik resoluut die richting ingeslagen.”
Nogal wat vrouwen pleiten voor meer meisjes in de STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering & Mathematics).
“Een evolutie die ik toejuich. In mijn tijd was dat nog anders. Toen zaten er maar drie meisjes in onze klas. Dat heeft me nooit echt gestoord. We zijn allemaal mensen. Maar je kan niet ontkennen dat je geslacht, je afkomst en je achtergrond je een andere kijk op de dingen geven, een andere invalshoek. We zullen zoveel mogelijk invalshoeken nodig hebben om de complexe problemen op te lossen die op ons afkomen: klimaatopwarming, hongersnood, duurzaamheid, inflatie en noem maar op.”
Mocht Sporza een rubriek over sumoworstelen beginnen, mogen ze mij altijd bellen”
Velen steken liever de kop in het zand dan over verandering na te denken.
“Als je mensen gaat vragen om hun patronen te doorbreken en niet elke dag dat biefstuk of die kip te eten, hebben ze al vlug het gevoel dat je je met hun leven bemoeit en hun vrijheden aan banden legt. Ik zit niet zo in mekaar, ik ben iemand die heel graag verandert en nieuwe dingen wil leren kennen. Dus als dat beter is voor het klimaat, ga ik dat zeker proberen. Ik ben flexitariër, ik probeer minder vlees te eten omwille van de klimaatimpact. Als je hoort hoeveel stukken van het regenwoud gekapt worden om soja te planten die dan moet dienen als voedsel voor onze koeien, kippen en varkens, dan bloedt mijn hart.”
Wat is het meest fascinerende wat je in de voorbije maanden over het weer hebt geleerd?
“Wat me vooral is opgevallen in de korte tijd dat ik met het weer bezig ben, is hoe vaak we de voorbije weken en maanden al over een recordwaarde zijn gegaan. Elke dag open ik de tabellen met alle gemiddelden en recordwaarden, om die te vergelijken met de temperatuur van vandaag en dan stel je vast dat we keer op keer over die recordwaarden gaan, ofwel aan de positieve of aan de negatieve kant. De klimaatverandering is nu wel heel tastbaar.”
Schrikwekkend hé. Word je daar niet bang van?
“Ik hoop gewoon dat het voor veel mensen niet meer de ver-van-mijn-bedshow is. Dat het hier is. Dat het een soort van eyeopener is voor de maatschappij. En zeker voor de politiek.”
Maar vliegen doe je wel nog. En wel helemaal naar Japan.
“Ik doe dat ook niet elke week. Maar we wijzen graag een ander terecht. ‘Gij spreekt over het klimaat, dus moet gij perfect zijn.’ Daar gaat mijn haar van rechtstaan. Wat als we nu eens allemaal een gematigd leven leiden, nog altijd het vliegtuig gebruiken, nog altijd vlees eten, maar gewoon wat minder? Dat zou al heel veel verschil maken. En natuurlijk, als we allemaal individueel blijven werken, dan komen we er niet. Dat probleem is zo groot dat het collectief moet opgelost worden. Op Vlaams, federaal, Europees en wereldniveau.”
Wat is dat met je liefde voor Japan?
“Enkele jaren terug hadden mijn man en ik een lijstje gemaakt van alle landen die we ooit nog wilden bezoeken, en op twee stond Japan. We waren het jaar ervoor naar Canada geweest. Ik at graag sushi, dat speelde mee. Maar er is veel meer. Qua sfeer is het echt een fenomenaal land. Ik was daarvoor al wel in Peru geweest en ook in Thailand en de Filippijnen, en daar heb je toch altijd het gevoel van: oké, ik zit hier echt in een heel exotisch land, alles is hier anders, ik versta de taal niet, maar ik moet ook heel hard opletten dat ik niet ziek word, dat ik niet bestolen word en dat ik niet gebeten word door een wilde hond of zo. Factoren die ervoor zorgen dat je je nooit echt kan ontspannen. Wel, in Japan hoef je je over al die zaken geen zorgen te maken. Het is er heel veilig, de kans dat je ziek wordt van het eten is heel klein en ik heb er nog nooit wilde honden gezien. (lacht) Plus, alles is er een avontuur. Gewoon een Japanse supermarkt binnenwandelen is al een ervaring op zich.”
En dan zwijgen we nog over het sumoworstelen.
“Dat is de beste sport die er bestaat. Het is een heel eenvoudige sport, want je hebt uiteindelijk maar twee regels: je moet de tegenstander uit de ring ofwel op de grond krijgen. Dat is het. Als beginnend toeschouwer kan je gemakkelijk volgen. Maar dan wordt het mysterieuzer en mysterieuzer, begin je je bepaalde zaken af te vragen en ga je dingen opzoeken en kom je plotsklaps terecht in een community van niet-Japanse sumofans. Want we zijn met velen, internationaal. Er zijn heel veel video’s over te vinden, podcasts, tweets en online-platforms, dus ik zit er helemaal in. Mocht Sporza een rubriek beginnen over sumo, mogen ze me altijd bellen.”
Waarvoor mogen ze je bij de tv nog bellen? Frank Deboosere heeft in de loop der jaren ook af en toe een zijsprongetje gemaakt.
“Mijn collega’s weermannen en weervrouwen waren vroeger wel vaker te gast in De Droomfabriek, dat was van lang voor mijn tijd. Maar daar mogen ze me altijd voor bellen. Gekke liedjes zingen en zo, dat zie ik helemaal zitten.”
Je zou natuurlijk iets kunnen doen met wat je al jaren op YouTube en TikTok aan het doen bent. Je geeft daar zelfs les in. Of stop je daarmee?
“Nee, dat blijf ik doen, ik heb zelf nood aan dat contact met de jongeren, om te weten wat er bij hen leeft. En als ik zelf iets nieuw leer wil ik dat heel graag doorgeven aan andere mensen. Dat had ik vroeger in mijn YouTube-video’s. Als ik iets bijleerde over wetenschap of nieuwe dingen over een stad te weten kwam, wou ik dat meteen doorgeven. Ik heb ook nog lesgegeven in het secundair onderwijs: chemie, natuurwetenschappen, en wiskunde. En ook het weerbericht is een beetje als lesgeven. Ik heb van alles geleerd over het weer van de komende dagen en dat wil ik dat nu uitleggen aan de mensen.”
Ik heb zelf nood aan contact met jongeren, om te weten wat er bij hen leeft”
Je bent hoogbegaafd. Dan moet ik altijd denken aan Sharon Stone. Die was dat ook en zei dat graag zelf. En altijd dacht ik: raar dat je dan geen betere films doet.
“Een hoog IQ doet mensen denken dat we allemaal Einsteins zijn, maar dat is absoluut niet het geval. Het kan zijn dat iemand die nooit zijn middelbaar heeft afgemaakt, nooit een diploma heeft behaald, ook hoogbegaafd is. Net omdat je brein anders in elkaar zit, ben je snel afgeleid en ook snel iets beu. Dat verklaart waarom wel meer mensen met een hoog IQ zonder diploma het middelbaar verlaten.”
Met jou is het goed gekomen. Of moeten we er ons zorgen over maken omdat je als dertiger nog op TikTok zit?
“Dat platform is echt heel hard aan het evolueren richting inhoudelijke video’s en een breder doelpubliek. De creatieve sector is er massaal aanwezig. Je kan er veel van opsteken. De manier van video’s maken op YouTube en TikTok is ook fundamenteel anders. Aan een filmpje voor YouTube, kan ik dagen spenderen, met filmen en monteren en nog eens monteren, terwijl op TikTok kan je op een half uur een videootje maken waar dan ook tienduizend keer meer naar gekeken wordt dan naar je YouTube-video’s. Dus… Ik zit daar wel heel graag.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier