Kan het wat minder hysterisch en meer in proportie alstublieft?
’t Is gebeurd, zou Erik Van Looy zeggen. Rood vlees (runds-, lams- en varkensvlees) staat op de lijst met kankerverwekkers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarmee komt het in dezelfde klasse terecht als tabak en alcohol.
Een werkgroep van 22 experten heeft jaren test uitgevoerd en komt nu tot de conclusie dat wie dagelijks 50 gram bewerkt vlees per dag eet, 18 procent meer kans heeft op darmkanker. Het gaat daarbij om vlees dat gerookt of gezouten wordt. Onbewerkt rood vlees eten zou dan een stuk minder kans tot kanker opleveren.
Dat vlees ooit in de categorie van kankerverwekkers zou terechtkomen, stond in de sterren geschreven. De WHO spreekt al jaren van een verband tussen het eten van rood vlees of bewerkt vlees en het verhoogde risico op darmkanker. Het was enkel nog wachten op de bevestiging door de onderzoeken.
Alles in proportie
Is het goed dat dergelijke onderzoeken gevoerd worden? Tuurlijk! Hoe meer inzicht we krijgen in wat kanker veroorzaakt, hoe beter. Moeten we nu onmiddellijk alles uit de toonbank van de slager afzweren? Tuurlijk niet! Van tijd tot tijd worden berichten over vis met kwik en kippen met dioxine op ons losgelaten. Maar laten we ons daar alsjeblieft niet al te veel door opfokken. Want nogal vaak kom je dan tot de conclusie dat wie het luidst roept, bij de eerste zonnestralen ook het eerst staat aan te schuiven bij de afdeling ‘Barbecuevlees’ of ’s middags met veel smaak van zijn broodje martino hapt. Graag alles in proportie bekijken. Zeker als het gaat over iets wat zo ingebakken zit onze Bourgondische natuur. Alleen moeten we ons van bepaalde zaken bewust zijn.
Laat je niet al te veel
opfokken. Wees wel bewust
Verhoogt de consumptie van vlees bepaalde risico’s? Blijkbaar wel. Maar dat doet die mooi ogende blinkende appel die genetisch werd gemanipuleerd en besproeid met pesticiden in de winkelrekken ook. Alleen zul je daar niet snel het woord ‘ongezond’ mee associëren. Ook daar moeten we ons van bewust zijn.
Alles in evenwicht
Zonder afbreuk te willen doen aan de onderzoeken omtrent deze vreselijke ziekte: het eten van vlees is maar één van de factoren die het risico op darmkanker veroorzaken. De andere vier luisteren naar de namen Roken, Overgewicht, Inactiviteit en Alcohol. Niet noodzakelijk in die volgorde. En dan is er nog het genetische aspect dat van persoon tot persoon verschilt.
Laat ons vooral de vleesconsumptie van de gemiddelde mens niet op hetzelfde schavotje plaatsen als een het tabaksverbruik van een kettingroker. Daar zijn we intussen allemaal achter, toch? Net zoals bij veel zaken gaat het om het vinden van de juiste balans. Geloof me vrij, een slager zal je heus niet scheef bekijken als je niet dagelijks je portie vlees komt ophalen. Het rapport doet ook niets af aan het gebruikelijke gezondheidsadvies: evenwichtig en gevarieerd eten in combinatie met de nodige beweging.
Ik las deze week dat de dagen van de Hipster met zijn überbiologische sapjes en macrobiotisch dieet zowat geteld zijn. Misschien kan die zo langzaamaan vervangen worden door de mens die bewust kiest voor kwaliteit en smaak. En daar valt een goed stuk vlees dat met veel liefde en passie werd opgekweekt en verwerkt zeker onder. Laat het u vooral smaken! (foto istock)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier