Binnenkijken in een compacte maar ruimtelijke loft in de natuur: techniekarme houtskelet drukt budget

De bewoners van deze woning woonden er al tien jaar vooraleer ze beslisten om over te gaan op een bijna volledige nieuwbouw. In de compacte woning met zuidwest georiënteerde glasgevel valt vooral de ruimtelijkheid met zicht op het weidse landschap op. Maar ook in het interieur toont de woning ondanks de beperkte oppervlakte bijzonder ruimtelijk.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: fclama.be en z-architecten)

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Het is niet zozeer de woning waar het koppel destijds verliefd op werd. Wel de unieke ligging met zicht op de Scheldevallei deed hen wegdromen van een mooie toekomst samen.

Het vroegere huis was een verplaatste werfkeet, nog gebruikt bij de aanleg van de E17. De bewoners kochten de woning in de jaren 2000 en besloten om er enkele jaren in te wonen vooraleer ze zouden overgaan tot actie. “Na een vergunning in 2014 bleek het geen haalbare kaart om van de woning nog veel te kunnen behouden. De woning moest grotendeels gesloopt worden om er een toekomstbestendig plaatje van te kunnen maken”, blikt architect Jurgen Van den Abbeele terug.

“Waar de bewoners voorheen hun afvalwater in een beek loosden, was ook dit probleem mee opgelost. Samen met een nieuwe woonst gingen ze over op een eigen waterzuivering met een IBA ofwel een systeem dat huishoudelijk afvalwater zuivert.”

Bescheiden wonen

De voetafdruk van de woning is met een oppervlakte van 6 bij 11,4 meter kleiner dan voorheen, maar de woonoppervlakte is dankzij de verdieping wel groter. “Met haar 100 vierkante meter is de woning zeker bescheiden te noemen”, stelt de architect.

Op het gelijkvloers zijn een leefkeuken, berging, bureau en toilet gelegen. De leefruimte loopt deels beneden en via een grote vide ook op de eerste verdieping verder door om het gelijkvloers met de bovenverdieping te verbinden. Niet alleen door de oppervlakte is de woning bescheiden te noemen. “Ook qua bouwwijze en afwerking heeft de bouwheer samen met de architect voor eenvoud en betaalbaarheid gekozen.”

Budgettaire tips

Ook al had het koppel enkele jaren kunnen sparen om de oorspronkelijke renovatie aan te vatten, toch was het belangrijk om het budget zo sterk mogelijk te drukken. “Alles begint bij een helder plan zonder veel hoeken en kanten. Door de houtskeletbouw ter plaatse te realiseren, was het voor de bouwheer mogelijk om de aannemer te helpen en zo de kosten te kunnen drukken”, somt de architect op. “Daarnaast heeft het koppel veel tijd uitgetrokken om betaalbare aannemers te vinden.

“Naar afwerking toe staken ze zelf de handen uit de mouwen. Ook lieten ze het plafond ongemoeid waardoor houten balken en planken zichtbaar zijn. De dakoversteek die tegelijk als zonwering dienstdoet en privacy biedt voor de achterliggende ramen van de badkamer – is afgewerkt met voordelige vezelcementplaten.”

Techniekarm gebouwd

Opvallend voor de woning is dat ze techniekarm is opgebouwd, wat ook weer een flinke besparing op het budget betekende. Door een doorgedreven cellulose-isolatie en een goede luchtdichtheid behoeft de woning maar weinig verwarming. Een Finse oven zorgt voor de verwarming van de hele woning. Deze massieve houtgestookte kachel opgebouwd uit zware leemstenen geeft heel geleidelijk de warmte af aan de omgeving. Je hoeft maar eenmaal per dag te stoken om een etmaal lang je huis comfortabel te verwarmen. De schaarse binnenmuren in de woning nemen eveneens de warmte op en stralen haar doorheen de dag verder af. Een zonneboiler staat in voor de productie van warm water.

Woonfiche

  • Locatie: Gavere
  • Architect: z-architecten
  • Type woning: vrijstaand
  • Bouwjaar: 2015
  • Woonoppervlakte: 100 m2
  • Gezinssituatie: koppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier