Sinds dit jaar wordt nieuw gedoneerd sperma geregistreerd in de databank, net als de inplanting van embryo’s. (foto Getty) © Carlos Duarte Getty Images

Alle spermadonaties voortaan in één nationale databank

Sinds begin dit jaar beschikt ons land over een nationale databank waarin spermadonaties worden bijgehouden. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Het ontbreken van een centraal donorregister is zowel voor wensouders, donorkinderen als fertiliteitsartsen jarenlang een groot probleem geweest. Want hoe vermijd je dat één spermadonor bij te veel vrouwen kinderen verwekt? Vorig jaar nog raakte een verhaal bekend van een Nederlandse spermadonor die in eigen land op een zwarte lijst stond, maar wereldwijd honderden kinderen zou hebben verwekt, onder meer in België. Vrijdag nog kwam een voormalige fertiliteitsarts van de VUB in het nieuws omdat hij zonder toestemming sperma van studenten heeft gebruikt en daarmee minstens twee donorkinderen heeft verwekt.

Zesvrouwenregel

De voorbije vier legislaturen lag het plan voor een centrale databank voor spermadonoren op de tafel van de opeenvolgende ministers van Volksgezondheid. Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) meldt nu dat de databank sinds 1 januari van dit jaar operationeel is.

“Hierdoor kunnen niet meer dan zes vrouwen zwanger worden van één donor”

Minister Frank Vandenbroucke

“We hebben na 15 jaar de stilstand doorbroken en ervoor gezorgd dat er een nationale databank is voor de registratie van spermadonoren”, zegt hij aan onze krant. “Deze databank geeft ons de zekerheid dat niet meer dan zes vrouwen zwanger kunnen worden van één donor. Dat biedt niet alleen zekerheid voor ouders, maar ook voor zorgverleners en de fertiliteitsklinieken. Dit was een noodzakelijke ingreep voor al deze ouders die een kinderwens hebben en gebruik dienen te maken van een donatie. Ik merk ook dat internationale donorbanken alles in het werk stellen om onze nationale regelgeving te hanteren, wat ook enorm belangrijk is.” Concreet wordt sinds dit jaar nieuw gedoneerd sperma geregistreerd, net als de inplanting van embryo’s. Donaties uit het verleden worden niet geregistreerd in de nieuwe nationale databank, maar de fertiliteitsinstellingen hebben wel de verantwoordelijkheid om ook hier de zesvrouwenregel toe te passen. De grens van zes vrouwen bevindt zich bij het aantal vrouwen waaruit kinderen worden geboren, een zwangerschap die vroegtijdig eindigt, telt niet mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier