Hoera, zomeruur? Slaapexperte Inge Declercq pleit voor de afschaffing ervan
BRUSSEL – Extra tijdsdruk bij de paashaas deze nacht. Die had door de zomertijd één uur minder om zijn chocolade eieren in de tuinen te deponeren. Voor velen in de omschakeling door de lange winter welkom, maar neurologe en slaapexperte Inge Declercq (UZA) is geen fan.
“De winter was erg donker,” zegt Inge Declercq, “maar intussen is er genoeg lichtintensiteit om ons mentaal welzijn op peil te houden. Door om te schakelen naar het zomeruur krijg je net meer duisternis in de ochtend. Terwijl we net ’s morgens licht nodig hebben om ons energiesysteem op gang te brengen, om goed wakker te worden.” Om aan te geven hoe schadelijk de omschakeling is, zei dokter Declercq eerder dat je zeven maanden zomeruur kan gelijkstellen met zeven maanden fastfood. “Dat was een boude uitspraak van mij,” zegt ze nu, “maar daar komt het eigenlijk op neer. Eerst en vooral maak je je nacht een uur korter. Dat gaat bij veel mensen gepaard met slaaptekort. Daarenboven hou je er een soort jetlag aan over. De omschakeling naar het zomeruur is als reizen naar het oosten, veel lastiger dan reizen naar het westen. In ons kleine België zijn we dan twee uur verschoven ten opzichte van de zonnetijd. En dat is enorm verstorend voor onze biologische klok.”
“In het belang van de gezondheid moeten we hiervan af” – slaapexperte Inge Declercq
Dokter Declercq spreekt onder meer over een kleinere weerstand, over hart- en vaatziekten en obesitas. “En net zoals je ’s winters een winterdepressie kan overhouden aan een gebrek aan ochtendlicht, kan je in het begin van het zomeruur ook worstelen met mentale gezondheidsproblemen doordat je ’s morgens met te weinig licht moet stellen.”
“Blijf bij de standaardtijd”
Op politiek vlak werd al vaak gesproken over de afschaffing van het zomeruur dat in 1977 door de Europese commissie werd ingevoerd, maar er lijken altijd economische belangen die dat voornemen tegenhouden. “In het belang van onze gezondheid zouden we bij de standaardtijd moeten blijven. De Europese commissie heeft inmiddels het beslissingsrecht bij de lidstaten gelegd. De stemming enkele jaren geleden gaf een heel vertekend beeld, omdat daar 80% van de stemmers Duisters waren en die leven dichter bij de zonnetijd. Maar het is wachten tot één van de lidstaten het zomeruur afzweert. Waarom zou België die stap niet zetten? Vorig jaar heb ik in nog een warme oproep gedaan naar de politiek, helaas zonder enige reactie. (lacht) Maar ik heb zo’n vermoeden dat Spanje als eerste Europees land het zomeruur zal laten vallen. En dan zullen anderen volgen.” (kvm)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier