Horecafederaties trekken aan alarmbel en vragen actie: recordaantal zaken failliet
Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar gingen in ons land al 1.386 horecazaken overkop. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. “De situatie is alarmerend en deze cijfers vragen om actie”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen dat samen met Horeca Brussel, Horeca Wallonië en Comeos vier haalbare maatregelen voorstelt om de horeca iets meer ademruimte te geven.
“De cijfers over de faillissementen komen van dataspecialist Graydoncreditsafe”, vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Ze doen ons stil worden en bevestigen waar we eerder al voor waarschuwden. De horecasector staat daarmee bovenaan het lijstje met faillissementen, net na de bouw. Opvallend daarbij is dat heel wat faillissementen zich voordeden bij eetgelegenheden met bediening. De horeca is een arbeidsintensieve sector die in verhouding tot haar productiviteit een hogere loonkost heeft dan vele andere sectoren. Die loonkost steeg nog sterker door de indexering bij de start van 2023 en treft onze sector dan ook in het hart. Dit jaar gingen ook al 616 extra banen verloren. De situatie is echt alarmerend.”
Rendabiliteit nul
Leen Verwaest, uitbaatster van café Chaos in Turnhout, heeft meer dan 30 jaar horeca-ervaring en zegt dat café houden vandaag niet meer rendabel is. “De hoge loonkosten zijn daarbij een belangrijke factor, maar vergeet niet dat alles gewoon 11 procent duurder is geworden”, vertelt Leen. “En dat weegt zwaar door. De rek is eruit, ook voor de klanten, want ook zij ervaren het duurdere leven. Ik heb twee fulltime medewerkers in dienst, maar heb wel uren afgebouwd bij de jobstudenten en flexijobbers die hier werken. Dat betekent ook dat ik zelf meer uren doe: om 9 uur ’s morgens sta ik te poetsen, om 1 uur ’s nachts sluit ik af.”
Ik doe dit werk al 30 jaar met hart en ziel, maar de rendabiliteit is nul”
Leen Verwaest
uitbaatster café Chaos
“Ik doe dit werk al 30 jaar met hart en ziel, maar de rendabiliteit is nul. Als ik mijn twee vaste medewerkers zou ontslaan en ik maak van mijn café een dagzaak die om 18 uur sluit, dan zou ik beter verdienen dan nu. Maar ben je dan nog de naam café waardig? Meer en meer cafés sluiten vroeger op de avond en bij veel restaurants gaat de keuken al om 21 uur dicht, allemaal om te besparen op de loonkost. De golf aan faillissementen waar we nu in zitten, is enorm. Ik hoor dat ook bij collega’s, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Wie zal straks nog café willen houden?”
Vier haalbare maatregelen
Horeca Vlaanderen trekt samen met Horeca Brussel, Horeca Wallonië en Comeos aan de alarmbel en hoopt gehoord te worden door de federale regering die dit weekend begrotingsgesprekken voert. “Omdat we weten dat er weinig budgettaire ruimte is, zijn we zelf op zoek gegaan naar een haalbare stap vooruit, in afwachting van verdere hervormingen”, vervolgt Matthias De Caluwe. “Volgens ons zijn er vier quick wins te realiseren. Een eerste zaak is een gelijk speelveld voor alle horeca-activiteiten. De huidige regels met een drempel van 25.000 euro voor geconsumeerde voeding ter plaatse als voorwaarde om een geregistreerde kassa te hebben, laat ruimte voor oneerlijke concurrentie. Verder vragen we een verlaagd btw-tarief van 12 procent voor non-alcoholische dranken die ter plaatse geconsumeerd worden. Momenteel is dat nog altijd 21 procent terwijl maaltijden ter plaatse wel al onder het 12% btw-tarief vallen. Deze harmonisatie kan een eerste logische en budgettair haalbare tussenstap zijn naar latere hervormingen van de btw-tarieven in ons land.”
Teken van hoop
De horecafederaties zien nog twee andere quick wins. Horecazaken genieten momenteel van een vermindering van de werkgeversbijdragen voor maximum vijf vaste voltijdse werknemers. Die korting bedraagt nu 500 euro per kwartaal. Men vraagt om deze bedragen de indexering van de sector te laten volgen met terugwerkende kracht. “Tot slot is er nog een kostenloze maatregel voor de overheid, namelijk een uitbreiding van het aantal bruto-netto overuren van 360 naar 450 voor vaste medewerkers die graag meer willen werken. Zowel werknemers als werkgevers zijn hiervoor vragende partij. De cijfers van de faillissementen vragen echt meteen om actie. Wachten op een volgende regering is voor ons echt geen optie meer. Voor onze 63.000 horecaondernemers die elke dag hard werken, zullen de voorgestelde maatregelen het morgen weer iets beter maken dan vandaag. Ze kunnen een eerste stapje vooruit zijn, als duidelijk teken van hoop”, besluit Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier