Lezers tippen lezers: “Investeren in de natuur is je wapenen tegen overstromingen”
Laurens Verhulst uit Ruiselede
Een aantal jaar geleden kocht Laurens Verhulst een huis in het West-Vlaamse Ruiselede. Aan die woning grenst ook een groot stuk weide waar vroeger paarden konden grazen. Dieren had de West-Vlaming niet, dus besloot Laurens om van de weide een ambitieus stukje natuurgrond te maken. “Voor de aankoop van mijn woning bereidde ik me zo goed mogelijk voor door advies te vragen bij onder andere duurzaamheidsorganisaties. Zo kwam ik terecht bij het West-Vlaamse Hart, dat me hielp om de tuin te transformeren naar een waardevol stukje natuur.”
“Zelfs op een klein stukje grond kan je al heel wat doen voor de plaatselijke biodiversiteit”, zegt Laurens. “Wat ik vooral wou bereiken met mijn project was om andere mensen te inspireren, want eigenlijk deed ik iets vrij eenvoudigs: ruimte maken waar de natuur z’n gang kan gaan.” In de tuin liet Laurens ook een grote poel aanleggen die helpt tegen overstromingen. “Op die plek kan heel veel water zich verzamelen, terwijl andere plekken van mijn woning dan net niet meer overstromingsgevoelig zijn.”
Ook als je geen grote tuin hebt of in de stad woont met een terras kan je in de plaatselijke natuur investeren. “Je kan eigenlijk in elke tuin wel iets doen om de biodiversiteit aan te wakkeren: wat hout laten liggen, zorgen dat je een reliëf creëert, een gedeelte laten verwilderen. Heb je geen tuin maar wel een klein terras in de stad, dan zou je bijvoorbeeld wat bloemen buiten kunnen zetten. Dat zorgt niet alleen voor fleurigheid en gezelligheid, het voordeel is dat insecten zich meer op de bloemen zullen focussen dan op zoetigheden in je appartement of huis.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier