Muzik Unik is een van de projecten van de Warmste Week: “Zonder deze band hadden we nooit zo’n band gehad”
Muziek brengt mensen samen. Dat weten ze bij De Warmste Week beter dan wie ook. Een van de 276 projecten die dit jaar op steun kan rekenen van de solidariteitsactie van de VRT is Muzik Unik, een bont gezelschap van mensen uit Antwerpen die samen muziek maken en er voor elkaar zijn wanneer de eenzaamheid dreigt toe te slaan.
“Het begon op een nieuwjaarsreceptie in de Pyckestraat, hier vlakbij”, zegt Tom Vermeulen. Hij speelt zelf geen muziek, maar men noemt hem de lijm van de bende. “En het luisterend oor”, roept iemand hem toe. Andere bands zouden hem hun manager noemen. Hij regelt optredens en repetities. “Noem me Tom Barman”, lacht hij. “Ik ben Tom en ik doe de bar tijdens de maandagse bijeenkomsten. Ik herinner me dat we tijdens dat straatfeestje tot de vaststelling kwamen dat hier best wel wat muzikanten wonen. Daar moeten we eens iets meer mee doen, werd er geopperd. Dat moet je geen twee keer tegen me zeggen.” In zijn zoektocht naar een repetitielokaal kwam Tom in het buurthuis op de Fransenplaats terecht. “Net als Peter en Luc, de muzikanten die er toen ook al bij waren, vond ik dat we dan maar beter meteen een sociale touch aan het project konden geven. Je krijgt veel van de gemeenschap, ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat je iets teruggeeft”, pleit Tom voor vrijwilligerswerk. Beroepsmatig zit hij in het wetenschappelijk onderzoek. “Maar ik ben ook een gigantische concertganger”, voegt hij eraan toe.
Uiteenlopende groepen samenbrengen
Anouk, een van de zangeressen van de groep, waaide binnen toen ze op een avond aan Buurthuis Unik voorbijwandelde en muziek hoorde spelen. “Tom stond hier op de binnenkoer en hij zag dat ik op het geluid afkwam. Hij zei:we zijn aan het repeteren. Je kunt toevallig niet zingen? We hebben geen zangers vandaag. Ik zong toevallig wel. Zo gemakkelijk is het gegaan.” Anouk is poetsvrouw. Al zegt ze liever dat ze op dagelijkse basis aan interieurverzorging doet. “Ik vind dat een heel nobel en mooi beroep”, zegt ze. “Ik krijg daar heel veel van terug.” Ze gaat geregeld naar het buurthuis. “Dit is een van de weinige plekken die er oprecht in slagen om heel uiteenlopende doelgroepen bij elkaar te brengen. We hebben hier, om het plastisch uit te drukken, de gegoede middenklasse met hun herenhuizen, maar ook buurtbewoners met een sociale achtergrond. Heel mooi om te zien hoe je echt eventjes elkaars status vergeet als je hier komt.”
“Je krijgt veel van de gemeenschap, ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat je iets teruggeeft”
Tom Vermeulen
Momenteel bestaat Muzik Unik uit 12 à 15 mensen. Er zitten enkele ervaren muzikanten tussen en sommigen slepen een rugzakje mee”, zegt Tom. “De ene voelt zich soms wat vereenzaamd door ziekte, de andere is soms wat verlegen in groep of zoekt nog een netwerk in ons land.” “Soms gaan mensen door een moeilijke periode en sluiten ze zich wat af van de buitenwereld. Die term eenzaamheid kan je op veel verschillende manieren interpreteren”, vult Anouk aan. De piercing door de onderlip van Zoë, de hippe Amerikaanse drumster met de getatoeëerde armen, belet haar niet om breeduit te lachen terwijl ze op haar trommels aan het roffelen is om Timo ritmisch te ondersteunen bij zijn versie van Lonely This Christmas. “Ik was hier een paar keer gepasseerd op weg naar mijn werk”, zegt ze in het Engels. “En op het bord dat buiten stond, las ik: drummer gezocht. Toen ik op een dag de band hoorde repeteren, waagde ik me binnen en vroeg of ze nog altijd op zoek waren naar een drummer”, schatert ze. “Sindsdien voel ik me wat minder immigrant. Het is zalig om betrokken te zijn bij iets wat echt van hier is. Ik denk niet dat er bij deze groep ook maar één persoon zit die ik in andere omstandigheden tegen het lijf zou zijn gelopen. Zonder deze band hadden we nooit een band met elkaar gehad.”
Spreidstand
Met de fondsen van De Warmste Week hopen ze bij Muzik Unik materiaal aan te kopen en optredens te versieren. “We hebben al enkele concerten gedaan, maar het moet nog beter”, zegt Timo, een man die deels Rwandese roots heeft. “Destijds toen Jean Bosco Safari furore maakte, voelde ik me meteen aangemoedigd om ook mijn weg in de muziek te zoeken.” Timo speelde eerder gitaar, bas en drums in een hele waslijst bands. Bij Muzik Unik is hij een van de zangers. “We zijn nu al met te veel gitaristen”, zegt hij. “Maar goed, we zijn een jamband, iedereen mag meedoen. Af en toe moet er eentje op de bank zitten, zoals bij het voetbal, zodat iedereen eens aan bod komt. Maar dat is gezellig. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”
De groep overweegt om de troepen op te splitsen. “Het is tof wat we nu doen, maar ik voel dat een deel van de groep meer de jazzy richting uit wil, terwijl de jongeren dan vooral willen rocken. Sommigen hebben nog nooit in een groepje gespeeld en zijn blij om muziek te maken, anderen willen voor kwaliteit gaan. Daardoor zitten we nu een beetje in een spreidstand”, aldus Tom. Luc, de man die zijn akoestische basgitaar op een heel aparte manier kan betokkelen, is wellicht de meest ervaren rot. “Ik speel al zestig jaar muziek, maar dit is een project dat me echt wel heel nauw aan het hart ligt”, zegt hij. “Ik vind het zalig hoe de liefde voor de muziek hier heel verschillende mensen samenbrengt. Zelfs wie hier de eerste keer de hele avond met zijn rug naar de groep staat, wordt meteen in de groep opgenomen en bloeit in geen tijd open. Sommigen kunnen maar een paar akkoorden spelen, anderen spelen uit het hoofd. Er zijn er die alleen ervaring hebben bij de majoretten of bij een fanfare, maar samen maken we mooie muziek. Ja, dit is uniek.”
Info en boekingen: muzikunik2018@gmail.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier