Luc Van Hilst in zijn Scherpenheuvel. Vandaag staat hij mee op het podium in het Koning Boudewijnstadion. (foto Luc Weyens)

Pastoor Luc Van Hilst leidt vandaag historische misviering in goeie banen: “Zenuwachtig? Daar heb ik geen tijd voor”

Het pauselijk bezoek aan ons land kent vandaag zijn orgelpunt. In het Koning Boudewijnstadion zal paus Franciscus een mis opdragen voor bijna 40.000 gelovigen: het wordt zo de grootste viering ooit in ons land. De dienst zal twee uur duren en wordt ook live uitgezonden op tv. Regisseur en organisator van deze historische dienst? Pastoor Luc Van Hilst uit Scherpenheuvel.

Luc Van Hilst is al maanden bezig met deze historische dag. “Ik heb een half jaar tijd gehad om deze viering te organiseren, dat is niet lang. Ik heb niet geslapen”, knipoogt de pastoor van Scherpenheuvel. Van aartsbisschop Luc Terlinden kreeg hij de vraag om de eucharistieviering van vandaag te organiseren. “En dit is natuurlijk iets helemaal anders dan wat we gewoon zijn. Je moet met verschillende mensen en partijen rekening houden, uiteraard met de paus zelf. Via zijn entourage verneem ik voortdurend wat hij verwacht. Er zijn vragen uit veel verschillende hoeken en die moet je tot een harmonieus geheel zien te verwerken. We trachten zoveel mogelijk mensen te betrekken in een viering die op een zo goed, sereen en feestelijk mogelijke manier kan verlopen.”

Vijftien misdienaars

“De paus gaat vandaag de viering voor, maar in zijn huidige situatie gebeurt dat vanuit zijn zetel. Voor de dienst aan het altaar is het de aartsbisschop die voorgaat. Verder zullen de Belgische bisschoppen op het podium te vinden zijn en een aantal bisschoppen uit het buitenland. De paus is in niet veel West-Europese landen geweest en veel zal hij er niet meer kunnen bezoeken, denk ik. Daarom vonden de Belgische bisschoppen het toch gepast om enkele gasten uit de ons omringende landen uit te nodigen. Verder is er ook het pauselijk gevolg, dat zijn een aantal priesters, bisschoppen en kardinalen die met de paus meereizen en door het Vaticaan zijn uitgenodigd. Zelf zal ik er ook bij zijn op het podium als ceremoniaris. De paus heeft zijn persoonlijke ceremoniaris. Er zijn er drie van Rome en drie van hier. Ik ben één van die drie. Ik zal er onder meer de negen lectoren en de vijftien misdienaars begeleiden en zorgen dat ze op hun gemak zijn. Of ik zelf zenuwachtig ben? Daar heb ik geen tijd voor.”

“Wat de paus gaat zeggen? Daar hebben we uiteraard geen inspraak in”

Vluchtelingen en migranten

“De viering zal in het teken staan van de hoop. Het is de 26ste zondag van het jaar en we houden ons bijgevolg aan de teksten en de lezingen uit het missaal die op die dag over de hele wereld worden gebracht. Verder komt daar ook nog een zaligverklaring tussen. Dat is ook iets wat we niet echt gewoon zijn, maar waar uiteraard ook voorschriften voor bestaan. Wat de paus gaat zeggen, daar hebben we uiteraard geen inspraak in. Maar op 29 september wordt dit jaar voor de 110de keer de katholieke dag van de vluchtelingen en migranten gevierd en naar aanleiding daarvan zal er bij het aanbieden van de gaven een processie gevormd worden met een 80-tal mensen die zich in verschillende organisaties in ons land inzetten voor armen, voor vluchtelingen, voor migranten. Negen van die mensen zullen het brood en de wijn bij de paus brengen. Dat zijn eigenlijk de vips van Christus, de lievelingen van Onze Lieve Heer. Dat ze bij zo’n gelegenheid bij de paus kunnen komen, heeft echt wel een sterke symbolische waarde en biedt vooral hoop.”

Sinterklaas

“De paus is niet een soort sinterklaas die even passeert om wat geschenkjes uit te delen en dan weer weg is. Nee, hij komt als een herder die begaan is met ons volk, met ons land en met de gelovigen. Ik verwacht dat hij ons zal zeggen: Vooruit, hè, wat meer je best doen. Daar en daar schiet je wat tekort en op dit en dat vlak ben je goed bezig. Zijn bezoek kan een aanzet zijn voor een nieuw elan. Ik herinner me nog de woorden van paus Johannes Paulus II toen hij in ‘85 in ons land was: Dit land heeft nood aan een nieuwe evangelisatie. De bisschoppen hebben toen tal van acties ondernomen als antwoord op die oproep. Ik hoop dat de paus ons nu ook een duw geeft in een richting die ons uitnodigt, uitdaagt en bemoedigt, maar ook serieus bevraagt.”

Crisis

Is de crisis in de Belgische kerk een aanleiding voor de paus om naar België te komen, wilden we tot slot nog weten … “Dat zou je aan hem moeten vragen. In België en Brussel ben je natuurlijk ook in het hartje van Europa. Alles is met elkaar verbonden. België is ook een land waar heel veel missionarissen uit zijn gekomen die het geloof hebben verspreid. Toen hij nog bisschop was in Argentinië heeft de paus nogal wat Belgische missionarissen ontmoet. Misschien speelt dat ook wel een rol. Hij heeft een zekere affiniteit met ons land. En de voornaamste reden voor zijn bezoek is natuurlijk dat hij is uitgenodigd naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de universiteiten van Leuven en Louvain-La-Neuve. Leuven is een van de oudste universiteiten en heeft toch een stempel op de wereld gedrukt. Dat speelt allemaal mee, denk ik, in de overweging dat hij en zijn entourage hebben gezegd: ja, we gaan op die uitnodiging in.”

De eucharistieviering is te volgen vanaf 9.15 uur op VRT Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier