(foto Jonathan Ramael)

“Sociale media zijn deel van mijn job, ook op Pasen” Pastoor Bart verspreidt zijn geloof ook via TikTok en Instagram

Priester-influencer? Zo mogen we Bart Paepen, pastoor van de Antwerpse kathedraal, wel noemen. Zijn digitale verrijzenis begon tijdens de coronaperiode. Toen postte hij filmpjes op YouTube, maar vandaag deelt hij zijn geloof vooral op TikTok en Instagram. Online heeft Bart meer dan duizend volgelingen, al blijven de likes bijzaak. “Ik ben blij dat het vooral de boodschap zelf is die positieve reacties genereert.”

“Mensen die openstaan voor de christelijke boodschap beleven Pasen als één groot feest. Het leven wint van de dood en het licht wint van de duisternis.” De interesse in het christelijk geloof groeit opnieuw, dat ziet pastoor Bart ook online. “Onze wereld is veranderd. Alles moet nuttig zijn en je wordt afgerekend op je rendement. Jonge mensen in onze samenleving voelen zich verloren en worstelen met levensvragen. Ze zoeken zingeving en een gemeenschap om deel van uit te maken. Dat vinden ze hier.”

YouTube-filmpjes

Tijdens de lockdown startte Bart met een YouTube-experiment. “Een eerste stap waren de filmpjes die ik maakte over televisieseries en films waarin christelijke symboliek te vinden is, zoals bijvoorbeeld de Marvel-reeks. Ons doelpubliek? De ouders, vooral de papa’s, van onze eerstecommunicanten. Na covid was de bisschop het ermee eens dat die nieuwe kennis niet verloren mocht gaan. Ons verhaal vertellen via sociale media werd daarom deel van mijn job. Ook op Pasen, ja.” (lacht)

“Het is belangrijk om ook een stuk van mijn leven als pastoor te laten zien”

Bart merkte wel dat de YouTube-filmpjes vooral gezien werden door mensen die zijn gemeenschap al kenden. “En dat was niet onze bedoeling. We wilden connectie maken met een groep die we daarvoor nooit bereikten.” Hij sloeg dus volop aan het experimenteren op Instagram en TikTok. Waarom? “De mensen online laten voelen waarvoor we staan én dat we er zijn. Duidelijk maken dat iedereen bij ons welkom is. Zonder druk, maar wel met een hartelijke uitnodiging.”

Revolutie

Een revolutie, die digitale stap van de Kerk? “Dat lijkt misschien zo, maar is het niet”, lacht Bart. “Mensen hebben soms de indruk dat Rome alles tegenhoudt. Op het vlak van digitale transformatie is dat zeker niet het geval. Het Vaticaan staat lichtjaren voor en ik kan heel wat van hen leren. Wereldwijd vind ik trouwens veel inspiratie. Ken je broeder Ángel al? Een Spaanse monnik die tijdens het koken evangeliseert. Hij is een fenomeen. Zijn filmpjes zijn heel populair. Ik heb op technisch vlak nog heel wat te leren, het blijft ongelofelijk spannend.”

Niet alleen online groeit interesse in de kerk

Het aantal volwassen kandidaat-dopelingen in de Katholieke Kerk in België blijft toenemen, meldde de bisschoppenconferentie deze week. Dit jaar zijn het er 536, acht van hen werden gisteren gedoopt tijdens de paaswake in de Antwerpse kathedraal.

“In ons hele bisdom werden een 60-tal (jong)volwassenen gedoopt”, vertelt pastoor Bart. In heel België waren er dit jaar dus 536 catechumenen, een stijging van bijna vijftig procent tegenover vorig jaar (362). “Maar peanuts in vergelijking met Parijs, waar we over duizenden catechumenen spreken. We gaan ervan uit dat die stijging zich ook hier de volgende jaren verderzet. Vroeger werd iedereen bijna automatisch gedoopt. Nu gebeurt dat minder, maar een groep jongeren kiest wel bewust voor het christendom. Ze zoeken een kerkgemeenschap die iets betekent in hun leven.”

Achter die keuze schuilt volgens de pastoor een echt engagement en traject. “Christen zijn heeft te maken met een relatie met Jezus. Dat verhaal leren ze vooraf uitgebreid kennen. Daarnaast ontdekken de catechumenen ook de activiteiten van de Kerk en leren ze over zorg dragen voor elkaar, solidariteit en barmhartigheid. De keuze voor het christelijk geloof is niet alleen de doop zelf, maar betekent ook de opname in een hechte, warme gemeenschap.”

Nieuw publiek

De eerste belangrijke lessen die pastoor Bart op sociale media leerde? “Authenticiteit is van cruciaal belang. Onze jeugd heeft daar een zesde zintuig voor. Daarnaast is het belangrijk om, naast een duidelijke boodschap, ook een stuk van mijn leven als pastoor te laten zien. Tegelijk ben ik blij te zien dat het vooral de boodschap zelf is die positieve reacties en likes genereert.”

Bart nuanceert het succes op sociale media echter ook. “Ik vind het fijn om een nieuw publiek te bereiken. Tegelijk blijf ik soms op mijn honger zitten. Filmpjes van 30 seconden zijn te kort om iemand mee te krijgen in een complexere redenering. Daarom keren we binnenkort terug naar YouTube, met een concept genre ‘Vragen aan pastoor Bart’, waarin ik toch iets dieper kan gaan. Mijn ultieme ambitie? Een nieuw publiek creëren dat ik de rijkdom en de genuanceerdheid van het christelijk geloof mag tonen. Dan is mijn missie geslaagd.” En ondertussen is zijn post over Pasen al klaar, want het leven van een priester-influencer stopt niet op hoogdagen …

‘Pastoor Bart’ vind je terug op Instagram en TikTok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier