“Het aantal auto’s dat voor eigen gebruik wordt aangekocht, is recent ferm gedaald. Dat komt door de onzekerheid door corona enerzijds en anderzijds door de enorm lange levertermijnen. Van de auto’s die wel aangekocht worden, zijn de helft SUV’s. De auto blijft een stuk statussymbool. Autoconstructeurs kiezen er ook voor om net die grotere wagens voorrang te geven, omdat ze er hogere marges op behalen.”
“Er is wel een heuse evolutie aan de gang op het vlak van autogebruik. Door bewustzijn krijg je een verandering in aankoopgedrag. Vroeger kochten mensen veel dieselwagens. Met dieselgate is dat volledig gekeerd. Vandaag wordt veel ingezet op de aankoop van elektrische wagens. Voor veel mensen zijn er wel nogal wat drempels: de hoge aankoopprijs én de laadinfrastructuur. In België hinken we toch nog ver achterop ten opzichte van bijvoorbeeld Nederland.”
Zullen de hoge brandstofprijzen, in combinatie met het dure leven, mensen wat sneller naar alternatieve vervoersmiddelen leiden?
“Uit onderzoek blijkt dat er bij een prijsstijging van de brandstoffen vaak een – weliswaar beperkte – verkeersdaling volgt. Tussen augustus 2021 en nu is de prijs van benzine met tien procent gestegen. Dat is enorm. Veel mensen worden zich bewuster van hun autogebruik. Bepaalde verplaatsingen maken ze nu liever met fiets of trein. Op concrete cijfers voor openbaar vervoer is het wel nog even wachten, maar bij vervoersmaatschappij TEC bijvoorbeeld leeft de indruk wel dat ze de voorbije periode weer meer reizigers hebben mogen verwelkomen. Dat heeft te maken met de terugkeer na corona, maar ook de brandstofprijzen spelen daar een rol in.”
Welke stappen moeten we dringend zetten met het oog op een duurzame toekomst?
“Transport is de enige sector waar de CO2-uitstoot nog altijd aan het stijgen is. Daar moeten we dringend iets aan doen. We moeten naar radicaal andere stappen op het vlak van mobiliteit. Voor gedragsverandering bij de bevolking, om bijvoorbeeld steeds minder voor een eigen wagen te kiezen, is het juiste beleidskader vereist. We zullen de klimaatcrisis niet oplossen door elke wagen te vervangen door een elektrische. Dat is een deel van de oplossing, maar het is nog belangrijker om naar onze ruimtelijke ordening te kijken. Dat is uiteindelijk de basis van onze verplaatsingen. We moeten daarnaast verder verschuiven van autobezit naar mobiliteit als een dienst.”
“Er zijn zoveel alternatieven voorhanden, dat je eigenlijk geen eigen wagen nodig hebt. Om mensen daar warm voor te maken, is één centrale app nodig om de vele mogelijkheden makkelijk met elkaar te verbinden. Mensen moeten vlot kunnen kiezen en gebruiken. Op de veel langere termijn kijken we naar autonome voertuigen, waarbij je zowel wagens als ritten gaat delen. Die overgang zal niet van vandaag op morgen komen, maar het is belangrijk om nu al stevig in te zetten op deelwagens. Zo kunnen we die transitie op langere termijn laagdrempeliger maken.”
Welke rol is er voor het openbaar vervoer? Dat is duur en omslachtig en dus voor velen onaantrekkelijk.
“We zitten in Vlaanderen met een versnipperde ruimtelijke ordening. Dat maakt een performant systeem van openbaar vervoer heel moeilijk. Op die manier kan het de wagen vaak niet evenaren wat betreft comfort en tijd. Mensen willen hun bedrijfswagen niet aan de kant laten staan als ze plots veel geld moeten betalen voor het openbaar vervoer. Ik pleit niet voor gratis trein, tram en bus, maar je moet het wel aantrekkelijker maken. In Vlaanderen is er de voorbije tien jaar net minder en minder geïnvesteerd in De Lijn. Dat zie je in het comfort en de frequentie van de diensten.”
“We moeten voor het hele land naar globale tickets en eenzelfde betaalsysteem voor alle diensten. Dergelijke samenwerkingen alleen al kunnen enorme efficiëntiewinsten met zich meebrengen. Het probleem is dat mobiliteit een regionale aangelegenheid is geworden. Binnen Vlaanderen heeft men alles opgesplitst in vijftien vervoersregio’s. Veel lijnen tussen die vervoersregio’s zijn nu weggevallen. Zo komt er geen optimale situatie in het grotere geheel. Er moet een federale mobiliteitsvisie komen, want mobiliteit stopt niet aan grenzen.”
Prof. Cathy Macharis schreef het boek ‘Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst’, 22,95 euro, Stichting Kunstboek.