Heel wat klachten gaan over de hygiëne in een zaak. (foto Getty) © AnnaStills Getty Images

Recordaantal klachten rond voedselveiligheid

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid kreeg vorig jaar 5.222 klachten van consumenten binnen. Nooit eerder lag dat aantal zo hoog.

“Voedselveiligheid is een thema dat sterk leeft bij de consument”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV. “In 2024 ontving ons meldpunt voor de consument 5.222 klachten, dat waren er zo’n 21 per dag. Dat aantal lag 7 % hoger dan het jaar voordien. Zo’n 30 % van de klachten valt binnen de categorie hygiëne. Het gaat dan om consumenten die twijfels hebben over de algemene netheid van een zaak, de hygiëne van het personeel of die sporen van ongedierte vermoeden.”

De cijfers bewijzen dat de consument erg alert is”

Federaal minister David Clarinval

“Een tweede grote groep van klachten (27%) komt van mensen die ziek werden en daarbij vermoeden dat dit komt door het eten van een bepaald levensmiddel. De top drie wordt vervolledigd door klachten over de bewaarmethode, zoals temperatuur of houdbaarheidsdata, goed voor 17% van alle klachten.”

Helft klachten gegrond

Na elke klacht gaan controleurs van het FAVV ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen. De klachten worden altijd anoniem behandeld door de controleurs op het terrein. Bij 49% van deze controles bleken de aangehaalde problemen daadwerkelijk gegrond. Daarnaast werden bij 6% van de controles andere overtredingen vastgesteld dan diegene die in de klacht werden vermeld.

Terugroepacties

Naast klachten behandelde het meldpunt voor de consument van het FAVV ook 4.322 vragen. Dat aantal lag 10 % hoger dan in 2023. Het voedselagentschap kreeg vooral vragen over de informatie op etiketten, over de risico’s bij consumptie van teruggeroepen producten en over hygiëne. Het FAVV gebruikt de vragen om te weten wat er leeft onder de consumenten en daarop in te spelen met sensibiliseringscampagnes. “Deze cijfers tonen aan dat consumenten alerter zijn en dat het systeem goed werkt”, reageert bevoegd federaal minister David Clarinval (MR). “Het recordaantal klachten en vragen bewijst dat het meldpunt voor de consument zijn rol vervult: luisteren, doeltreffend handelen én bijdragen aan een veiligere voedselketen in België. Deze positieve dynamiek moedigt ons aan om ons blijvend in te zetten voor een veilige en transparante voedselketen voor iedereen.” (VVHR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier