Op Wereldtoiletdag lanceert Filip Zutterman zijn grote boodschap: “Hoe krijgen we Vlaanderen op z’n gemak?”
Een ongeluk komt nooit alleen, weet Filip Zutterman. Door de de chemokuren die de kanker in zijn lijf onder controle moeten houden, heeft hij serieuze darmproblemen. Het gebrek aan openbare toiletten zorgde ervoor dat zijn sociaal leven ernstig verstoord raakte. Daarom lanceert hij vandaag, op Wereldtoiletdag, de campagne ‘Vlaanderen op zijn gemak’.
Zijn hele beroepscarrière lang stelt de zestigjarige Filip Zutterman uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver als theoloog en pastor alles in het werk om mensen die klappen krijgen erbovenop te helpen. Dat de dementerenden in ons land alsmaar vaker aan het zingen gaan, is voor een groot deel te danken aan wat hij met het Regenboogkoor van het Bonheidense Woonzorgcentrum Den Olm realiseerde. Maar nu wil hij dat zijn eigen boodschap gehoord wordt. Filip Zutterman vecht al twee jaar tegen pancreaskanker. “Genezen zit er niet meer in. Als alle mogelijke chemokuren achter de rug zijn, wacht vermoedelijk een palliatief parcours”, zegt hij onverdroten. In de tijd die hem nog rest, wil hij er zijn voor zijn vrouw, net als hij ook theologe, zijn vier kinderen en negen kleinkinderen. “Ik wil vooral leven. Ik ben sociaal heel actief, maar ik kan amper mijn huis uit doordat ik op de meest onvoorspelbare momenten geplaagd word door opstoten van diarree. Dat is een bijwerking waar veel mensen ten gevolge van chemo last van hebben. Sommigen geven over, anderen hebben last van constipatie.”
Een ander zou thuis zitten wegkwijnen, maar dat is niet de aard van het beestje. “Ik ben destijds met een koor van dementerenden naar de paus in Rome getrokken. Ik laat me niet tegenhouden. Ik ging dus op verkenning. Ik wou weten of ik de enige was met dit intieme probleem. Contact met het Vlaams Patiëntenplatform leerde me dat er nog veel andere ziektebeelden een sanitair neveneffect kennen. Hoe meer mensen ik erover aansprak in mijn vriendenkring en mijn buurt, hoe meer bevestiging ik kreeg van de nood aan en het belang van een aanbod van goed verzorgde toiletten. Zelfs de doelgroep werd ruimer. De gezinsbond verwees naar peuters en kleuters. Prof. Danny Delooze uit UZ Gent verwees naar onderwijs en ongezond uitstelgedrag bij kinderen. De vrouwenbewegingen signaleren dat de helft van de bevolking op dat punt te kort wordt gedaan. In Gent komt PISS-OFF al 20 jaar op voor een degelijk openbaar toilettenbeleid. Daklozenwerkingen wijzen erop dat elke mens recht heeft op toegang tot veilig water en sanitair.”
“Ik wil deze keer echt verandering. Niet voor mij alleen, maar voor alle mensen die hun huis niet uit durven”
Filip Zutterman vond gehoor bij tal van middenveldorganisaties die bereid waren ‘Vlaanderen op z’n gemak’ te ondersteunen, zo heet de campagne die hij vandaag lanceert met een filmpje en een enquête. “En dat is nog maar het begin,” zegt hij. “Er is werk aan de winkel. Inventarisering bijvoorbeeld: waar en wanneer zijn er toiletten beschikbaar? Hoe is de toestand? Wie onderhoudt ze ? Is er een partnership mogelijk tussen overheid, horeca, organisaties en privé? Kan de app HogeNood geüpdatet worden? Kunnen er uniforme verwijzingsborden voorzien worden in het straatbeeld? Hoe is het gesteld met de inrichting en de toegankelijkheid? Het moet zonder klank en zonder stank kunnen. Wie inspecteert? Waar in de gemeente kan je het best een openbaar toilet voorzien? Allemaal zaken die we gaan onderzoeken en opvolgen. Er zijn eerder organisaties geweest die acties voerden voor openbare toiletten, maar telkens merkte je dat dit puntje nooit helemaal bovenaan hun agenda stond. Bij mij wel. Ik wil deze keer echt verandering. Niet voor mij alleen, maar voor alle mensen die hun huis niet uit durven, omdat hun gestel het niet toelaat, terwijl het nodige sanitair ons alle vrijheid kan bieden.”
De enquête invullen kan via https://nl.surveymonkey.com/r/PXB38WX
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier