© Getty Images

Vrees voor prijsstijgingen door oorlogsdreiging

Meer dan driekwart van de Belgen denkt dat de oorlogsdreiging een negatieve impact zal hebben op hun portemonnee. Dit blijkt uit de exclusieve enquête die het marktonderzoeksbureau Kantar uitvoerde voor De Zondag, Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances en Kanaal Z/Canal Z.

12 procent vermoedt dat er geen invloed zal zijn, 11 procent geeft aan het niet te weten. 81,4 procent denk dat de prijzen in ons land dit jaar zullen stijgen. “Deze vrees is absoluut terecht”, reageert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent. “Om te beginnen heeft de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie invloed op onze portemonnee. Als Belgische bedrijven plots minder kunnen exporteren naar Amerika en mogelijk een deel van hun productie zien terugvallen, kan het betekenen dat ze werknemers moeten ontslaan. Europa heeft al aangekondigd te zullen reageren met extra belastingen op producten die uit de VS komen. Aangezien wij als consumenten de totale kostprijs betalen, dus met die extra belastingen erbij, zullen Amerikaanse producten in onze supermarkt duurder worden.”

Inflatiecrisis

“Daarnaast is er natuurlijk de dreiging van een echte, militaire oorlog”, vervolgt professor Baert. “Op een plaats waar oorlog uitbreekt, valt de normale economie voor een stuk stil. We hebben dat gezien in Oekraïne en Rusland. De toevoer van onder andere granen en gas viel terug. Dat zorgde ervoor dat we die uit andere landen moesten gaan halen, wat de prijzen opdreef. Het gevolg was de inflatiecrisis die we in 2022 gekend hebben. Zien we in de toekomst een nieuwe escalatie, dan mogen we effectief bijkomende prijsverhogingen verwachten.”

Hoe bang de Belg is voor een nieuwe wereldoorlog, leest u hier.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier