Zon, zee en … werken: 4 op de 10 jonge werknemers geïnteresseerd in telewerken vanuit het buitenland
Steeds meer Belgische werknemers zijn geïnteresseerd in een zogenaamde ‘workation’, waarbij je werken in het buitenland combineert met vakantie. Vooral wie jonger is dan 40 jaar staat hiervoor open. Dat blijkt uit een studie van HR-dienstverlener SD Worx. Toch is telewerken vanuit het buitenland nog maar bij een beperkt aantal Belgische bedrijven mogelijk.
Overdag je laptop openklappen en ’s avonds met de voeten in het zand op een Spaans strand zitten, cocktail in de hand? Steeds meer mensen vinden dat een aantrekkelijk idee. SD Worx voerde een bevraging uit bij 18.000 werknemers in 18 Europese landen, waaronder ook 1.000 Belgen. Uit dit onderzoek blijkt dat 26 procent van de Belgen geïnteresseerd is in werken vanuit het buitenland, onder meer via workation waarbij je werk kan combineren met vakantie. Hoe jonger de werknemer, hoe meer interesse er is voor telewerken en werken vanuit het buitenland.
“Werken vanuit het buitenland kan een extra troef zijn in de strijd om talent”
Katleen Jacobs – SD Workx
Bij werknemers tot 40 jaar is zo’n 40 procent hierin geïnteresseerd. Na die leeftijd daalt de aantrekkelijkheid voor werken vanuit het buitenland: bij 40’ers naar 20 procent, bij 50’ers naar 16 procent. Een kwart van de ondervraagden mag dan wel openstaan voor werken vanuit het buitenland, het kan nog maar bij een klein aantal bedrijven en organisaties. In België zegt 9% van de ondervraagden dat ‘workations’ al mogelijk zijn binnen de organisatie waar zij werken. Dit is gelijklopend met de meeste Europese landen zoals Frankrijk, Nederland of Noorwegen. In landen als Kroatië (25%), Polen (21%), Ierland (21%), Roemenië (19%) en het Verenigd Koninkrijk (18%) is dat al meer ingeburgerd.
Duidelijk kader
“Werken vanuit het buitenland kan een extra troef zijn in de strijd om talent”, zegt Katleen Jacobs van SD Worx. “Net zoals telewerken van thuis uit of elders in eigen land is dit geen individuele kwestie. Goede afspraken helpen daarbij. Als bedrijf kan je een charter of policy opstellen met een duidelijk kader. Het kan gaan om het tijdsvenster waarbinnen je beschikbaar moet zijn en een omschrijving voor welke jobs dit lukt in de organisatie. In België is de interesse voor werken vanuit het buitenland drie keer zo groot als wat er vandaag kan binnen de bedrijven. Het is aan elke organisatie om te bekijken wat mogelijk is. Het is echter duidelijk dat het aanbieden van dit voordeel je als werkgever extra aantrekkelijk maakt in de zoektocht naar talent.”
Tips voor telewerk in het buitenland
1. Zorg dat je op je bestemming over een goede internetverbinding beschikt. Die is onontbeerlijk om in contact te blijven met je collega’s of klanten.
2. Ook al nodigt je bestemming uit tot vakantie, vergeet niet dat je gewoon aan het werk bent zoals je dat anders op kantoor zou doen. Zorg voor een rustige omgeving waar je goed kunt werken. Het is niet de bedoeling dat je aan het zwembad ligt tijdens je werkuren.
3.Maak met je werkgever afspraken over wat er van jou wordt verwacht. Afhankelijk van welke functie je hebt in het bedrijf kan jouw werktijd misschien ook buiten de klassieke kantooruren ingevuld worden.
4. Zit je werk erop? Geniet dan van je vrije tijd en doe iets leuks op je bestemming.
Vakantieadres
Volgens Jo Lavrysen, specialist in internationale tewerkstelling bij SD Worx, hoeft werken vanuit een ander land in de Europese Unie niet al te complex te zijn. “Belangrijk is dat het aantal dagen op jaarbasis beperkt blijft”, duidt hij. “Hierover kan een bedrijf concrete afspraken vastleggen in haar workation policy. In ons bedrijf is dat bijvoorbeeld 20 dagen. De Belgische arbeidsongevallenverzekering blijft van toepassing. Het is ook aangeraden om de verzekeringsmaatschappij te informeren. Veel complexer wordt het als je medewerker vraagt om vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of een exotischere bestemming te werken. Dan is gespecialiseerd advies nodig, want de formaliteiten verschillen van land tot land. Je wilt immers geen problemen met werkvergunningen of verzekeringen. Telewerken vanuit een andere plaats in België dan je eigen woonplaats, vraag je ook best aan bij je werkgever. Werk je bijvoorbeeld graag vanuit je vakantieadres aan de Belgische kust, of ga je naar een andere toeristische regio in België, dan is het toch belangrijk dat je dit meldt, bijvoorbeeld voor de arbeidsongevallenverzekering.”
“Met plezier vroeger uit bed”
Marijke Vermeêre (42) is payroll consulent en werkt normaalgezien in Vilvoorde. De voorbije week werkte ze vanuit een zuiders verblijf tussen Calpe en Benidorm in Spanje. “Het was de eerste keer dat ik een week van hieruit ging werken”, vertelt Marijke. “Dankzij het workation-systeem van SD Worx moet ik geen week vakantie nemen. Wij hebben het vakantiehuis van mijn grootouders verbouwd en ik ga ook graag eens ter plaatse, bijvoorbeeld om afspraken te maken voor het onderhoud. Ik spring met plezier wat vroeger uit mijn bed voor een ontbijt in de zon op het terras. De wifi is er uitstekend. Ik werk wel binnen, maar heb een prachtig en rustgevend uitzicht op de baai en de bergen. Ik stop wat vroeger zodat ik s ’avonds nog even kan gaan wandelen of iets kan gaan eten in het stadje. Zo koppel ik werk aan een echt vakantiegevoel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier