Vastgoedtip op zondag: Kunnen mede-eigenaars de betaling van hun provisies eenzijdig opschorten tijdens de coronaperiode?

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

Meer dan een kwart van de Belgen zijn appartementsbewoners, voor wie de syndici ook in tijden van corona een belangrijke rol blijven spelen.  Kunnen mede-eigenaars van appartementen de betaling van hun provisies eenzijdig opschorten tijdens de coronaperiode? Het is een vraag die syndici de laatste weken soms voor de voeten geworpen krijgen.

  1. Sancties wegens laattijdige betaling

Het antwoord luidt volmondig ‘neen’.  Ze beschikken hiervoor over geen enkele juridische basis. Meer nog, de mede-eigenaar stelt zich mogelijk ook bloot aan sancties wegens laattijdige betaling.

  1. Bijdrageplicht mede-eigenaar

De bijdrageplicht van de mede-eigenaar kleeft aan het eigendomsrecht. Vanaf de formele beslissing van de algemene vergadering, waarbij de lasten eisbaar worden gesteld, ontstaat de bijdrageplicht en beschikt de vereniging van mede-eigenaars over een schuldvordering op iedere mede-eigenaar.

  1. Verdeelsleutel

Iedere mede-eigenaar moet in de kosten en lasten bijdragen, in verhouding tot zijn aandeel in de verdeelsleutel. Geen enkele mede-eigenaar kan dus zomaar van zijn bijdrageplicht worden ontslaan. Eenzijdige uitzonderingen die door de eigenaar worden opgeworpen om niet tot betaling te moeten overgaan als gevolg van de coronacrisis zullen dus niet worden aanvaard.

www.cib.be/coronavirus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier