Jongeren over koning Filips jubileum: “Geen drama mocht het koningshuis ooit verdwijnen”

Koning Filip zit deze week officieel tien jaar op de troon. Doet hij het beter sinds hij de scepter overnam van zijn vader, Albert II? Is hij mee met wat er vandaag in België leeft? En wat met de toekomst van de Belgische monarchie? De Zondag ging de straat op en stelde de vragen aan vijf jongeren in Gent.

 

Berta

“Ik weet eigenlijk heel weinig over het koningshuis. Ik houd me er niet zoveel mee bezig, maar ik had wel een vaag idee dat koning Filip al even op de troon zat. (lacht) Ik denk dat ik er meer aandacht voor zou hebben mocht de koninklijke familie minder afstand nemen van het volk. Een koning heeft altijd een soort verheven status, maar ik wil zien dat onze koning ook maar een gewone mens is – net als ons.”

“Wat mij wel is bijgebleven van de voorbije jaren is dat de koning zijn spijt heeft betuigd aan de Congolese bevolking over de misdaden van het Belgische koloniale regime. Het werd hoog tijd dat daarvoor eindelijk excuses kwamen. Dat was sowieso een mooi gebaar van de koning, maar dat ging eigenlijk niet ver genoeg. Zelf ben ik bijvoorbeeld voorstander van herstelbetalingen aan Congo. Op die manier kan België beter zijn verantwoordelijkheid nemen voor wat er in het verleden gebeurd is.”

“Globaal gezien vind ik het Belgische koningshuis nog niet zo slecht, maar ze kunnen wel meer doen. Ik weet ook niet of ik een koning in de 21e eeuw ook nog echt strikt noodzakelijk vind. België is ook niet zo geobsedeerd met de monarchie als pakweg Groot-Brittannië, waar het staatshoofd historisch gezien een grotere rol heeft gespeeld.”

Emmelie

“Ik ben zelf niet echt bezig met royalty, maar mijn ouders iets meer. Mijn papa is bijvoorbeeld al vaker naar evenementen geweest waar de koning op bezoek kwam, maar ik niet echt. Ik vind het heel moeilijk om de koning een score te geven. Bij ons wordt er vooral gesproken over de overheid in plaats van het koningshuis. Ik zou hem ook geen score kunnen geven. Ik vind Filip sowieso wel beter dan koning Albert – het zou ook de bedoeling moeten zijn dat elk staatshoofd het altijd een beetje beter doet dan z’n voorganger. “

“Ik waardeer de koning wel dat hij vorig jaar zijn spijt betuigde aan het Congolese volk, dat vond ik heel goed. Het is ook goed dat hij gezien wordt bij veel openbare gelegenheden. Als mensen hem teveel beschouwen als iemand die in een ivoren toren zit, is dat een slechte zaak.”

“Als je kijkt naar andere Europese monarchieën, zoals in Groot-Brittannië of Nederland, dan zijn mensen daar meer mee bezig dan bij ons. Ik denk niet dat het een groot drama zou zijn mocht het Belgische koningshuis in de toekomst stilaan verdwijnen. Uiteindelijk zijn er heel wat andere Europese landen zonder koning waar alles ook perfect functioneert.”

“Ook al ben ik er niet echt mee bezig, toch vind ik het koningshuis wel nog iets heel Belgisch. Het is intussen ook een traditie. Langs de andere kant zou ik het ook wel jammer vinden mochten we dat verliezen. Het is mooi dat we die traditie van de monarchie nog steeds hebben, dus misschien is het niet slecht om het gewoon te behouden.”

Nathan & Benito

Nathan: “Ik vind het belangrijk dat we vandaag nog steeds een koningshuis hebben. Dat is iets helemaal anders dan een regering, die wetten en regels gaat opleggen aan de bevolking. Een koning heeft vandaag niet meer dezelfde macht als vroeger, maar het koningshuis is voor mij wel iets waarnaar we kunnen opkijken. De koning is niet meer iemand die actief een land gaat besturen, maar hij heeft meer een soort voorbeeldfunctie voor de burgers. En da’s ook oké.”

Benito: “Het Belgische koningshuis bestaat ook al zo lang. Als dat plots zou weg zijn, zou ik dat raar vinden. Ik kan niet zeggen dat ik bezig ben met de koning te volgen of dat ik speciaal naar events ga waar onze koning aanwezig is, maar hij is iets typisch Belgisch. Ik zou het bizar vinden mocht dat deel van ons land en onze geschiedenis zomaar weg zijn.”

Nathan: “Met wat er allemaal in de wereld gaande is, vind ik wel dat onze koning goed mee is met wat er in de wereld leeft. Hij is geen persoon die compleet los staat van de samenleving. Dat hij in 2022 naar Congo ging, vond ik wel positief en heel belangrijk. Hij was de eerste die ook zijn excuses durfde aan te bieden aan Congo. Al zijn voorgangers durfden of wilden dat niet eens doen. Daarom vind ik wel dat hij zijn job goed doet.”

Benito: “Dat we een koningshuis hebben, vind ik op zich niet goed of slecht. Ik hoop dat hij zijn functie altijd zal inzetten om problemen in de wereld te proberen op te lossen.”

Nathan: “Ik hoop dat hij ook acties zal ondersteunen om bijvoorbeeld humanitaire of economische hulp aan Congo te steunen, want dat is nog steeds absoluut nodig. Daarom denk ik ook dat een koning(in) wel een goede steun kan zijn om ontwikkelingshulp voor landen te ondersteunen.”

Anoniem

“Ik hoor van mijn ouders dat er sommige zaken wel veranderd zijn sinds Filip koning is. Ik ben zelf niet echt bezig met het koningshuis te volgen in ons land, maar ik vang wel vaak dingen via hen op. Ik heb van hen nog nooit erg veel frustratie gehoord. Ik heb het gevoel dat koning Filip wel weet wat hij allemaal kan en mag doen. Ik heb van mijn ouders altijd de les meegekregen dat er voor iedereen regels bestaan – zelfs voor een koning.”

“Het is goed dat we nog steeds een koningshuis hebben in België. Mocht het er niet zijn, dan weet ik ook niet zo goed wat er zou gebeuren met ons land. Ik kan het mij ook niet echt voorstellen, ook al ben ik er niet zo mee bezig. Als zoiets als de Belgische monarchie plots zou wegvallen, dan vind ik het moeilijk om mij voor te stellen wat dat allemaal zou inhouden.”

“Ik vind figuren als Boudewijn en andere koningen wel interessant, maar het koningshuis vandaag heeft niet meer diezelfde functies als vroeger. Wat ik wel goed vind aan de huidige koning, is dat hij wel lijkt mee te zijn met onderwerpen die vandaag leven in de maatschappij. Voorgaande staatshoofden hebben in het verleden al fouten gemaakt, en Filip heeft dat wel al proberen aan te pakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier