Ook Cindy Gebruers, lerares in het Atlas College in Genk, is bezorgd over haar toekomst: “Elke maand 500 euro minder pensioen? Mijn grootmoeder die in een woonzorgcentrum woont, betaalt elke maand meer dan 2.000 euro voor een minimum aan zorg. Hoe zal dat verder evolueren?” (foto Christophe De Muynck)

“Wie zal straks nog voor het onderwijs kiezen?”: Cindy (45) is een van de 20.000 leerkrachten die mee staakt tegen de pensioenhervorming

Morgen leggen onder meer leerkrachten en spoorwegpersoneel het werk neer tegen de plannen voor een pensioenhervorming door de toekomstige federale regering. De vakbonden verwachten op de manifestatie in Brussel zo’n 20.000 leerkrachten, mensen die dus niet voor de klas zullen staan. “500 euro minder pensioen per maand, maakt de job van leerkracht een heel stuk minder aantrekkelijk.”

Morgen staakt het onderwijs massaal tegen de pensioenhervormingsplannen van de toekomstige federale regering. Net als veel andere openbare diensten. Er worden alvast véél betogers verwacht in Brussel, tenminste als iedereen daar geraakt, want ook het treinpersoneel staakt mee. Allen uit onvrede tegen de plannen voor een pensioenhervorming van de nog te vormen Arizona-regering. “Hoewel langer werken voor minder pensioen de norm wordt voor iedereen, zien we duidelijk dat formateur De Wever de ambtenarenpensioenen het meest viseert. Met een aantal ingrepen wil hij het lerarenpensioen op termijn met een derde doen inkrimpen”, klinkt het bij het Christelijk Onderwijzersverbond. Het gemeenschappelijk vakbondsfront stelt dat er een ongeziene actiebereidheid is bij de ambtenaren en het overheidspersoneel. ABVV, ACV en ACLVB verwachten dat er morgen zo’n 20.000 leerkrachten betogen in Brussel.

Opvang op school

Dat de staking een grote impact zal hebben op de scholen, is duidelijk. Uit een bevraging bij 490 basisscholen door de Vereniging van Leidinggevenden in het Vlaams Onderwijs, blijkt dat 35 procent van de lagere scholen morgen de schoolpoort sluit. “De actiebereidheid is een stuk groter dan bij andere stakingen”, stelt Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen vast. “Wat de impact van de staking zal zijn, verschilt echt van school tot school. We kregen de voorbije week van directeurs heel wat vragen omtrent het organiseren van opvang. Wanneer er geen les kan worden gegeven, is het de bedoeling dat de school opvang aanbiedt. Indien er te weinig mensen beschikbaar zijn om dat op een veilige manier te doen, kan de school sluiten. Sommige secundaire scholen hebben aangekondigd dat ze overgaan op afstandsonderwijs. Vanuit Katholiek Onderwijs Vlaanderen hebben we zeker begrip voor de bezorgdheden van het onderwijspersoneel. Alle onderwijsverstrekkers hebben de brief van de vakbonden mee ondertekend om die bezorgdheid aan te kaarten.” Ook bij het gemeenschapsonderwijs GO! ziet men heel wat stakingsbereidheid. “In tijden van een lerarentekort is het nodig om werk te maken van een aantrekkelijk statuut voor de onderwijsmensen”, zegt woordvoerder Nathalie Jennes. “We proberen dat met het GO! ook te doen door in gesprek te gaan met de nieuwe Vlaamse regering. Als het federale niveau die pogingen doorkruist, is dat natuurlijk geen leuk gegeven.”

Zorgen over de toekomst

Een van de leerkrachten die morgen in Brussel betoogt, is Cindy Gebruers (45) die Engels en muzikale opvoeding geeft in het Atlas College in Genk. “We moeten met het onderwijs dringend uit ons kot komen”, vindt ze. “We willen op de manifestatie de politici laten zien dat we er effectief van wakker liggen als we straks maandelijks 500 euro minder pensioen hebben. Mijn grootmoeder die in een woonzorgcentrum woont, betaalt elke maand meer dan 2.000 euro voor een minimum aan zorg. Hoe zal dat verder evolueren? Ik stel me ook de vraag hoe mijn pensioen er in de toekomst zal uitzien. Ik heb zelf vier kinderen, ik ben ook bezorgd om hun toekomst, om de betaalbaarheid van het leven voor hen en om hun pensioen later.” Een stevige knip in het pensioen maakt de job van leerkracht minder aantrekkelijk, vindt Cindy. “Er is nu al een lerarentekort. Wie zal straks nog voor het onderwijs kiezen? Terwijl datgene wat we op school doen zo belangrijk is. Lesgeven is nog steeds mijn passie. Telkens wanneer ik een van mijn leerlingen als muzikant zie optreden, maakt mij dat trots. Ik ben nog steeds heel graag leerkracht.”

Uitgesteld loon

Ook bij de NMBS wordt morgen gestaakt en schakelt men over op een minimale dienstverlening. “Toen ik mijn carrière bij de NMBS begon, waren er nog 60.000 werknemers. Vandaag zijn het er 28.000 voor 4.000 treinbewegingen per dag”, zegt Stefan ’T Jolyn, sectorsecretaris van ACOD Spoor voor Limburg.

“Onze mensen zijn kwaad. Ik heb nog nooit zo’n stakingbereidheid gezien als nu”

“Al 30 jaar is men de spoorwegen aan het kapot besparen. Het enige voordeel dat wij nog hebben, is ons statuut. Maar ze blijven eraan knagen. En de werkdruk verhoogt alleen maar: onregelmatige werkuren, veel weekendwerk en een groeiende onveiligheid. Dat statuut met een mooi pensioen was de belofte waar destijds velen voor getekend hebben. Dat maakte deel uit van het pakket waarmee het spoorbedrijf zijn werknemers aan boord kon houden. Als ze verder aan ons statuut blijven morrelen, wordt het hier een echt duivenkot. Nu wil men ook nog onze pensioenen gaan aanpakken, terwijl we die jaren hebben opgebouwd. Vroeger heette dat pensioen het ‘uitgesteld loon’. Je begint met een laag loon en aan het eind word je beloond. Vergeet niet dat je als ambtenaar geen tweede pijler mag hebben (de tweede pijler omvat de aanvullende pensioenen via de werkgever, red.). Een ambtenaar krijgt ook geen salariswagen en geen tankkaart. En nu zouden we minder pensioen hebben en langer moeten werken. En er zijn meer verontrustende plannen. Als men het personeel treft, dan treft men ook de reizigers. Want als je niet beter voor het openbaar vervoer zorgt, krijg je mensen nooit uit hun auto.”

Ook zij staken morgen mee…

– Het spoorwegpersoneel legt vanavond om 22 uur het werk neer tot morgen om 22 uur. Op basis van het beschikbare personeel stelt de NMBS een alternatieve treindienst op. Amper 1 op de 3 IC-treinen (tussen de grote steden) zal rijden. Van de piekuurtreinen (P) zal er quasi geen enkele uitrijden. Check maandag de NMBS-app om te zien of je trein rijdt.

– In het onderwijs staken heel wat leerkrachten. In sommige scholen kan lesgegeven worden, andere scholen schakelen over op opvang.

– Op de luchthaven van Zaventem verwacht men dat vooral bij de afhandelaars en het veiligheidspersoneel heel wat mensen het werk zullen neerleggen. Volgens Brussels Airport zal dit een grote impact hebben en kunnen vluchten geannuleerd of herpland worden.

– Het gevangenispersoneel voert morgen mee actie in Brussel. In alle gevangenissen zal er gestaakt worden vanaf vanavond om 22 uur tot en met dinsdag 14 januari om 6 uur.

– In Brussel wordt er gestaakt bij MIVB. De vervoersmaatschappij vraagt reizigers om in de mate van het mogelijke alternatieve oplossingen te zoeken. In Vlaanderen is bij De Lijn geen stakingsaanzegging ingediend en rijden in principe alle bussen.

– Bpost laat weten dat door de nationale vakbondsactie pakjes langer onderweg kunnen zijn dan aanvankelijk voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier