Binnenkijken in een eenvoudige maar verrassende nieuwbouw
Niet iedereen bouwt vandaag nog voor het leven. Zo kocht dit koppel eerder al een sleutelklare woning. Met de gezinsuitbreiding in het vooruitzicht wilden ze hun starterswoning inruilen voor een woonst waar ze zich echt helemaal thuis konden voelen. Hun droomhuis is het resultaat van negen maanden naarstig doorwerken, met dank aan de strakke planning voor de aannemers.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Nick Cannaerts)
De vorige woonst van het jonge koppel was casco opgeleverd. De indeling lag al vast. Alleen de afwerking konden ze nog voor hun rekening nemen. Uiteindelijk ervoeren ze hun huisje als te klein en was het langs een drukke baan gelegen. Hun wens was om een next-levelwoning te realiseren. Hun gezinnetje stond ook nog op uitbreiden.
Omdat ze echt iets naar hun woonbeleving wensten, besloten ze om de stap opnieuw te zetten, maar dan wel om zelf te bouwen naar het ontwerp van een architect. Ze vonden een mooie bouwgrond in Hove. “In hun zoektocht naar een architectenkantoor zochten ze vooral naar een stijl die bij hen paste en naar een goede betrokkenheid”, vat Ir-architect Dimitri Pauwels samen. “Bij het perceel dat ze voor ogen hadden, konden we ruimschoots werken rond de oriëntatie van de zon.”
Niet te veel glas, wel veel licht
Het lijkt om een bijzonder eenvoudige woning te gaan, maar net dit idee weerlegt de architect graag. Om niet te vervallen in een opbouw van 15 x 12 x 9 meter koos de architect voor een creatieve invulling en werd er een afwijking aangevraagd om de bouwdiepte aan te passen naar 13 x 13 x 9.
“Enerzijds bestaat de vormgeving uit een massieve blok van twee bouwlagen in baksteen met openingen, die de indeling van de woning deels prijsgeven. Anderzijds gaat het om een licht dakvolume met een volledig beglaasde zijgevel. Pal in de woning bevindt zich een blok met natte ruimtes voor sanitair en technieken. Daarrond worden alle leefruimtes geschakeld die maximaal daglicht krijgen.”
Verrassende blikvangers
Ook het interieur mocht voor de inwoners niet te koel overkomen. Naast het witte maatmeubilair koos het koppel bewust voor warme materialen. “De aanwezigheid van de houten vloeren maakt het op slag warmer. Het parket van de leefruimte loopt verder door in de gewalste stalen trap”, geeft de architect als voorbeeld.
“Eveneens opvallend is de verzonken bureauruimte waarvan het tablet in polybeton tot in de leefruimte en ook deels buiten doorloopt. Van hieruit heb je een zicht naar de straat toe zonder dat je als voorbijganger echt naar binnen kan kijken.”
Het lage raam van het bureau en het schuifraam in de achtergevel werden volledig gelijk in het buitenvlak van de gevelsteen gepositioneerd. Ze werden vooraf opgemaakt, volgens theoretische maten van het plan en zijn na acht weken tijdens de ruwbouwfase geplaatst. Zo konden ze waterdicht aangewerkt worden en kon de ruwbouwaannemer meteen aansluiten met het optrekken van de gevelsteen.”
De blikvanger achteraan is het schuifraam dat volledig over de bakstenen gevel heen schuift. Zo kunnen de bewoners optimaal van hun tuin genieten. “Daarnaast kan het daglicht via de vide door de traphal binnenvallen tot aan de inkomhal. Aansluitend op de vide kan het gezin gebruikmaken van een fitness- en speelruimte”, duidt Dimitri Pauwels.
Geothermische warmtepomp
Met dank aan de doorgedreven isolatie, een balansventilatie, goede luchtdichtheid en de toepassing van een geothermische warmtepomp via diepteboring scoorde de woning een E-peil 40. “Met zonnepanelen erbij zou het E-peil gemakkelijk een stuk lager liggen, naar de actuele verplichte normen.”
“Hoe dan ook is deze woning bijzonder energiezuinig opgeleverd. Het voordeel van de warmtepomp is dat het gezin de woning passief kan koelen in de zomer via de vloerverwarming. Het wordt niet plots te koud in huis, maar het levert een aangename koelere temperatuur op”, besluit de architect.
Woonfiche
- Locatie: Hove
- Architect: DP Architects BV
- Bouwjaar: 2017
- E-peil: 40
- Budget: 1.750 euro/m² exclusief btw, erelonen en maatmeubilair
- Oppervlakte woning: 292 m²
- Bewoners: Gezin met twee jonge kinderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier