Bouwen of kopen in 2023: dit moet je weten!

Een nieuw jaar gaat traditiegetrouw gepaard met nieuwe regels, ook wat vastgoed betreft. De isolatie van je woning, de manier waarop je verwarmt, de premies die je kan krijgen … Wat er precies verandert in 2023 en waarop je moet letten als je bouwt, verbouwt of koopt, dat bekijken we samen met jou!

Een nieuw jaar is altijd een nieuwe start, ook wat een aantal wetten en regels betreft op allerlei vlakken, inclusief de vastgoedmarkt. En of je nu een woning koopt, verbouwt of gaat voor een nieuwbouw, die nieuwe regels kunnen een grote impact hebben op je plannen en op het kostenplaatje dat vasthangt aan je woondromen.

Voor je eraan begint, kan je dus maar beter de nodige informatie inwinnen bij je bank, je makelaar, je notaris en de officiële instanties in de regio waar je wil kopen, bouwen of verbouwen. In dit artikel focussen we enkel op de nieuwe regels in Vlaanderen, maar weet bijvoorbeeld dat er in Brussel nieuwe fiscale regels zijn voor de aankoop van een woning, zoals een verhoogd bedrag van de vrijstelling op de registratierechten. Informeer je dus steeds.

1. Renovatieplicht in Vlaanderen

Tegen 2050 wil Europa koolstofneutraal zijn, en het verplicht de lidstaten om regels op te stellen die daartoe bijdragen. In Vlaanderen betekent dat onder andere dat de overheid de duimschroeven zal aandraaien voor kopers van slecht geïsoleerde woningen. Wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt in het Vlaamse Gewest, moet de EPC-score van zijn woning binnen 5 jaar na de ondertekening van de notariële akte verbeteren tot niveau D of beter.

Vandaag haalt meer dan 40% van de woningen die score niet, en de EPC-score ervan verbeteren tot ze binnen de wettelijke normen vallen, kan veel geld kosten. Hoogrendementsbeglazing, dak-, vloer- en gevelisolatie, een zuiniger verwarmingssysteem, hernieuwbare energieën, … de factuur kan hoog oplopen als er veel moet gebeuren. Als koper van een slecht geïsoleerde woning hou je daar dus maar best rekening mee: hou voldoende kapitaal opzij of onderhandel over de prijs om ervoor te zorgen dat je genoeg budget overhoudt.

2. Premies en renteloze leningen

Gelukkig zijn er ook steunmaatregelen om mensen te helpen die af te rekenen krijgen met deze kosten. Zo kan je nog steeds premies aanvragen voor een aantal werken via het gecentraliseerde premieloket van ‘Mijn VerbouwPremie’.

Daarnaast kan wie zijn EPC-score binnen de 5 jaar moet terugbrengen tot niveau D of beter een renteloos renovatiekrediet aanvragen, tegelijkertijd met de woonlening. Je betaalt daar wel een rente op, maar je krijgt die jaarlijks terugbetaald door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Erfde je de woning of ontving je ze via een schenking? Dan kan je gaan voor een renteloze ‘Energielening +’ voor een maximumbedrag van 60.000 euro. Je bank en je notaris kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden en voorwaarden die gekoppeld zijn aan de verschillende steunmaatregelen.

3. Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw

Ga je bouwen vanaf 2023, dan zijn er ook een aantal zaken die veranderen. Zo zal het plafond van 250 euro dat je netbeheerder tot nu toe mocht aanrekenen voor een nieuwe aansluiting op het aardgasnet wegvallen, waardoor een nieuwe aansluiting waarschijnlijk duurder wordt. Vanaf 2026 zal je zelfs geen nieuwe aansluiting meer kunnen aanvragen.

Maar nog belangrijker is dat nieuwbouwwoningen vanaf 2023 verplicht verwarmd moeten worden met een warmtepomp, en dus niet langer met een klassieke verwarmingsketel. Tussen 2023 en 2026 mag je nog een hybride warmtepomp laten plaatsen, met ook verwarming op gas, maar vanaf 2026 is enkel een elektrische warmtepomp nog toegelaten. Voor bestaande woningen is er voor de plaatsing van warmtepompen een premie voorzien.

4. Asbestattest

Ten slotte zijn er ook een aantal regels die al dit jaar van kracht werden, maar misschien nog niet bij iedereen bekend zijn. Het verplichte asbestattest voor woningen die voor 2001 gebouwd werden bijvoorbeeld.

Dat moet sinds 23 november 2022 verplicht afgeleverd worden bij de verkoop of schenking van een woning. Een specialist moet de woning checken op de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof, dus maak op tijd een afspraak als je van plan bent je woning te verkopen en vraag ernaar als je een woning koopt. Zo weet je waar je aan toe bent.

(i.s.m. Immovlan.be )

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier