Directeur redactie Pascal Kerkhove: “Laten we elkaar dit jaar het mooiste cadeau ooit geven: de kans op het behoud van een goede gezondheid”

Goeiemorgen,

‘De mensen zijn ontevreden’, zegt mijn echtgenote. Ik ben niet de grootste prater in de ochtend, ook al is het die na nieuwe corona-aankondigingen van onze regering. Dus mompel ik wat. ‘Is dat zo, of horen we alleen de ontevredenen?’ Het vervolg laat zich raden, mea culpa. In die aangerukte stilte denk ik aan de ijsbergtheorie: wat je ziet of hoort, bedraagt twintig procent van het geheel. De andere tachtig procent zit onder water en zie je niet, maar ze is er wel. Miskijk je bij beslissingen – of bij de beoordeling ervan – dus niet op wat je ziet of hoort. Het komt overigens wel binnen, dat verbod op een normale Kerstmis. De heilige nacht moet vooral een veilige nacht worden en dat staat haaks op onze familiale invulling van deze eeuwenoude traditie. In oorlogstijden was Kerst soms nog goed voor een tijdelijk vredesbestand, maar corona is voor geen rede vatbaar. Integendeel, bij elk moment van menselijke zwakte slaat het virus genadeloos toe. Daarom, hoe hard deze boodschap ook aankomt en hoezeer wij massaal worden gedwongen om anders te denken, het is de logica zelf.

En waarom zou ons dat niet lukken? Waarom zouden we als steun aan de horeca voor één keer niet massaal kopen bij ons favoriete restaurant in plaats van zelf te koken? De jaarlijkse stress om het juiste cadeau, het juiste inpakpapier, de juiste maaltijd…. De jaarlijkse stress ook om het verbergen van de ontgoocheling om het foute cadeau, dat foute menu of die foute woorden op het einde van de avond… Het hoeft even allemaal niet. We schenken elkaar gewoon het mooiste én gratis cadeau: de kans op het behoud van een goede gezondheid. Velen onder ons krijgen dat geluk helaas niet. Laat ons van Kerstmis de perfecte voorbereiding maken op de meest verspreide nieuwjaarswens. Laat ons tonen dat we het menen als we elkaar bij de start van 2021 een goeie gezondheid wensen. We maken er best niet langer een achteloze boodschap van, dat heeft corona ons wel geleerd. Een goede gezondheid is en blijft het hoogste goed. Voor onszelf én nog meer voor álle mensen in de zorgsector. Zij verdienen in 2021 niet alleen een goede gezondheid, ze verdienen ook en vooral meer rust.

En ja, ik vraag mij ook af waarom die voetballers elkaar wekelijks mogen doodknuffelen en ik dat niet mag met mijn drie kinderen.

En ja, ik erger mij ook blauw aan nogal wat mensen die om een of andere reden denken dat zij boven de wet staan.

Maar nee, het is niet daar dat ik mijn inspiratie zoek.

Ik kijk naar het deel van de ijsberg onder het water. En ik weet dat mijn belang nooit groter is of wordt dan het algemeen belang.

Fijne zondag! Dank voor de vele suggesties

Mag ik jullie met het oog op het boek met 50 favoriete columns van harte en welgemeend bedanken voor de vele tientallen suggesties die mij deze week bereikten. Het raakt mij telkens weer als blijkt dat sommige woorden als troost worden bijgehouden in een nachtkastje of als inspiratie tegen de ijskast hangen. Welke 50 columns het boek hebben gehaald, hou ik nog even geheim. De titel van het boek, verklap ik jullie wel al graag: Fijne zondag! De bijzin: 50 warme gedachten bij het begin van de week. Als alles goed gaat bij het drukken, zit op zondag 13 december een bon in De Zondag waarmee u in de Standaard Boekhandel het boek kunt kopen. De opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier