Redactiedirecteur Pascal Kerkhove: “Het tweede boek van Lize Spit is er. Dertig jaar na mijn eerste, geldt dat ook voor mij…”
Goeiemorgen,
De coronacijfers gaan weer de foute kant op, de lange aanloop naar het proces over de aanslagen in Brussel is gestart, na maanden onderhandelen is er eindelijk een akkoord over Europese steunmaatregelen voor de 27 EU-landen, na nog langer onderhandelen is er nog altijd geen akkoord over de Brexit, Anderlecht kon nog eens een topmatch winnen, het tweede boek van Lize Spit ligt in de winkel, we maken vrolijk verder ruzie over Kerstmis en volgende week weten we wie dit jaar voor één dag de slimste mens ter wereld is. Maar mag ik het middenin deze tsunami aan belangrijk nieuws een keertje schaamteloos exclusief over mezelf hebben? Er is een tweede boek van mijn hand op de markt (zie artikel hiernaast en bon hieronder). In die zin schuilt onherroepelijk een link naar het verleden. Want ja, er was ooit een eerste boek: De weg naar de Mondiale. Een sportboek over de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK voetbal in 1990. Ik was 28 en amper gestart als journalist, met veel kennis over het voetbal en nog meer te leren over het leven. Het boek kostte 495 Belgische frank en verkocht goed, zo meldde mijn toenmalige uitgever. Zelf kreeg ik er 100.000 frank voor, ongeacht het aantal verkochte exemplaren. In de persrecensies oogstte ik lof voor de originele aanpak en kritiek voor de foute schrijfwijze van een geciteerd hondenras. Beide journalistieke inschattingen waren terecht, al is dat uiteraard een hoogst individuele bedenking.
Tot mijn verbazing levert een klik op het internet nog 3 resultaten op: voor 9,95 euro vindt u het boek terug op 2dehands.be, bij antiquesportsbook.be betaalt u 9,50 euro, de website van De Slegte tenslotte meldt dat het is uitverkocht. Grappig. Ik moet een stoel nemen om bovenaan en achteraan mijn boekenkast het laatste exemplaar terug te vinden. Op de cover prijkt een innige omhelzing tussen een jonge Marc Degryse, zijn spitsbroeder Marc Van der Linden en een gelukkig lachende Jan Ceulemans. Het mocht nog toen en in het voetbal mag het vreemd genoeg ook vandaag nog, maar dit geheel terzijde. Na het lezen van enkele zwakke openingszinnen leg ik het boek snel weg en weet ik het weer: een blik op het eigen verleden is meer dan de optelsom van mooie herinneringen. In die voorbije dertig jaar als journalist schreef ik duizenden artikels, maar geen tweede boek. Vaak was er geen tijd, nog meer geen zin en altijd was er de angst van de auteur voor het wegblijvende applaus. In mijn kast liggen een paar ideeën, hier en daar een aanzet en enkele kortverhalen. Ze zijn (nog) niet goed genoeg om meer te worden of een tweede boek te zijn.
Beste lezer van De Zondag, jullie hebben mij van die angst verlost en overtuigd om 50 van deze columns te bundelen in een boek. ‘Fijne zondag!’, mijn tweede boek. De angst van de auteur is verdwenen, maar de twijfel sluipt weer binnen: zijn die weerhouden warme gedachten sterk genoeg om de tijd te overleven? Mijn woorden zijn weg en nederig de deur uit, hét woord is nu aan u. Ik ben benieuwd. Of beter en eerlijk, ik ben heel benieuwd…
Maak er een fijne zondag van. Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be
Met de bon naar de winkel of nu al online
Fijne zondag!, mijn tweede boek kunt u op twee manieren aanschaffen.
U gaat vanaf woensdag met de bon uit De Zondag naar De Standaard Boekhandel. Het boek kost 4,99 euro. Wilt u meer dan één exemplaar aankopen, dan volstaat het om één bon mee te hebben.
U koopt het boek online via www.dezondag.be/fijnezondag. Dat is vanaf vandaag al mogelijk. De eventuele opbrengst van het boek gaat naar een goed doel: Villa Voortman. Alle info over dit open huis voor mensen met een gecombineerde problematiek van middelengebruik en psychische moeilijkheden, vindt u op villavoortman.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier