Onze reislust is helemaal terug, maar we sluiten wel massaal verzekering af

We hebben de voorbije maanden massaal reizen geboekt, waardoor op enkele populaire bestemmingen een beddentekort dreigt. Dat betekent echter niet dat er geen interessante last minutes meer te scoren zijn. Omdat de schoolvakantie in Franstalig België dit jaar pas op 7 juli begint, zijn de prijzen in de eerste week van juli extra interessant voor Vlamingen.

“De zomer van 2023 betekent voor de reissector een echte revival”, vertelt Piet Demeyere, woordvoerder van toerismebedrijf TUI, reismarktleider in België. “Tijdens de coronajaren reisden we veel minder en hadden mensen vooral de neiging om heel laat te boeken, uit vrees dat in het land van hun bestemming plots beperkende maatregelen zouden gelden. Die trend is dit jaar grotendeels doorbroken. De Vlamingen hebben het vroeg boeken herontdekt. In heel Europa doen de reisbestemmingen het goed en hier en daar is er een beddentekort. Op de Griekse eilanden zijn de populairste hotels zo goed als volzet en is er bijna geen keuze meer. In Spanje is die keuze wel nog ruimer, maar dat land heeft dan ook zowat de grootste beschikbaarheid in aantal bedden. De beste prijs/kwaliteit vind je momenteel in Turkije. Ook op de verre bestemmingen is er op dit ogenblik nog veel beschikbaarheid, ik denk dan bijvoorbeeld aan Mexico en de Dominicaanse Republiek. Dat zijn eigenlijk typische winterbestemmingen, maar het is nu ook een heel goede periode om naar daar op reis te gaan.”

Hoge kortingen

De trend naar vroeger boeken betekent volgens TUI niet dat er geen last minutes meer te scoren zijn. “Reisorganisatoren willen hun vliegtuigen vol krijgen, dus zijn er ook nog aanbiedingen op het laatste moment”, vervolgt Piet Demeyere. “Dat zal uiteraard niet in het bouwverlof zijn, wanneer zowat het hele land met vakantie is, maar bijvoorbeeld 30 juni en 1 juli zijn heel interessante data om te vertrekken. De schoolvakanties in Wallonië starten dit jaar immers later, waardoor de eerste week van juli nog een beetje als voorseizoen geldt. Voor Vlaamse gezinnen is dit een extra prijsgunstige vertrekperiode. Het prijsvoordeel tussen de eerste en de tweede week van juli bedraagt gemakkelijk 20 procent. Wie de laatste dagen van juni kan vertrekken, doet nog meer voordeel. Boek je nu nog last minute voor afreizen tot 7 juli, dan gelden op verschillende bestemmingen veel hogere kortingen die kunnen oplopen tot 50 procent van de basisprijs. De interessantste prijzen vind je op Tunesië en Bulgarije.”

Effect van De Mol

Reisexperte Britta Baeke van Travel Express ziet een sterk groeiende interesse van de reizigers voor de Verenigde Staten. “Het aantal boekingen voor de VS is de voorbije maanden echt door het dak gegaan. Tijdens corona zijn veel mensen tot het besef gekomen dat ze hun droomreis niet moeten blijven uitstellen. Bovendien is er ook een inhaalbeweging aan de gang. Reizen naar de VS zaten er de voorbije jaren niet in, of dienden te gebeuren onder strenge voorwaarden. Heel die rompslomp is nu weggevallen. New York is bijzonder populair, maar ook de staten in het zuiden. Het feit dat het populaire televisieprogramma De Mol zich daar dit jaar afspeelde, heeft zeker zijn effect gehad op de boekingen.”

Lager prijsniveau

Ook campingvakanties zijn deze zomer bijzonder populair. “We raden onze klanten aan om zeker in het begin van de zomervakantie te boeken, want in het hoogseizoen zelf zit alles vaak al snel vol”, zegt Kim Laperre van Vacansoleil, dat 600 campings aanbiedt in 22 landen. “Er is nu nog beschikbaarheid op zo’n 250 campings op populaire bestemmingen als Frankrijk, Italië of Kroatië, zelfs in een luxe stacaravan. Het beeld is ontstaan dat campingvakanties tegenwoordig enorm duur zijn, maar het is voor de meeste mensen betaalbaar. Slovenië is een aanrader voor wie op de portemonnee wil letten. De natuur is er prachtig, de campings zijn echt prima verzorgd en de prijzen liggen er op een lager niveau dan in andere vakantielanden. Ook in landen als Bosnië, Montenegro en Albanië komen er steeds meer campings en kan je genieten van superscherpe prijzen.”

Verzekeringen

De Vlamingen nemen veel vaker een reisverzekering dan vóór de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsorganisatie VAB. “Wij zien een duidelijke toename in het aantal jaarcontracten voor annulatieverzekeringen”, zegt Mich Vergauwen van VAB. “In 2022 noteerden we een stijging met 49,3 procent ten opzichte van 2019. Het gaat dus om veel meer dan een inhaalbeweging postcorona. De Belg is niet alleen opnieuw reislustig, maar ook meer op zijn hoede dan vóór de pandemie. Ook bij de tijdelijke reisverzekeringen noteerden we vorig jaar een duidelijke stijging met 43,2 procent tegenover 2019. De opvallendste stijging daar zit in het segment van de all-inpakketten, waarbij een tijdelijke reisverzekering wordt gecombineerd met een tijdelijke annulatieverzekering en een bagageverzekering. Daar zien we een stijging van 119 procent in het aantal contracten, dat zijn er dus meer dan dubbel zoveel als in het laatste precoronajaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier