Binnenkijken in een stadswoning met containers: staalstructuur biedt zee aan licht
Geen alledaagse verbouwing, dat is het minste wat je van dit renovatietraject van architect Yves Declercq kan zeggen. De achtergevel van de rijwoning in hartje Leuven was in zeer slechte staat. In de plaats verscheen een lichte staalstructuur met twee zeecontainers. Eveneens opvallend is dat het koppel vandaag vooral op de bovenste verdieping leeft met een mooi zicht op de stad.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Yves Declercq)
Omwille van een ecologisch bewustzijn en het comfort om alle faciliteiten dichtbij te hebben, besliste het koppel om in de stad te willen wonen. “We botsten op deze woning die een garage en een tuin had, wat voor ons de voorname pluspunten waren”, blikt de architect alias bouwheer zo’n acht jaar terug.
Het was vooral belangrijk dat er nog helemaal geen werken in gebeurd waren. Werkelijk alles mocht afgebroken worden: van de hele achtergevel tot het rotte dakgebinte.”
Stalen kunstje
Het voorste deel van de woning is behouden. Na een isolatieschil en nieuwe ramen is dit deel afgewerkt met gyproc. Achteraan is een staalstructuur met stalen trappen toegepast waarin twee containers als het ware perfect als gegoten in de structuur pasten. Rondom de containers is alles zo open mogelijk gehouden zodat er één ruimte ontstaat die zich over de volledige hoogte van de woning strekt en er licht tot diep in de woning kan doordringen.
De architect legt de voordelen van een staalstructuur uit. “Het voorname voordeel is dat je er meteen in kan wonen nadat het geplaatst is. Wil je de structuur alsnog afwerken, dan kan je dat gemakkelijk zelf voor je rekening nemen. Dat bespaart heus wat aannemersbudget.”
“Tot slot is staalstructuur ook voordeliger dan klassiek metselwerk. Het nadeel is dat je in een stadsomgeving een kraan nodig hebt om het geheel over je woning te tillen. De volledige straat afzetten, is noodzakelijk voor deze klus.”
Rollen omkeren
In de onderste container zijn een badkamer, toilet en berging ondergebracht, in de bovenste gestapelde container een keuken. Dat betekent dat het koppel omgekeerd hun woning beleeft. “Onze leefruimte is zelfs helemaal op de bovenste verdieping. Zo hebben we een mooi zicht op de stad dat we vooral op ons terras kunnen aanschouwen. Helaas missen we wel het rechtstreekse contact met de tuin”, aldus Yves Declercq.
Daarom bekijkt hij de mogelijkheid om de rollen om te keren en alsnog beneden te wonen en boven het sanitair en slaapvertrek onder te brengen. “We zouden dan plots ook meer ruimte krijgen als we onze garage ook als woondeel zouden betrekken. Met een patio zouden we op het gelijkvloers dan wel meer licht kunnen binnenhalen.”
De handen uit de mouwen
De ruwbouw en technieken zijn dus zichtbaar en er is gezocht naar een zo eenvoudig mogelijke detaillering zodat hij de woning zelf kon afwerken. “Zo hebben we zelf alle werken rond sanitair en elektriciteit gedaan en legden we de vloeren. Ook zelf gerealiseerd is domotica. Het is intussen al een meerwaarde gebleken omdat je nadien nog telkens een aanpassing kan doorvoeren, ook al heb je de woning al in gebruik”, stelt de architect.
“Nog een goede tip om te besparen, is om op zoek te gaan naar tweedehandsmateriaal. Behalve de containers zijn ook de vloeren en de planken traptreden recuperatiemateriaal.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier