Binnenkijken in een opgefriste stadswoning: focus op energie en circulatie

Woon eerst even in je woning voor je aan verbouwingen begint, tenminste als de woonsituatie dat kan toelaten. Met dit advies kijken we even binnen bij een gezin in Gent. Ze pakten hun woning volledig energetisch aan en trokken er een modern jasje overheen.

(Tekst: Kelly Cuypers / Beelden: Luc Roymans)

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Het koppel kocht de toen veertigjarige halfopen stadswoning in 2012. “Ze betrokken de woning zoals ze was, net om hen toe te laten de woning te ervaren en hun noden te ontdekken om te zien wat ze moesten aanpassen. Dat is een logische redenering die te weinig wordt toegepast. Uiteraard zal dat niet voor alle woningen mogelijk zijn, zeker ook niet in een tijd waarin woningen met een slecht energielabel binnen de vijf jaar een betere score moeten behalen. Maar in dit geval lukte dat zeker wel”, zegt architect Jonathan Antico.

“De eerste jaren was de woning voldoende comfortabel en kon het koppel verder sparen voor hun verbouwingen. Vier jaar later begonnen de plannen voor de renovatie te rijpen.” De woning was groot genoeg, zodat een uitbreiding niet aan de orde bleek. De architectuur opfrissen en de circulatie aanpakken waren de twee focuspunten.

Energetische aanpak

Ze gingen niet over tot een grondige verbouwing, wel tot een fikse opfrissing waarbij er – na de dakisolatie van eerder – nog verder ruimschoots geïsoleerd werd. “De gevels zijn geïsoleerd met EPS en afgewerkt met een nieuwe gevellaag. De witte crepi zorgt voor een frissere toets in het straatbeeld. De raamopeningen konden behouden blijven. Alleen aan de achtergevel was een vergroting nodig om een schuifraam te plaatsen. Alle ramen zijn overal vervangen”, aldus de architect.

De enige beperking bleek de kruipkelder, die het niet mogelijk maakte om vloerverwarming toe te passen. Dat zou een vloerverhoging van 10 centimeter met zich meegebracht hebben. In de plaats zijn ventiloconvectoren geïnstalleerd en is het plafond van de kruipkelder geïsoleerd.”

Open traphal

Het gezin met twee tienerkinderen wilde voor de eerste verdieping de slaapkamers behouden. Ook aan de badkamer hoefde geen aanpassing te gebeuren. “Wel moest de bureau annex speelkamer boven de garage anders worden aangepakt. De muur tussen de traphal is afgebroken om het bureau niet in een aparte kamer weg te stoppen. Nu maakt het bureau mee deel uit van de traphal en heeft deze zicht op de inkom.”

“Een andere vraag van de bouwheer was om de zolder, die voordien niet vlot bereikbaar was, bij het huis te betrekken. De zolder was namelijk een grote ruimte met een groot potentieel dat niet benut werd. Om de trap te kunnen doortrekken tot boven werd het plafond van de inkom uitgebroken. De traphal verbindt visueel de verschillende niveaus, nu ook tot op de volledig ingerichte zolder die deels gesloten is. Deze omvat deels een gesloten master bedroom met badkamer. Het andere open deel omvat een bureau en speelkamer“, licht de architect verder toe.

Geslaagd resultaat

Samen met de aanpassingswerken werd eveneens de tuin mee aangelegd. Hiervoor deden ze een beroep op een tuinarchitect. Het koppel wenste hierbij hun leefruimte en tuin op een betere manier met elkaar te verbinden. De raamopeningen zijn vergroot en leggen de keuken en leefruimte in het verlengde met het nieuw aangelegde terras. Als laatste pronkstuk koos het gezin er ook voor om de keuken te vernieuwen.

Waarom de architect dit project geslaagd vindt? “Het getuigt van hoe een bestaande woning aangepast kan worden aan de hedendaagse energetische behoeften zonder in te boeten aan ruimtelijkheid en comfort”, besluit Jonathan Antico.

Woonfiche

  • Locatie: Gent
  • Architect: Antico Architecture, tuinarchitect: Valerie De Ketelaere
  • Type woning: Halfopen woning
  • Bouwjaar: 1971, verbouwing 2016-2019
  • Woonoppervlakte: 289 m²
  • Budget: 180.000 euro excl. btw
  • Gezinssituatie: 2 volwassenen met 2 kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier