Vastgoedtip op zondag: Hangen jouw rookmelders al op?

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

“Rookmelders voorkomen erger bij brand in Brugs toeristenverblijf”, las ik onlangs in de krant. Dat rookmelders levens kunnen redden, werd nogmaals bewezen. Het is dan ook een goede zaak dat alle woningen in Vlaanderen vanaf 1 januari 2020 verplicht over rookmelders moeten beschikken. De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont.

  1. Elke verdieping

Vanaf 1 januari zal er op elke verdieping in elke Vlaamse woning minstens één rookmelder moeten hangen. Ook in de kelder of op zolder moet je een rookmelder installeren als zich daar een technische installatie (bijvoorbeeld een verwarmingsketel) bevindt of als je die ruimtes direct kan betreden.

  1. Verhuren van een woning

Als een woning niet voldoet aan de rookmeldersverplichtingen, dan wordt ze als ‘niet-conform’ beschouwd. Als verhuurder van zowel huizen, appartementen als studentenkamers ben je dan strafbaar en riskeer je sancties. In dat geval voldoet de woning niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten en krijg je hiervoor ook geen conformiteitsattest.

  1. Batterijen vervangen

Het is tot slot aan de verhuurder om de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.

www.cib.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier