Chef nieuws Sandra Rosseel: “Waarom proberen we morgen niet om van blauwe maandag een ‘blije maandag’ te maken?”

Goeiemorgen,

En dat is het ook, een goede morgen, want terwijl ik dit schrijf kleurt de lucht een hemels roze. Restjes sneeuw geven mijn tuin wat extra charme en mijn poes heeft – zoals gewoonlijk – moeite met de beslissing of ze wil spelen in de frisse buitenlucht of toch maar zal kiezen voor nog een dutje in de warmte binnenshuis. Met als gevolg dat ik al -tig keer ben rechtgestaan om haar ofwel buiten ofwel binnen te laten. Ochtendfitness: check! Als kers op de taart maak ik voor mezelf een kop dampend hete chocolademelk, mét echte chocolade. Het is het perfecte begin van de dag.

Vreemd toch dat dat morgen helemaal anders zal zijn. Want dan is het de gevreesde ‘blue monday’. De derde maandag van het nieuwe jaar, én de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Het was de Britse psycholoog Cliff Arnall die in 2005 met de term én een bijhorende wiskundige formule op de proppen kwam. De donkere dagen, het feit dat vakanties nog ver weg lijken en dat maandag de eerste werkdag van de week is, gecombineerd met de wetenschap dat de meeste goede voornemens ondertussen al mislukt zijn, zou ervoor zorgen dat morgen een echte deprimaandag wordt…

Met nadruk op zou, want collega-wetenschappers deden de formule al vlug af als nonsens. Meer nog, Britse media ontdekten dat het hele persbericht, inclusief de formule, eigenlijk geschreven was door een PR-bureau in opdracht van een reisbureau, dat zo hoopte om meer vakanties naar de zon te verkopen. Arnall zou betaald geweest zijn om zijn naam aan het bericht te verbinden.

Goed nieuws dus: blauwe maandag bestaat niet. Al neemt die wetenschap niet weg dat heel wat mensen het momenteel bijzonder moeilijk hebben. De coronamaatregelen wegen voor heel wat mensen nog altijd heel zwaar door, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. En hoewel we het momenteel als land ‘goed doen’, duiken er toch steeds opnieuw zorgwekkende berichten op die er mogelijk voor zorgen dat corona nog wat langer onze levens zal beheersen. De mogelijke opkomst van besmettelijkere varianten, het feit dat Pfizer momenteel minder vaccins zal leveren… Al is dat een geval van ‘reculer pour mieux sauter’: de productie in Puurs wordt nu even teruggeschroefd zodat de nodige ingrepen kunnen worden gedaan om de productiecapaciteit te verhogen, wat betekent dat het bedrijf daarna méér vaccins zal kunnen produceren. Ook het nieuws dat het systeem van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen onwettig is, kwam bij heel wat mensen – mezelf inbegrepen – heel hard aan.

Blue monday mag dan wel een verzinsel zijn, het betekent niet dat we momenteel geen extra portie liefde kunnen gebruiken. Dus waarom proberen we morgen niet om van deze blauwe maandag een ‘blije maandag’ te maken? Verras iemand met een stukje taart of een al dan niet zelfgebakken cake, steek een leuk kaartje in de bus bij iemand die dat niet verwacht, trek een gekke outfit aan voor de zoomvergadering met je collega’s, bel eens met die vriend(in) waar je al veel te lang niets meer van gehoord heb, en – heel belangrijk – vergeet jezelf ook niet in de watten te leggen. Hoe heerlijk zou het zijn mochten wij morgen voor een golf van positiviteit kunnen zorgen? Doe je mee? Het idee alleen al bezorgt me een grote glimlach op mijn gezicht. En dat terwijl de eerste sneeuwvlokjes van de dag hier naar beneden dwarrelen.

Maak er een fijne zondag, en een nog leukere maandag van!

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier