Rode Kruis Vlaanderen is erg blij met de donoraantallen. “Onze bloedvoorraad was in de eerste zes maanden van dit jaar onder controle, wat betekent dat er zich geen acute tekorten voor een bepaalde bloedgroep hebben voorgedaan”, aldus Jolien Pardon van Rode Kruis Vlaanderen. (foto Getty) © ViktorCap Getty Images

Steeds meer Vlamingen redden levens: Rode Kruis Vlaanderen ziet aantal nieuwe plasmadonoren spectaculair stijgen

In de eerste helft van dit jaar hebben zich 5.143 nieuwe plasmadonoren gemeld, een stijging met 73 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Plasma wordt gebruikt voor levensreddende behandelingen en medicijnen. Rode Kruis Vlaanderen zag dankzij verschillende acties ook 9.565 nieuwe bloeddonoren. Nu de zomervakantie gestart is, wil men de voorraad op peil houden door ook op verschillende vakantiebestemmingen bloed in te zamelen.

Rode Kruis Vlaanderen blikt terug op een succesvolle eerste jaarhelft voor plasma- en bloeddonaties. “Van januari tot en met juni zorgden 91.430 donoren voor 118.511 geslaagde bloeddonaties”, duidt Jolien Pardon, verantwoordelijke voor het werven van nieuwe donoren. “9.565 mensen kwamen voor het eerst bloed doneren. We zijn blij met deze aantallen, want de bloedvoorraad was in de eerste zes maanden van dit jaar onder controle, wat betekent dat er zich geen acute tekorten voor een bepaalde bloedgroep hebben voorgedaan. Ook de donaties van plasma zijn heel belangrijk. 31.052 donoren zorgden voor 75.353 donaties, of 13% meer donaties dan in de eerst jaarhelft van 2023. 5.143 mensen gaven voor de eerste keer plasma, dat is een stijging met 73%. Vaak is weinig gekend waarvoor plasma precies wordt gebruikt. Daarmee worden onder meer transfusies gegeven aan mensen in acute situaties en mensen met bloedziekten, of worden er levensreddende medicijnen gemaakt.” In absolute aantallen is Antwerpen de provincie met de meeste bloed- en plasmadonaties, maar bekeken volgens het inwonersaantal heeft West-Vlaanderen het hoogste aandeel: 3,3% van de West-Vlamingen is donor. Het Vlaams gemiddelde is ongeveer 3%.

Bloedserieus

Verschillende factoren liggen aan de basis van de aangroei van nieuwe donoren, zo blijkt. “Onze bestaande donoren kregen in januari een mail met de vraag hoeveel keer zij dit jaar wensen te doneren”, vervolgt Jolien Pardon. “Die actie bleek succesvol, want onze vraag motiveert mensen blijkbaar om vaker langs te komen in een donorcentrum. Dat leverde 4.604 extra plasmadonaties en 1.582 extra bloeddonaties op. Van april tot juni liep ook onze actie Donordate waarbij bestaande donoren gevraagd werden om een nieuwe donor mee te brengen of om als bloeddonor bijvoorbeeld voor het eerst plasma te doneren. 3.847 mensen doneerden voor het eerst een bloedproduct. De actie Bloedserieus voor en door studenten aan Vlaamse hogescholen en universiteiten, leverde 1.523 nieuwe donoren op. Naast de 14 donorcentra in Vlaanderen, organiseren we geregeld ook collectes in buurten of bedrijven. Dit jaar waren er al 1.397 van die mobiele collectes. De doelstelling is om jaarlijks 5% meer plasmadonaties te realiseren waardoor we minder afhankelijk worden van anderen.”

Zomerdip

Tijdens de zomervakantie ziet Rode Kruis Vlaanderen traditioneel een daling van het aantal donoren doordat mensen vakantie opnemen. Om daarop te anticiperen en doneren aantrekkelijk te maken, organiseert men de komende weken donaties op enkele speciale locaties, zoals het Jan Breydelstadion in Brugge, het Havenhuis in Antwerpen of het Zilvermeer in Mol. Op die manier kan je een leuke uitstap combineren met een goede daad. Reguliere en nieuwe donoren blijven ook welkom in de 14 donorcentra in Vlaanderen. Donoren kunnen tot vier keer per jaar bloed geven en tweewekelijks plasma doneren.

Donor worden? Neem een kijkje op www.rodekruis.be/donorportaal

“Tweewekelijks op bezoek in het donorcentrum”

Roeselare Lore Vandamme is al vele jaren een enthousiaste donor bij Rode Kruis Vlaanderen. “Ik ben begonnen toen ik 18 jaar was”, vertelt Lore. “Mijn mama was mijn voorbeeld. Zij is nu 72 en is trouwens nog altijd donor. Zij heeft ondertussen al meer dan 100 keer bloed gegeven. Ik heb de zeldzame bloedgroep O-negatief, dus ze zien mij graag komen in het donorcentrum in Roeselare. Ik plan mijn bezoekjes steevast in mijn agenda: om de twee weken ga ik plasma geven en vier keer per jaar bloed. Enkel toen ik zwanger was van mijn kinderen kon ik niet langsgaan.”

Positieve reacties

“Ondertussen ben ik een vertrouwd gezicht in het donorcentrum. De verpleegkundigen die er werken, zijn altijd heel vriendelijk en we hebben ondertussen een goede band. Terwijl bloed of plasma wordt afgenomen, lees ik een boek of praat ik wat met andere donoren. Ik moedig andere mensen ook aan om eveneens donor te worden. Geregeld post ik een foto op mijn sociale media vanuit het donorcentrum. Ik krijg daar veel positieve reacties op. Bij Rode Kruis Vlaanderen loopt de actie Donordate. Wie graag voor het eerst bloed of plasma zou geven, mag gerust met mij mee op date naar het donorcentrum in Roeselare!”, lacht Lore. (VVHR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier