Stressteam bij de politie krijgt almaar meer werk
BRUSSEL – Politieagenten doen meer en meer beroep op het stressteam van de federale politie. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er al 2.909 tussenkomsten bij psychologische problemen. Opvallend wel: die stijging wordt niet rechtstreeks gelinkt aan de coronacrisis.
Het stressteam van de federale politie is opgericht om agenten na traumatische incidenten te begeleiden. Het team, dat bestaat uit psychologen en maatschappelijk werkers, doet drie dingen: crisisinterventie, emotionele debriefing en begeleiding van werkgerelateerde psychosociale problemen. Sinds 2018 werd al 10.000 keer beroep gedaan op het stressteam. Dat gebeurde vooral door mensen van de federale politie (9.052 keer). De lokale politie deed er 967 keer beroep op. Dat aantal zit jaar na jaar in stijgende lijn, zo blijkt uit nieuwe cijfers die federaal parlementslid Franky Demon (CD&V) verkreeg van het kabinet Binnenlandse Zaken.
Corona is niet dé reden
In 2018 waren er 3.195 hulpvragen voor psychosociale begeleiding, in 2019 steeg dat aantal naar 3.917. En dit jaar volgt alweer een wezenlijke stijging, want in het eerste semester noteerde het stressteam al 2.909 hulpvragen. Dat kan gaan over trauma’s, depressies, omgaan met stress en burn-outs. Een eenduidige verklaring voor de stijging is er niet, zegt een politiewoordvoerder. “Corona is één reden, maar zeker niet dé reden. Dit heeft met allerlei factoren te maken. We hebben ook een extra kracht in het team.”
De druk op de politie neemt de laatste jaren alleen maar toe.”
Franky Demon ziet in deze cijfers een bevestiging van de nood aan deze dienst. “Fit zijn in je hoofd is essentieel om je job goed te kunnen uitvoeren. Het werk van de politie is niet zonder risico. Agenten krijgen te maken met schokkende en traumatische ervaringen die kunnen leiden tot psychologische problemen. Vergeet ook niet dat de druk op de politie toeneemt. De extra controles in het kader van de coronacrisis zijn daarvan een goed voorbeeld.”
En dan dit: het aantal interventies in crisissituaties is wel licht gedaald: van 301 in 2018 naar 243 in 2019 naar 112 in het eerste semester van dit jaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier